Με έντονη ανησυχία, που επιτείνεται από τις «μη ικανοποιητικές» εξηγήσεις των αρχών, παρακολουθεί η κοινωνία του Τέξας τις εξελίξεις σχετικά με τη «μυστηριώδη» απώλεια ενός φιαλιδίου εν δυνάμει θανατηφόρου ιού από το Εθνικό Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας στο Γκάλβεστον.
Μπορεί οι ειδικοί να εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την... ασφάλεια του κοινού, ζητώντας «να μην προκληθεί πανικός άνευ λόγου», το Διαδίκτυο όμως παίρνει φωτιά από τις θεωρίες συνωμοσίας.
Η απώλεια του φιαλιδίου με τον ιό Guanarito -με δράση που παρομοιάζεται με αυτήν του Εμπολα- από «κλειδωμένη συσκευή ψύξης» του εργαστηρίου διαπιστώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Κρατήθηκε όμως μυστική, ώσπου η είδηση διέρρευσε την περασμένη Τετάρτη στην εφημερίδα «USA Today» και στη συνέχεια αναμεταδόθηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τρωκτικά της Βενεζουέλας είναι ξενιστές του ιού, που μεταδίδεται στους ανθρώπους είτε από δάγκωμα του τρωκτικού είτε μέσω της εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων σκόνης. Από αυτούς που νοσούν, το 1/3 πεθαίνει από αιμορραγικό πυρετό.
Οι αρχές του Τέξας δηλώνουν ότι ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει στον οργανισμό αμερικανικών αρουραίων, συνεπώς δεν υπάρχει και δυνατότητα μόλυνσης ανθρώπων. Ασαφείς παραμένουν πάντως οι εξηγήσεις για το πώς χάθηκε ή, όπως υποστηρίζουν οι συνωμοσιολόγοι, πώς «εκλάπη» το φιαλίδιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ, ο επικεφαλής του εργαστηρίου, Σκοτ Γουίβερ, διαπίστωσε την απώλεια σε έλεγχο ρουτίνας και ενημέρωσε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τις υπηρεσίες ασφαλείας του κτηρίου.
Στην επίσημη ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε καμία παραβίαση στα πρωτόκολλα ασφαλείας του εργαστηρίου, ενώ σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «οργανωμένη κλοπή». Ο Γουίβερ εκτιμά ότι το φιαλίδιο «κόλλησε» στα γάντια ερευνητή, που στη συνέχεια πετάχτηκαν και καταστράφηκαν σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες διαδικασίες. Αλλοι επιστήμονες του εργαστηρίου παρουσιάζονται βέβαιοι ότι «δεν πρόκειται για κλοπή, γιατί έχουμε στις εγκαταστάσεις μας πολύ πιο επικίνδυνους ιούς», δήλωση που έχει διευρύνει την ανησυχία των πολιτών, οδηγώντας τους να ζητούν επιτακτικά αυστηρότερη νομοθεσία για τη λειτουργία των εργαστηρίων βιοτεχνολογίας.
(Πηγές:USA Today, www.cnn.com)