Αποφάσεις που προκαλούν σύγχυση και ενέργειες που μετατρέπουν σε παρωδία το όραμα των ιδρυτών της Ευρωζώνης καταλογίζει στην τρόικα και στους ηγέτες της Ευρωζώνης ο Κύπριος οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης με άρθρο του στους Financial Times.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος εξηγεί ότι ... Κύπρος έμαθε, από πρώτο χέρι, ότι τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης έρχονται πρώτα.
Οπως επισημαίνει, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Κύπρος από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη καταδεικνύει ότι η νομισματική ένωση δεν είναι, σε καμία περίπτωση, ένας συνεταιρισμός μεταξύ ίσων, αλλά μια «ασύνδετη ομάδα χωρών όπου τα εθνικά συμφέροντα των μεγάλων κρατών υπερτερούν των συμφερόντων του συνόλου».
Ο Κύπριος οικονομολόγος προσθέτει, επίσης, ότι, ανεξάρτητα από το αν η συμφωνία για την Κύπρο είναι καλή ή κακή, ο τρόπος με τον οποίο λήφθηκαν οι αποφάσεις δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την ικανότητα αυτής της ομάδας να λαμβάνει αποφάσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.
Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρεται, ακόμη, στην απόγνωση που επικρατεί στη Λευκωσία μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, ενώ σημειώνει ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου αποτελούν μεν μια κάποια ελπίδα, αλλά ακόμα και αυτά θα μπορούσαν να τα πάρουν «εκείνοι».
«Το μέλλον είναι πράγματι ζοφερό. Δεν είναι ξεκάθαρο τι έπεται και από πού», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Πισσαρίδης.