Με πλεόνασμα 150 εκατομμυρίων ευρώ,
αλλά και πλήθος ελλείψεων,
έκλεισε το 2012 για τα δημόσια νοσοκομεία.
Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που επισκέφθηκε το... υπουργείο Υγείας εμφανίζεται ικανοποιημένο από τους αριθμούς.
Ανάλογη εικόνα θα υπάρξει και την Πέμπτη, κατά την επίσκεψη των υψηλών κλιμακίων της τρόικας στην οδό Αριστοτέλους και τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η εικόνα αυτή κρίνεται από πολλούς ως επίπλαστη, καθώς δεν αποδίδει τα τεράστια προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Ακόμη και η πραγματοποίηση εφημεριών έχει γίνει μία... περιπέτεια στο ΕΣΥ. Οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν εφημερεύουν, καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένες εφημερίες τεσσάρων και οκτώ μηνών.
Δεν συμβαίνει, επίσης, το ίδιο με τους ασθενείς, οι οποίοι συρρέουν στο ΕΣΥ, λόγω της οικονομικής κρίσης. Εκτός από τις μεγάλες αναμονές και τις ελλείψεις σε κάθε είδους υλικό, οι ασθενείς συνεχίζουν να πληρώνουν τους γιατρούς «κάτω από το τραπέζι».
Αποκαλυπτική είναι πρόσφατη ερευνητική εργασία του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος) για την παραοικονομία στα δημόσια μαιευτήρια. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Ηealth Policy», αποκαλύπτει ότι τρεις στις τέσσερις Ελληνίδες (74,4%) έδωσαν «φακελάκι» στον μαιευτήρα.
Το μέσο ποσό που δίνεται από τους πολίτες για υπηρεσίες περίθαλψης ανέρχεται ετησίως στα 1.549 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 7,9% του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος. Από τα χρήματα αυτά, τα 848 ευρώ αφορούν «άτυπη» πληρωμή. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι «μαχητές» οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας στις διαρθρωτικές αλλαγές (συγχωνεύσεις και οργανισμοί νοσοκομείων).