Τουλάχιστον 15.000 λιγότεροι τραπεζοϋπάλληλοι έως το 2015...
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει διερευνητικός διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών και της... Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) για τη σύναψη και την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Διαδικασία που αφορά περίπου 56.000 εργαζόμενους (το 90% εργάζεται στις τράπεζες και οι υπόλοιποι στις θυγατρικές).
Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις των Ενώσεων, προβλέπεται αποχώρηση μέχρι το 2015 (μέσω πρόωρης συνταξιοδότησης και εθελουσίας) έως 15.000 εργαζομένων.
Το αρνητικό σενάριο ανεβάζει τον αριθμό ακόμη και σε 17.000 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένου όμως του λεγόμενου «ενοικιαζόμενου» προσωπικού.
Αυτά τα γνωρίζει η ΟΤΟΕ, που καλεί σε διάλογο για την υπογραφή, το συντομότερο δυνατό, νέας σύμβασης, ώστε να αποφευχθούν οι ατομικές - ιδιαίτερα στον κλάδο.
Κύκλοι της Ομοσπονδίας επείγονται να διασφαλίσουν τη δέσμευση των εξής τραπεζών:
Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Εμπορική. Οπως σημείωνε πηγή της ΟΤΟΕ, στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φάνηκε η πρόθεση της Alpha Bank να «κουρέψει» δραματικά τον αριθμό των εργαζομένων στην περίπτωση που αποκτούσε το «υγιές» Τ.Τ. Επιπρόσθετα, η Ομοσπονδία επείγεται και για το ότι από μεθαύριο Πέμπτη παύει να ισχύει ο χρόνος της μετενέργειας, που είχε η προηγούμενη διετούς διάρκειας σύμβαση των δύο μερών.
Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι προσέρχονται στο διάλογο με «κόκκινη γραμμή» τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς σύμφωνα με τον Σταύρο Κούκο, πρόεδρο της ΟΤΟΕ, οι τράπεζες την τελευταία διετία έχουν προχωρήσει σε μειώσεις της τάξης του 22%, ενώ περίπου 8.000 εργαζόμενοι έχουν ήδη αποχωρήσει κάνοντας χρήση προγραμμάτων εθελουσίας, συνταξιοδότησης, κ.λπ. Πρόκειται ωστόσο για μεσαία και χαμηλότερα στελέχη, καθώς τα υψηλόβαθμα διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των αμοιβών και προνομίων τους.
Μέχρι χθες το απόγευμα, η ΟΤΟΕ είχε στα χέρια της την απάντηση της Εθνικής, ενώ σήμερα (12/2) περιμένει τις σχετικές επιστολές των υπόλοιπων.
Στο διάλογο κατά μόνας Εθνική-Eurobank
Σύμφωνα με την επιστολή της ΕΤΕ, και με βάση τους όρους της δημόσιας πρότασης της ΕΤΕ προς τη Eurobank, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας που θα προκύψει από την απορρόφηση της Eurobank θα προχωρήσει στο κλείσιμο του 20% των καταστημάτων στην εγχώρια αγορά και του 25% του ευρωπαϊκού δικτύου.
Σημειωτέον πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Εθνική λειτουργούσε 516 καταστήματα και η Eurobank άλλα 524, συνολικά 1.040 μόνο στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής, τη διετία 2013-2014 προβλέπεται να αποχωρήσουν περίπου δύο χιλιάδες εργαζόμενοι που θα τεκμηριώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ή θα κάνουν χρήση προγράμματος εθελούσιας εξόδου.
Αυτά αφορούν μόνον την Εθνική, που έχει απαντήσει στην ΟΤΟΕ ξεχωριστά από τη Eurobank.
Πρακτικά, 2-3 μέρες πριν από την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, και ενώ θεωρητικά οι δύο όμιλοι κινούνται στο ρυθμό της ενοποίησης των δυνάμεών τους, η Εθνική και η Eurobank προσέρχονται στο διάλογο κατά μόνας. Πρακτικά, οι δύο υπό ενοποίηση όμιλοι υποβάλλουν ξεχωριστές προτάσεις για ένα τόσο ουσιώδες ζήτημα, όπως είναι αυτό της κλαδικής σύμβασης, που αφορά τη σχέση (και τους μισθούς) των εργαζομένων.
Alpha Bank και Πειραιώς δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα, μέχρι τώρα, σχεδιασμό για μείωση του αριθμού των καταστημάτων στην Ελλάδα και εργαζομένων, καθώς η μεν πρώτη θα πρέπει να απορροφήσει την Εμπορική, η δε δεύτερη είναι σε διαδικασία λειτουργικής απορρόφησης της ΑΤΕ Bank και της Γενικής. Ωστόσο είναι ενδεικτικό πως μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2012 Alpha Bank και Πειραιώς έκλεισαν συνολικά 94 καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τον αριθμό να επιταχύνεται έκτοτε.