Νέα σημαντική αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, αντανακλώντας τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία.
- Λίγο δύσκολο πάντως να συνεχιστεί αυτή η πορεία υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και την αβεβαιότητα για την ασφάλεια των καταθέσεων στην ΕΕ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ και προσέγγισαν τα...
164 δισ. ευρώ.
Σημαντικό μέρος των εισροών, περίπου 500 εκατ. ευρώ, αφορά εισροές από κυπριακές τράπεζες προς ελληνικές.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιανουαρίου, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 160,9 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2012 στα 161,4 δισ. ευρώ και τον περασμένο Νοέμβριο στα 155,8 δισ. ευρώ. Ετσι, από το ναδίρ του περασμένου Ιουνίου, όταν λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης και του κινδύνου εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη οι καταθέσεις είχαν υποχωρήσει στα 150,5 δισ. ευρώ, η αύξηση των καταθέσεων ξεπερνάει τα 13 δισ. ευρώ.
Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας αποτυπώνεται και στη μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα σε ρευστότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Ιανουαρίου ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα περιορίστηκε στα 107,64 δισ. ευρώ έναντι 121,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και 128,9 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο η χρηματοδότηση μέσω ΕLA περιορίστηκε στα 31,4 δισ. ευρώ έναντι 101,8 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η δραστική μείωση του ELA, που αποτελεί μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, οφείλεται στην απόφαση της ΕΚΤ να κάνει και πάλι δεκτούς ελληνικούς τίτλους ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.
Η μεγάλη μείωση του ELA αντισταθμίστηκε από την αύξηση της χρηματοδότησης μέσω EKT από τα 19,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε 76,22 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο. Το σημαντικό για τις εγχώριες τράπεζες και ευρύτερα την οικονομία είναι ότι η χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ παρέχεται με αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το ELA.