Πώς ξετυλίχτηκε το κουβάρι του σκανδάλου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Πώς ξετυλίχτηκε το κουβάρι του σκανδάλου.

Οταν το 2006, παραμονές των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου, μία μερίδα του Τύπου αποκάλυπτε στοιχεία γύρω από τις παράνομες δραστηριότητες του γενικού γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λεμούσια (δωρεά οικοπέδου από δημότη, απαλλοτριώσεις κ.ά.),  
ο οποίος καταδικάστηκε χθες κι αυτός σε ισόβια κάθειρξη, ο τότε δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έσπευδε να καλύψει το «δεξί του χέρι», χωρίς ποτέ οι υποθέσεις εκείνες να φτάσουν στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές...


Ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Γιώργος Αποστολάκης στη χθεσινή απόφαση, ξετυλίγοντας το κουβάρι, είπε ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος «δεν... τόλμησε τότε να τον αντικαταστήσει, κάτι που υποδηλώνει ότι δυνατά μυστικά τους κρατούσαν αλληλέγγυους».

Το σύστημα, όμως, Παπαγεωργόπουλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης καλά κρατούσε και η επανεκλογή του 2006 κάλυψε όλες τις φωνές.

Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να εμφανίζονται το καλοκαίρι του 2007, όταν και πάλι δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά και η τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Χρ. Αράπογλου έφερναν στο φως το λεγόμενο σκάνδαλο της «Παγίας Προκαταβολής».
Δηλαδή ότι από το γραφείο του δημάρχου γίνονταν έξοδα συνολικά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ως... μικροέξοδα, χωρίς να προσκομίζονται τα απαραίτητα παραστατικά. Η ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τον δήμο υπολόγισε τότε το ποσό στα 327.000 ευρώ.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μπήκαν στον δήμο και άρχισαν έρευνα οι οικονομικοί επιθεωρητές και κυρίως η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, που αργότερα έφερε σε πέρας όλη την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης.

Παρά τα προσκόμματα και τον αρχικό καταλογισμό ευθυνών για μόλις 2-3 χαμηλόβαθμους υπαλλήλους, η ανακριτική έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι το ποσό του σκανδάλου της «Παγίας» ξεπέρασε το 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για απάτη σε βάρος του δήμου και του Δημοσίου ο τότε δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, ο Μ. Λεμούσιας και άλλοι 15 αντιδήμαρχοι και υπάλληλοι.
Εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι τον Οκτώβριο του 2007 το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων(ΤΥΔΚΥ) ενημέρωνε για πρώτη φορά τον δήμο ότι υπήρχε μεγάλο άνοιγμα από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Το θέμα, όμως, καλύφθηκε αρχικά μεταξύ Λεμούσια και Σαξώνη, κάτι, όμως, που δεν μπόρεσε να γίνει και πάλι όταν στις 7 Ιανουαρίου του 2008 υπήρξε «τηλεφωνική όχληση» από στέλεχος του ΤΥΔΚΥ, το οποίο έκανε λόγο «για σημαντικό ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Πλαστά παραστατικά
Στην έρευνα που ακολούθησε φέρεται πως ανακαλύφθηκε ότι υπήρχαν παραστατικά πληρωμής στον ΤΥΔΚΥ, τα οποία ήταν πλαστά.

Στις 19/2/2008 ο Β. Παπαγεωργόπουλος έσπασε τη σιωπή του και στη διάρκεια μίας από τις κσυνεντεύξεις της Τρίτης μίλησε για πρώτη φορά ότι «υπάρχουν ενδείξεις κακοδιαχείρισης» από την πλευρά ενός υπαλλήλου της Ταμειακής Υπηρεσίας(σ.σ.: του Π. Σαξώνη), χωρίς να δώσει όμως στοιχεία, περιοριζόμενος μόνο να δηλώσει ότι απάλλαξε των καθηκόντων του και ότι διέταξε ΕΔΕ.

Το περίεργο ήταν ότι η ΕΔΕ ανατέθηκε στον τότε διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Γιώργο Γκαϊδατζή, ο οποίος περιλαμβάνεται σ' αυτούς που καταδικάστηκαν τελικά για το σκάνδαλο.

Από τη διοίκηση του δήμου γινόταν προσπάθεια να κρατηθεί το θέμα «χαμηλά» και στην αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης που έκανε ο δήμος κατά του Π. Σαξώνη προσδιόριζε τότε τη ζημιά του δήμου σε ποσό μικρότερο των 2 εκατ. ευρώ (!).

Ομως οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί, οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ήταν πιο μπροστά και παρά το γεγονός ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος χρησιμοποιούσε το ίδιο μότο, κάνοντας λόγω για «σκευωρία και ψεύδη».

Η υπόθεση είχε πάρει τον δρόμο της εισαγγελικής έρευνας, ενώ σύντομα διαπιστώνονταν ότι, εκτός από τις εισφορές στο ΤΥΔΚΥ, δεν αποδίδονταν εισφορές και σε άλλα Ταμεία καθώς και κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών των εργαζομένων, που καλύπτονταν όλες με πλαστά παραστατικά και το συνολικό ποσό ανέβαινε περίπου στα 22 εκατ. ευρώ.


ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2008 ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΝ ΣΑΞΩΝΗ
Σεπτέμβριο του 2009 καλείται ως ύποπτος ο τέως δήμαρχος

Στις αρχές Ιουνίου του 2008 ασκήθηκε δίωξη στον Π. Σαξώνη και κατά παντός υπευθύνου, ενώ η οικονομική επιθεωρήτρια Αν. Τσεμπερά η οποία ερευνούσε το σκάνδαλο της Παγίας με εισαγγελική εντολή άρχισε να ερευνά και το σκάνδαλο της μεγάλης υπεξαίρεσης. Επρεπε να φτάσουμε στον Ιούλιο του 2009 για να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα στον Σαξώνη και να κληθούν να καταθέσουν τον Σεπτέμβριο του 2009 για πρώτη φορά ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων ο Β. Παπαγεωργόπουλος και τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι.

Το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 2010 υπολογίζοντας τη «μαύρη τρύπα» στα 51,4 εκατ. ευρώ. Τελικά, τον Μάιο του 2011, περίπου 3,5 χρόνια αφότου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την υπεξαίρεση και σε βάρος του Β. Παπαγεωργόπουλου, αντιδημάρχων κ.ά.
Η τελευταία πράξη άρχισε να γράφεται από τις 20 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο η «δίκη της Θεσσαλονίκης», που οδήγησε στο χθεσινό αποτέλεσμα.πηγή 'Εθνος.

Του Χρίστου Τελίδη
Bookmark and Share