Ξεκρέμαστοι οι 55άρηδες άνεργοι.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ξεκρέμαστοι οι 55άρηδες άνεργοι..

Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, καθώς η όποια δράση στήριξής τους έχει υπονομευτεί από τις επιλογές της τρόικας, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις. 


Με αφορμή αυτό το εύρημα η ... Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) διοργανώνει μια εξάμηνη καμπάνια για την «Ενεργό Γήρανση». Την αξιοποίηση δηλαδή του ενεργού πληθυσμού χωρίς ηλικιακούς αποκλεισμούς. Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, η «Ενεργός Γήρανση» δεν σημαίνει παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης. Πρωτίστως περιλαμβάνει: α) Βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, β) Εθελοντική προσφορά, γ) Αλληλεγγύη και δ) Συνέχιση των δραστηριοτήτων.

Αυτό καθίσταται επίκαιρο σήμερα και λόγω της θεαματικής αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Κάτι όμως που συνοδεύεται από δραματική αύξηση της ανεργίας σε όλες τις ηλικίες και την περιθωριοποίηση των ηλικιωμένων καθώς πλήττονται από μακροχρόνια ανεργία, ενώ την ίδια στιγμή το κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. Εχει υπονομευτεί από τις επιλογές της τρόικας και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις. Ετσι, ο κίνδυνος φτωχοποίησης των ηλικιωμένων είναι ορατός όσο ποτέ στο παρελθόν, ενώ έχουν θεσπιστεί μια σειρά αντικινήτρων για την απασχόληση των συνταξιούχων. Επ' αυτού ο αντιπρόεδρος της ΟΚΕ, Ν. Σκορίνης, επισήμανε ότι «η νομοθετική πρόβλεψη για κάλυψη του 30-50% των ασφαλιστικών εισφορών των απολυθέντων άνω των 55 ετών από τις επιχειρήσεις μπορεί, όταν θεσπίστηκε, να κάλυψε όσους ήταν σε αυτές τις ηλικίες και απολύθηκαν, αλλά, πλέον, λειτουργεί σαν κίνητρο... απόλυσης όσων πλησιάζουν τα 54 έτη και προκειμένου να μην υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να πληρώνουν εισφορές εάν χρειαστεί να προβούν σε απολύσεις αργότερα».

Οπως αποκάλυψε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, η ΟΚΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την κωδικοποίηση των θεσμικών προβλέψεων των εθνικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και τη νομοθετική τους ρύθμιση. Απέκλεισε ωστόσο εμπλοκή της ΟΚΕ στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, «καθώς αυτό είναι αποκλειστικό θέμα των κοινωνικών εταίρων».

Ο κ. Πολυζωγόπουλος ανέφερε ότι η ΟΚΕ αναμένεται να ασχοληθεί με την προώθηση του προγράμματος απασχόλησης για οικογένειες που δεν έχουν κανένα απασχολούμενο μέλος (400.000 άτομα).
Bookmark and Share