Τρία μέτωπα σε δέκα μέρες καλείται να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση, αν και θεωρείται δύσκολο να προλάβει την άτυπη «προθεσμία» της 4ης Απριλίου για την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι περιπέτειες της Κύπρου και οι.. αντανακλάσεις τους στην ελληνική οικονομία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου το τελευταίο δεκαήμερο, ο χρόνος όμως πια πιέζει ασφυκτικά και η ελληνική πλευρά είναι σαφές ότι δεν θέλει να δώσει την παραμικρή αφορμή για νέες γκρίνιες της τρόικας.
Γενικά πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι στις διαπραγματεύσεις η διεθνής αναστάτωση που επέφερε το θέμα της Κύπρου θα έχει μάλλον θετική επίδραση, καθώς εκτιμάται ότι η τρόικα δεν θέλει στην παρούσα φάση να δημιουργήσει μια νέα εστία έντασης…
Στη μάχη για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και την όσο το δυνατό ταχύτερη εκταμίευση της δόσης πάντως, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος.
Το Πάσχα των Καθολικών την ερχόμενη Κυριακή σημαίνει ότι η τρόικα είναι αμφίβολο αν θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα στις 4 Απριλίου οπότε είναι το τελευταίο ορόσημο για την έγκριση της δόσης, αν και όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές «αν υπάρχει πρόθεση, η δόση μπορεί να εγκριθεί ακόμα και χωρίς να έχει επιστρέψει η τρόικα».
Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το προσεχές δεκαήμερο καλείται να λάβει οριστικές αποφάσεις, συμβατές με τις επιταγές της τρόικας, για:
-Το χαράτσι: Το θέμα θα κλείσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης έχουν δημόσια δηλώσει την αντίθεσή τους στη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων και το 2013, η τρόικα από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται να συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο από την παραμονή του και την είσπραξή του μέσω ΔΕΗ και φέτος.
Η «χρυσή τομή», η οποία θα δώσει την πολιτική δυνατότητα στους αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να κάνουν λίγο πίσω αναζητείται σύμφωνα με πληροφορίες σε μία έκπτωση της τάξεως του 20% στο χαράτσι που επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Αν αυτό το σχέδιο προχωρήσει, σε ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ, το ειδικό τέλος θα υπολογίζεται με 2,4 ευρώ το μέτρο αντί για 3 ευρώ, στο επόμενο κλιμάκιο από 501 έως 1000 ευρώ, το χαράτσι πέφτει στα 3,2 από 4 ευρώ, μειώνεται στα 4 από 5 ευρώ για τιμή ζώνης από 1.001 έως 1.500 ευρώ και στα 4,8 από 6 ευρώ για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ. Με αυτές τις παρεμβάσεις, οι απώλειες εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ, επίπεδο δημοσιονομικά «ανεκτό» και πολιτικά ικανό να στηρίξει επιχειρήματα στοχευμένων μικρότερων επιβαρύνσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 3,7 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί φέτος στον προϋπολογισμό ως έσοδα από φόρους ακινήτων τα 1,9 δισ. ευρώ αφορούν «ουρές» εισπράξεων από το χαράτσι και τους ΦΑΠ 2010, 2011 και 2012. Θεωρητικά επομένως, η επέκταση του ειδικού τέλους ακινήτων από 2,5 δισ. ευρώ για το 2012, υπάρχει η δυνατότητα να αποδώσει φέτος 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και περιθώριο «εκπτώσεων» στο χαράτσι 700 εκατ. ευρώ…
-Οι ρυθμίσεις: Παρά τη γκρίνια, οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρήσουν. Μένει να φανεί αν στη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας θα περάσει η ελληνική πρόταση για 48 δόσεις ή οι 36 στις οποίες επέμενε η τρόικα πριν φύγει και αν τελικά στην πάγια ρύθμιση η κυβέρνηση θα καταφέρει να κερδίσει κάποιες δόσεις πάνω από τις 12 που επιβάλλει η τρόικα.
Από τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν 5,2 δισ. ευρώ την ερχόμενη τετραετία (ή τριετία αν περάσουν οι 36 δόσεις) εκ των οποίων 3,7 δισ. ευρώ από χρέη στις εφορίες και 1,5 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ποσά αυτά φαντάζουν με σταγόνα στον ωκεανό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ληξιπρόθεσμα στις εφορίες φτάνουν τα 55 δισ. ευρώ (ποσό πάνω από 40 δισ. ευρώ θεωρείται από την τρόικα «ξεγραμμένο») και στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.
-Και οι «απολύσεις»: Το βάρος πέφτει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να παρουσιάσει πειστικές απαντήσεις όχι για απολύσεις, αλλά για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το σχέδιο διαθεσιμότητας- κινητικότητας.
Αν η κυβέρνηση θελήσει να «εντυπωσιάσει» θα ανακοινώσει και τις πρώτες αποχωρήσεις επίορκων, συστηματικών κοπανατζήδων ή όσων προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά. Αυτοί προσδιορίστηκαν προ ημερών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως οι "υποψήφιοι" προς άμεση απομάκρυνση από την αγκαλιά του Δημοσίου.
της Έλενας Λάσκαρη