Πώς βλέπουν οι Ρώσοι την τραπεζική κρίση της Κύπρου.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Πώς βλέπουν οι Ρώσοι την τραπεζική κρίση της Κύπρου..

 
Ας υποθέσουμε ότι ξεσπάει μια κρίση σε μία χώρα, όπου πολλοί πλούσιοι Έλληνες καταθέτες έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους. Το ενδεχόμενο ότι οι καταθέσεις τους μπορεί να κουρευτούν θα στενοχωρήσει τον μέσο Έλληνα; 
Μάλλον όχι είναι η απάντηση...




Οι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες που βλέπουν τα λεφτά τους να κουρεύονται στην Κύπρο σίγουρα δεν.. βλέπουν με καλό μάτι αυτήν την ενέργεια και αναμένεται να υπάρξει μεγάλη εκροή ρωσικών κεφαλαίων από την Κύπρο, που θα επηρεάσει πολύ αρνητικά (έως καταστροφικά) την οικονομία του νησιού.
Όμως οι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες (οι λεγόμενοι και «ολιγάρχες») δεν είναι η ρωσική κοινή γνώμη.
Με έκπληξή μου άκουσα την δήλωση ενός Ρώσου πολίτη στο BBC, που αντί να στηρίζει τους Ρώσους καταθέτες, στήριζε τους Κύπριους. «Ας χάσουν τα λεφτά τους οι Ρώσοι ολιγάρχες και να μην πειραχτούν οι καταθέσεις των απλών πολιτών της Κύπρου» έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ.

O ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει κατά καιρούς τονίσει την ανάγκη να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο και έχει ζητήσει από τους Ρώσους Ολιγάρχες να αποφεύγουν αυτήν την πρακτική. Ήδη από το 2002 η επίσημη γραμμή του Πούτιν πάνω στο θέμα ήταν εναντίον των offshore, ενώ τους είχε προειδοποιήσει ότι τα κεφάλαια τους κάποια στιγμή θα παγώσουν, καθώς οι νόμοι για τις offshore θα γίνουν σκληρότεροι και ότι θα βαρεθούν να τρέχουν συνέχεια στα δυτικά δικαστήρια, για να βρουν δικαίωση.

Μάλιστα, το 2011 ο Πούτιν δήλωσε ξεκάθαρα: «Θα ήθελα οι επιχειρηματίες να σταματήσουν να κρύβουν τα λεφτά τους σε offshore. Η παράδοση του offshore που έρχεται από το παρελθόν είναι ένα πραγματικό τέλμα για την εξέλιξη της Ρωσίας».

Επίσης, θυμίζουμε ότι ο Πούτιν κέρδισε τις τελευταίες εκλογές με τεράστια πλειοψηφία. Τα δε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναπαράγουν την άποψή του και σε αυτό το θέμα.

Ίσως αυτή η θέση να εξηγεί την απροθυμία της ρωσικής πλευράς να στηρίξει την Κύπρο, όσο θα χρειαζόταν, ώστε να μην είναι δέσμια του Eurogroup. Παράλληλα, δείχνει και κάτι άλλο.
Ο σκληρός εναντίον της Ευρώπης σε αυτή την ιστορία δεν ήταν ο πρόεδρος Πούτιν, αλλά ο πρωθυπουργούς Μεντβέντεφ.
Ενώ ο Μεντβέντεφ είχε χρησιμοποιήσει πολύ σκληρή γλώσσα στον Μπαρόζο, όταν εκείνος επισκέφτηκε την Ρωσία, ο Πούτιν ήταν αρκετά διαλλακτικός.
'Ισως γιατί δεν ήθελε να φανεί στην κοινή γνώμη ότι τον στενοχωρεί ιδιαίτερα το ενδεχόμενο κάποιοι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες να χάσουν σημαντικό μέρος των χρημάτων τους στην Κύπρο.
Επιπλέον, μπορεί στo Κρεμλίνο να θεωρούν ότι το πάθημα των ολιγαρχών θα τους γίνει μάθημα, με αποτέλεσμα να είναι πιο δυστακτικοί στην εκροή κεφαλαίων από την χώρα τους...

Γ.Σμυρνής
Bookmark and Share