"Ας αγνοήσουμε τις Κασσάνδρες" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

"Ας αγνοήσουμε τις Κασσάνδρες"

"Μετά μια ευχάριστη διακοπή το τελευταίο εξάμηνο, αναζωπυρώνεται εκ νέου ο πανικός σχετικώς με το μέλλον της Ευρώπης. 
Μόλις προ ολίγων εβδομάδων, η ελίτ που συγκεντρώθηκε στο Νταβός εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση ξεπεράστηκε. Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων όμως, απέδειξαν πόσο εφήμερη μπορεί να είναι μια τέτοια βεβαιότητα".


*Άρθρο-ανάλυση του πρακτορείου Reuters

"Ωστόσο, η επιστροφή στα μαύρα προγνωστικά είναι ακριβώς αυτό: εύκολη. Θα πρέπει να αγνοηθούν οι σειρήνες του ευρωπεσιμισμού. Η Ευρώπη... Type Your Post Summary Here αντιμετωπίζει δύσκολα χρόνια, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το πού οδεύει, αλλά δεν είναι το ίδιο σαν τη διάλυση και το χάος.

Τι άλλαξε λοιπόν;
Η κυβέρνηση Κάμερον εκφράσθηκε με ασυνήθιστη ειλικρίνεια σχετικά με την πιθανότητα να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ενωση. Σκάνδαλα ταλανίζουν την κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας κατηγορήθηκε ότι ήταν αποδέκτης παράνομων κονδυλίων.
Στην Ιταλία, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες, η Monte dei Paschi, αποκάλυψε ζημίες σχεδόν ενός δισ. δολαρίων που ήταν αποτέλεσμα μυστικών συναλλαγών στην αγορά των παραγώγων.
Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία δημιουργεί η επανεμφάνιση Μπερλουσκόνι στην πολιτική σκηνή.

Η αντίδραση των χρηματαγορών υπήρξε ταχύτατη και αναμενόμενη. Οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν εκ νέου στα ύψη.
Οπως διαπιστώσαμε το 2010, το 2011 και το 2012, όταν ανοίξει ένας τέτοιος κύκλος στις αγορές, τα πράγματα μπορούν να χειροτερεύσουν ραγδαία.
Τώρα είναι η Κύπρος που ζητάει οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρότι η Κύπρος είναι μικρότερη από την Ελλάδα, η δυσχερής θέση στην οποία βρίσκεται ήταν αρκετή για να εντείνει την αναστάτωση.

Η επαναφορά στην κατάσταση πανικού σχετικώς με το μέλλον του ευρώ και της Ευρωζώνης αποδεικνύει πόσο εύκολα, τόσο ο Τύπος όσο και η χρηματοπιστωτική κοινότητα γυρίζουν στον πεσιμισμό.
Τώρα, οι ενδείξεις σταθεροποίησης της κατάστασης θεωρούνται λανθασμένες και άκαιρες.
Αντιθέτως, οι όποιες ενδείξεις χειροτέρευσης ή κρίσης λαμβάνουν ανυπόστατες διαστάσεις.
Ασφαλώς, η ανεργία κυμαίνεται στα ύψη στην Ισπανία (26%), ασφαλώς το σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ιταλία είναι άκρως ανησυχητικό, βεβαίως η κατάσταση στη Γαλλία είναι περίπλοκη, ενώ η Γερμανία εμμένει στις θέσεις της με προτεραιότητα τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η πικρία για το ευρώ είναι ευρύτατα εξαπλωμένη.
Αντικείμενο χλευασμού έγινε από πολλούς η απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στην Ε.Ε. Συχνά -και όταν δεν βρίσκονται σε κατάσταση πανικού- χρηματιστές στη Γουόλ Στριτ εκφράζονται με τα χειρότερα λόγια για το μέλλον την Ευρώπης ενώ στην ίδια τη Γηραιά Ηπειρο η ψυχολογία είναι ακόμη χειρότερη.

Και όμως, η Ενωση ζει!
Το βραβείο Νομπέλ που της απονεμήθηκε τονίζει το πόσο μεγάλη επιτυχία είναι η δημιουργία της. Ποια δε καλύτερη στιγμή να τονισθεί αυτό από αυτήν, την άσχημη περίοδο. Μόλις προ 70 ετών οι Ευρωπαίοι σκοτώνονταν μεταξύ τους. Τώρα, το χειρότερο σενάριο είναι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Αλλά και αυτό το σενάριο είναι πλέον μάλλον απίθανο...
Τώρα αναζητούνται λύσεις σε άλλα προβλήματα, όπως το δημογραφικό ή η θέση της στον κόσμο.
Πρόκειται για δύσκολα θέματα, αξίζει όμως να παλέψει κανείς για να βρει τη λύση τους".
Bookmark and Share