Κύπρος: Μνημόνιο-σοκ 10 δισ. με κούρεμα καταθέσεων! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Μνημόνιο-σοκ 10 δισ. με κούρεμα καταθέσεων!

Πανικό στους πολίτες- καταθέτες της Κύπρου προκάλεσαν οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από τις Βρυξέλλες για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων.


Η συμφωνία προβλέπει...κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Ειδικότερα,προβλέπει εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Η απόφαση αυτή θα ισχύει για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους όσο και σε ξένους καταθέτες, ενώ το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Η οργή των καταθετών μεγάλωσε από την αξίωση η εφαρμογή του νόμου να αρχίσει μέσα στο τριήμερο των αργιών ώστε να μην προλάβουν να γίνουν αναλήψεις των χρημάτων.

Χαμός στα ΑΤΜ


Δεκάδες καταθέτες έσπευσαν από νωρίς το πρωί στα Συνεργατικά Ιδρύματα, που λειτουργούν και το Σάββατο, για να αποσύρουν χρήματα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε.

Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για σήμερα τα Συνεργατικά Ιδρύματα.


Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία Eurogroup - Κύπρου.
Επρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας, εξάλλου, δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.

Όταν αποκαταστάθηκε το σύστημα, αποδείχθηκε πως κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες.


«Μας έπιασαν στον ύπνο» λένε οι τίτλοι στα κυπριακά ΜΜΕ.




Σαρρής: Διασφαλίζεται το μέλλον της κυπριακής οικονομίας

Από κυπριακής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα σε οδυνηρές λύσεις και ότι τελικά συμφώνησε σε μία λύση που διασφαλίζει το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.


Ο Μ Σαρρής τόνισε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεωκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.» Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της Κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/137160/eurogroup-symfonia-gia-klimakoti-eisfora-epi-ton-katatheseon#sthash.mZoaDbxX.dpuf
Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».

Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της Κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την ΕΚΤ να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο και του συνεπακόλουθου χάους, κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.

Όπως πρόσθεσε, αντί του προτεινόμενου από το ΔΝΤ "κουρέματος" των καταθέσεων κατά 40% επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.


Ο ίδιος ανέφερε ότι ύστερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση αποφεύχθησαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.




Τι προβλέπει η συμφωνία για την Κύπρο

Η πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας επιτεύχθηκε τα ξημερώματα, ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Eurogroup και της τρόικας.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισήμανε πως η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο- στο πλαίσια της δανειακής συνθήκης των 10 δισ. ευρώ- δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η χώρα.

«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Άσμουσεν.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι αναμένει και τη συμβολή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

«Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου», ανέφερε ο Ρεν.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διευκολύνει τους όρους ενός δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο με 5ετή επέκταση πέραν του 2016 και με μείωση του επιτοκίου.

Την Τετάρτη, αντί για την αρχικά προγραμματισμένη επίσκεψή του τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση επίσκεψη στη Μόσχα του κύπριου υπουργού Οικονομικών Μ. Σαρρή για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο των επαφών Σαρρή θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου από την Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.



Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε γραπτή δήλωσή της, χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της Κύπρου», επισημαίνει η κ. Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι θα υποστηρίξει μια λύση που θα είναι βιώσιμη, που θα χρηματοδοτείται πλήρως και η οποία θα διαθέτει την κατάλληλη κατανομή των βαρών».

Καταλήγοντας, αναφέρει: «Πιστεύω ότι η συμφωνία- πακέτο πληροί αυτούς τους τρεις στόχους. Σε αυτή τη βάση, έχω την πρόθεση να προβώ σε σύσταση προς το ΔΣ μας το ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου».

Η δήλωση που εξέδωσε το Eurogroup




Στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα ώρες είχαν τεθεί στο τραπέζι πολύ σκληροί όροι και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν συνεχείς εμπλοκές και ρήξεις στις διαβουλεύσεις, με την κυπριακή αντιπροσωπεία να αποχωρεί σε κάποιες περιπτώσεις από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, κυκλοφόρησε στους δημοσιογραφικούς κύκλους και η φήμη ότι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.



Αντιδράσεις


Απόφαση σοκ, η οποία συνιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία, χαρακτήρισε τη συμφωνία ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μειωμένες αντιστάσεις, ενώ, όπως είπε, δεν αποκλείει να υπήρξε έμμεση συμπαιγνία εκτός, αλλά και εντός Κύπρου.
Ευθύνες επέρριψε και στην προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων.

Υποστήριξε ότι βασικός τους στόχος είναι ο έλεγχος του φυσικού αερίου και ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού στα πρότυπα προηγούμενων σχεδίων.

Πρόσθεσε ότι το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ θα συνέλθει εκτάκτως το απόγευμα για να λάβει αποφάσεις, λέγοντας ότι το κόμμα έχει δεσμευθεί πως δεν θα δεχθεί ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα καταθέσεων.




Ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο».

Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.

Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν «απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε».
Σημείωσε ακόμη πως ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν».

Υποστήριξε, επίσης, πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.

Αναφερόμενος, δε, στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως «στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο».

Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που επωφθαλμιούσαν οι ίδιοι.



Bookmark and Share