Φρεγάτες και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας δίνουν οι Γάλλοι στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Φρεγάτες και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας δίνουν οι Γάλλοι στην Ελλάδα

Oι πληροφορίες που μεταφέρονταν από κυβερνητικές πηγές είναι ότι η ελληνική και η γαλλική κυβέρνηση προχωρούν το σχεδιασμό για την εκμίσθωση στην Ελλάδα δύο φρεγατών τύπου «Fremm» και τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου «Atlantique».


 «Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω όπλα, το άκουσα κι αυτό, ήρθα για να δείξω αλληλεγγύη...», είπε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στην προσπάθειά... του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη διακίνηση πληροφοριών ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα θα συζητηθεί το θέμα της διάθεσης στην Ελλάδα δύο φρεγατών, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Ωστόσο, προτού προλάβει να αναχωρήσει για το Παρίσι, οι πληροφορίες που μεταφέρονταν από κυβερνητικές πηγές είναι ότι η ελληνική και η γαλλική κυβέρνηση προχωρούν το σχεδιασμό για την εκμίσθωση στην Ελλάδα δύο φρεγατών τύπου «Fremm» και τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου «Atlantique».

Η πώληση - μεταβίβαση των φρεγατών και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας στις ένοπλες δυνάμεις θα γίνει με την μέθοδο της εκμίσθωσης (leasing) «με πολύ χαμηλό ενοίκιο», όπως υποστήριζε κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε το protothema.gr. Το ακριβές αντίτιμο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, όπως απομένει να διευκρινιστεί και ο χρόνος της εκμίσθωσης. «Το leasing των φρεγατών δεν έχει νόημα για έξι μήνες ή ένα χρόνο, συζητούμε για μεγαλύτερη διάρκεια», μας είπε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα συζητηθούν στις 28 Φεβρουαρίου όταν ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν θα επισκεφθεί την Αθήνα προσκεκλημένος του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου

Η είδηση για την κατ' αρχήν συμφωνία της μεταβίβασης -μέσω leasing- γαλλικών φρεγατών και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησε αίσθηση, λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας και της σκοπιμότητας μιας τέτοιας εξοπλιστικής προμήθειας.

Κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο συνομιλήσαμε προσπάθησε να συνδέσει ευθέως το θέμα της απόκτησης γαλλικών οπλικών συστημάτων με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της έρευνας για εντοπισμό υδρογονανθράκων ακόμη και μέσα σε περιοχές της ελληνικής χωρικής θάλασσας. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του, για να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο χρειάζεται να μπορεί να υποστηρίξει τις ενέργειες αυτές σε αποτρεπτικό - στρατιωτικό επίπεδο. Με τις φρεγάτες, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας θα βελτιωθεί η δυνατότητα «αεράμυνας περιοχής», ενώ τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας θα δώσουν τη δυνατότητα εποπτείας και ελέγχου μιας περιοχής σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το σημείο ερευνών.

Οι Γάλλοι άλλωστε υποστηρίζουν ότι η διάθεση των φρεγατών Fremm γίνεται για τον σκοπό της διεξαγωγής ερευνών για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο.

«Η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», τόνισε χθες Τρίτη ο κ. Ολάντ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον Αντώνη Σαμαρά. «Αν η Γαλλία μπορέσει να συνεκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα το κάνει», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Bookmark and Share