«Παράπλευρες απώλειες» για την Ελλάδα απ΄τη συμφωνία για την Κύπρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

«Παράπλευρες απώλειες» για την Ελλάδα απ΄τη συμφωνία για την Κύπρο

Σε μια μακρόχρονη πορεία έντονης ύφεσης φαίνεται πως εισέρχεται από αύριο η κυπριακή οικονομία. 
Όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να μειωθεί δραστικά το επίπεδο των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, αλλά και να αυξηθεί σημαντικά το ήδη διψήφιο ποσοστό ανεργίας. 


Στην Κύπρο μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η... συζήτηση για την εξεύρεση νέου μοντέλου ανάπτυξης, με τον νομπελίστα οικονομολόγο κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη να θέτει το ζήτημα των πολλών εξειδικευμένων στελεχών που θα μπορούσαν ζητηθούν λόγω της ανάπτυξης που παρατηρείται σε Κίνα και Ινδία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ελληνική οικονομία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Κάτω από διαφορετικές συνθήκες, οι άνθρωποι της αγοράς θα ήταν απολύτως καθησυχαστικοί, καθώς σε καμιά περίπτωση, ο «κυπριακός τζίρος» των ελληνικών επιχειρήσεων δεν υπερβαίνει το 5% των συνολικών τους πωλήσεων.

Ωστόσο, ακόμη και μια περιορισμένη επίπτωση μπορεί να αποβεί στις μέρες μας, μοιραία για πολλές ελληνικές εταιρείες, όταν εδώ και πέντε χρόνια δέχονται το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην εγχώρια αγορά.

Πέρα όμως από τις άμεσες επιπτώσεις, Ελλαδίτες επιχειρηματίες διαπίστωσαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ένα «μούδιασμα» της εγχώριας αγοράς, εξ’ αιτίας της αρνητικής ψυχολογίας που διαμορφώθηκε από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Και βέβαια δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται παρενέργειες στις ιδιωτικοποιήσεις, στην προσέλκυση επενδύσεων και σε άλλες κινήσεις που στόχο έχουν τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι κυριότερες επιπτώσεις

• Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι ιδιαίτερα θετικό υπέρ της Ελλάδας. Όλα δείχνουν πως οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων θα μειωθούν, όπως επίσης ότι θα αυξηθούν οι επισφάλειες των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών. Επιπλέον, αρνητικά θα επηρεαστούν οι οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, ασφαλιστικές και εμπορικές επιχειρήσεις, ο ΟΠΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, κ.α.

• Απώλειες θα υπάρξουν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την Ελλάδα, που διέθεταν καταθέσεις άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα (όλο το υπερβάλλον ποσό) και στην Τράπεζα Κύπρου (κατά το ποσό του κουρέματος που τελικά θα αποφασιστεί).

• Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το πράττουν μέσα από μια θυγατρική εταιρεία holding (συμμετοχών) που διαθέτουν στην Κύπρο. Πέρα λοιπόν από το όποιο ενδεχόμενο «κούρεμα» των καταθέσεων των εταιρειών αυτών που αναφέραμε προηγουμένως, ο φορολογικός συντελεστής επί των κερδών τους θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%.

• Κάθε Σαββατοκύριακο χιλιάδες Κύπριοι επισκέπτονται την Αθήνα, διαμένοντας σε ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Συντάγματος και αποτελώντας ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων της Ερμού και του Κολωνακίου, αλλά και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία στην Κύπρο προσφέρουν «πακέτα» που συνδυάζουν αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και «μπουζούκια». Η ροή αυτή έχει υποχωρήσει βέβαια αρκετά από το 2009 και μετά (ταραχές στο κέντρο της Αθήνας, ληστείες) ωστόσο παραμένει σημαντική και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

• Οι Κύπριοι επισκέπτονται πολύ συχνά μέσα από κρουαζιέρες τα ελληνικά νησιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα κατά την τελευταία διετία υπήρχε ευρεία διαφημιστική καμπάνια που προέτρεπε τους Κύπριους να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Το πιθανότερο είναι πως η εξερχόμενος τουρισμός της Κύπρου θα περιοριστεί σημαντικά.

• Γύρω στις 60.000 Ελλαδίτες εκτιμάται πως κατά την τελευταία τετραετία «κατέβηκαν» στην Κύπρο, πιάνοντας δουλειές σε όλους σχεδόν τους κλάδους της κυπριακής οικονομίας. Πρόκειται για άτομα που επλήγησαν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και αναζήτησαν στην Κύπρο μια «δεύτερη ευκαιρία». Εκτιμάται, πως ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αυτών των ανθρώπων θα δουν τις θέσεις εργασίας τους να κινδυνεύουν, βλέποντας την οικονομική κρίση να τους πλήττει για μια δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια.
του Στέφανου Κοτζαμάνη
Bookmark and Share