Κατάρ: Στις 700 χιλ. δολάρια το κατά κεφαλήν εισόδημα! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Κατάρ: Στις 700 χιλ. δολάρια το κατά κεφαλήν εισόδημα!

Ως η πλουσιότερη χώρα του κόσμου αναδεικνύεται το εμιράτο του Κατάρ, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ξεπερνά πια τα 700.000 δολάρια, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα δεδομένα των γειτονικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με έκθεση της Citi.



Σημειώνεται πάντως ότι το 85% του πληθυσμού του Κατάρ αποτελείται από... ξένο εργατικό δυναμικό, μεγάλο μέρος του οποίου απασχολείται σε χαμηλόμισθες θέσεις χειρονακτικής εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέσω της Qatar Investment Authority (QIA), η χώρα έχει προχωρήσει σε αγορές σημαντικών ποσοστών συμμετοχής (ή σε πλήρεις εξαγορές) σε επιχειρήσεις όπως τα Harrods του Λονδίνου, η Barclays Bank, η Porsche ή η γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα St Germain. Σε αυτά, προστίθενται και αγορές "φιλέτων" του παγκόσμιου real estate.

Παράλληλα, τα κρατικά έσοδα έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2005, λόγω της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και της ανόδου των τιμών τους, αντίστοιχα έχουν αυξηθεί στο διάστημα αυτό και οι δημόσιες δαπάνες.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Κατάρ εξαρτώνται από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και ενδεχόμενη υποχώρησή τους θα μειώσει τα έσοδα, ωστόσο οι δαπάνες είναι πολύ πιο δύσκολο να περιοριστούν, ειδικά με δεδομένη την ανάληψη εκ μέρους του Κατάρ της διοργάνωσης του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2022.

Επιπλέον, ο πλούτος του Κατάρ επενδύεται κυρίως μέσω της QIA, με αποτέλεσμα η διαφάνεια να είναι πολύ περιορισμένη σε ό,τι αφορά το ακριβές μέγεθος και τη ρευστότητα της χώρας, ενώ τα τελευταία χρόνια το χρέος του Κατάρ διογκώνεται.

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές της Citi, τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό της χώρας εκτιμάται ότι θα παραμείνουν συγκρατημένα και θα μπορούν να καλυφθούν με ευκολία, είτε μέσω δανεισμού, είτε μέσα από τα ήδη υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία.

Αναλυτικά, η Citi σημειώνει ότι την περίοδο μεταξύ 2005 και 2012 η αύξηση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τις τιμές -ρεκόρ του πετρελαίου οδήγησαν σε μέση ετήσια αύξηση των δημοσίων εσόδων του Κατάρ κατά 22%. Αν και στο ίδιο διάστημα η μέση ετήσια αύξηση των δαπανών διαμορφώθηκε σε 23%, τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό παρέμειναν αξιοσημείωτα, κοντά στο 8,8% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η Citi αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δημοσίων εσόδων του Κατάρ στο 4% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2013 - 2017, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από δραστηριότητες εκτός πετρελαϊκού κλάδου, ενώ οι δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 10%.

"Τα σχέδια της Qatar Holding, θυγατρικής της QIA, να ζητήσει αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας, θα προσφέρουν σίγουρα έναν μεγαλύτερο βαθμό σιγουριάς", αναφέρει η Citi.
Bookmark and Share