Aγρίεψε το ...Λουξεμβούργο: "Η Γερμανία επιδιώκει την ηγεμονία στην Ευρώπη.." - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Aγρίεψε το ...Λουξεμβούργο: "Η Γερμανία επιδιώκει την ηγεμονία στην Ευρώπη.."

Σκληρή κόντρα Λουξεμβούργου - Βερολίνου προκάλεσε η απόφαση για την Κύπρο.
Το Λουξεμβούργο γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που προσπαθεί να σηκώσει ανάστημα απέναντι στο τρομερό δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε.
Δεν είναι βέβαια λόγω ξαφνικής αγάπης για την Κύπρο.Περισσότερουπερισχύει μάλλον το ...ένστικτο της επιβίωσης.
Το γιατί το εξηγήσαμε ήδη από προχθες στο Greece Salonika: ΕΔΩ


Ο υπουργός Εξωτερικών του πρώτου, Ζαν Ασελμπορν (φωτογ.), εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της... Γερμανίας και δευτερευόντως κατά άλλων ισχυρών κρατών της ΕΕ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο επιδιώκει την ηγεμονία στην ευρωζώνη και ότι δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει επιχειρηματικά μοντέλα σε άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας το υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών Γιόακιμ Πος χαρακτήρισε το Λουξεμβούργο "προβληματική χώρα".

Αναλυτικότερα ο Ζαν Ασελμπορν δήλωσε στο Ρόιτερς ότι «η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το επιχειρηματικό μοντέλο για άλλες χώρες στην ΕΕ».

Δεν θα πρέπει, υπό το πρόσχημα τεχνικών οικονομικών θεμάτων, «να πνίγονται άλλες χώρες», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν θα πρέπει η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να λένε 'θέλουμε τα χρηματοοικονομικά κέντρα [να είναι] σε αυτές τις τρεις χώρες και οι άλλες να σταματήσουν'.
«Είναι κατά της ενιαίας αγοράς και της ευρωπαϊκής ενότητας», συνεχίζει, λέγοντας «ότι το να επιδιώκεις ηγεμονία είναι λανθασμένο και μη ευρωπαϊκό».

Ο Άσελμπορν πρόσθεσε ακόμη ότι είναι σημαντικό πως επιτράπηκε σε μικρότερες χώρες της ΕΕ να αναπτύξουν συγκεκριμένα εξειδικευμένα μοντέλα (niches).

Υπενθύμισε τέλος ότι η Γερμανία ήταν από τους βασικούς ωφελημένους της ευρωζώνης γιατί το κόστος δανεισμού μειώθηκε γιατί οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της κρίσης.
Η σε έντονο ύφος κριτική του υπουργού του Λουξεμβούργου έρχεται αμέσως μετά τη παρέμβαση του πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέκρινε σκληρά τη στάση των Ευρωπαίων κατά της Κύπρου λέγοντας ότι «συμπεριφερθήκαμε στους κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ» εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την στάση αυτή.


Κριτική από το Βερολίνο
Το Λουξεμβούργο υπενθυμίζεται ότι έχει εκτεταμένο χρηματοπιστωτικό τομέα και μάλλον χαλαρούς κανόνες σε ορισμένα ζητήματα φορολογίας και κανονισμών.
Γερμανοί πολιτικοί είχαν ασκήσει έντονη κριτική στο κυπριακό μοντέλο, με την καγκελάριο Μέρκελ να δηλώνει μάλιστα ότι το μοντέλο έχει πλέον πεθάνει.

Ωστόσο, δεν λείπει και η κριτική από τη Γερμανία και για το Λουξεμβούργο, με το ανώτατο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, Γιόακιμ Πος, να βάλει κατά του Λουξεμβούργο αποκαλώντας το «προβληματική χώρα».
«Μακροπρόθεσμα», είπε απαντώντας στα σχόλια του Άσελμπορν, «κανένα επιχειρηματικό μοντέλο που παρακάμπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε μια οικονομία της αγοράς. Φυσικά το Λουξεμβούργο ανήκει σε αυτές τις προβληματικές χώρες».
Bookmark and Share