Η Μέρκελ... παίζει ντόμινο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η Μέρκελ... παίζει ντόμινο

 
Η πρώτη... ευρωπαϊκή εξέγερση έγινε. Και ήταν ειρηνική. 
Η Βουλή της Κύπρου ψήφισε το γενναίο «όχι». 
...Και φυσικά, ο προαναγγελθείς θάνατος της Κύπρου από τους αρχιτέκτονες του σχεδίου διάσωσής της και τους δορυφόρους τους άρχισε να υλοποιείται.



Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να «στραγγαλίσει» την Κύπρο, προκαλώντας ασφυξία στην κυπριακή οικονομία, εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί λύση μέχρι και τη Δευτέρα, που μπορεί να προκαλέσει bank run, που θα επιφέρει... χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας. Δηλαδή το τέταρτο και τελευταίο σενάριο που προέβλεπαν οι Financial Times, αυτό της «καταστροφής» με τον τερματισμό χορήγησης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες από την ΕΚΤ, επιβεβαιώθηκε χθες. Σε μια λακωνική ανακοίνωση, η ΕΚΤ ενημέρωσε πως το 23μελές διοικητικό συμβούλιό της προειδοποίησε πως θα κρατήσει ανοιχτό τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας –ELA (Emergency Liquidity Assistance)– προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι και τη Δευτέρα 25 Μαρτίου.

Τώρα φοβούνται για ένα ντόμινο που θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ η Κύπρος θα καταρρεύσει. «Η καταστροφή στην Κύπρο φέρει την υπογραφή της Μέρκελ», γράφει το γερμανικό Spiegel, συνοψίζοντας πως «το SPD (οι Σοσιαλδημοκράτες) επιρρίπτει στη Γερμανίδα καγκελάριο την ευθύνη ότι πρόδωσε τους Ευρωπαίους καταθέτες και βύθισε ολόκληρη την Ευρωζώνη στο χάος». Ομως, έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα – και μάλιστα τον λάθος Ρουβίκωνα και σε λάθος στιγμή, ομολογούν. Οι καταθέτες στην Ευρωζώνη –ακόμη και οι μικροί– έχουν τώρα λόγο να ανησυχούν εάν είναι ασφαλείς οι καταθέσεις τους. Οι Ευρωπαίοι καταθέτες στους οποίους ορκίζονταν εδώ και πέντε χρόνια ότι οι αποταμιεύσεις τους ήταν εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ δεν πιστεύουν πλέον τους ηγέτες τους, ενώ η κυπριακή κρίση βαθαίνει.

Πάντως, το κλίμα στη Γερμανία είναι εκδικητικό και πολλοί «διψούν για ρωσικό αίμα». Αντίθετα, ένα σχόλιο από την ισχυρή οικονομική εφημερίδα, τη γερμανική Handelsblatt, ανώνυμο μεν αλλά τόσο καθοριστικά επηρεασμένο από την Ιστορία, απαισιόδοξο όσο και ενδεικτικό της διαμορφούμενης σε μερίδα των Γερμανών ψυχολογίας: «…Εάν η Γερμανία επιθυμεί η Ευρώπη να πράξει κάτι καλό, να αφήσει ΤΩΡΑ την Κύπρο να χρεοκοπήσει. Ακόμα καλύτερα (θα ήταν) η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι η κατάλληλη στιγμή. Αν οι “παλαβοί των διασώσεων” συνεχίσουν το βιολί τους, έρχεται καταστροφή. Το Στάλινγκραντ του ευρώ βρίσκεται ήδη πίσω μας. (Υστερα από αυτό) Η “νίκη” είναι σίγουρη – όπως η Γερμανία ήδη καλά γνωρίζει. Μέρκελ και Σόιμπλε διεξάγουν έναν πόλεμο ήδη χαμένο. Η πολιτεία έπρεπε να έχει μείνει στη Βόννη. Ο ιός της αυτοκαταστροφικής ψευδαίσθησης μεγαλείου –στην περίπτωση ως Ευρω-ψευδαίσθηση– εξακολουθεί να υπάρχει στο Βερολίνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανώνυμος σχολιαστής επέλεξε για το σχόλιο τον τίτλο «Rien Ne Vas Plus», τον όρο της ρουλέτας «όχι άλλα πονταρίσματα», τη στιγμή δηλαδή που το ρίσκο αναλαμβάνεται, ο παίκτης κερδίζει ή χάνει, τη στιγμή που το παιγνίδι γίνεται μοίρα.

Ενώ, ο Matthew Lynn στο Marketwatch χαρακτηρίζει την Κύπρο «Lehman Brothers» της Ευρωζώνης. Το 2008 οι Αμερικανοί αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερο να αφήσουν την 4η σε μέγεθος επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ να χρεοκοπήσει παρά να διασώσουν τους θρασείς, καλοπληρωμένους τραπεζίτες της. Οπως αποδείχθηκε, ήταν τεράστιο λάθος. Μετά τη Lehman ξέσπασε πιστωτική κρίση και μία πενταετής παγκόσμια ύφεση. Αν ο χρόνος γύριζε πίσω, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ίδιες Αρχές και οι ίδιοι πολιτικοί θα έδιναν στη Lehman τα λίγα δισεκατομμύρια που χρειαζόταν για να επιβιώσει. Το πρόβλημα είναι πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατανοούν το πώς δουλεύουν οι αγορές. Δεν έχουν καταλάβει πόσο στενά συνδεδεμένες είναι μεταξύ τους ή πόσο εύκολα μπορούν τα σχετικά μικρά περιστατικά να επιφέρουν μεγάλες συνέπειες αν στείλουν τα λάθος μηνύματα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα και στην Ευρώπη. Για λίγα δισεκατομμύρια ευρώ, η Γερμανία στραγγαλίζει 750.000 πολίτες και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα όχι μόνο μιας χώρας, αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Και όμως, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε με τους δορυφόρους τους επιλέγουν να διαλύσουν το καλό κλίμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Οι ΗΠΑ με τη χαλαρή νομισματική τους πολιτική περνούν μια χαρά, η Wall κάνει απανωτά ιστορικά ρεκόρ. Στην Ιαπωνία αντιμετώπισαν τους κραδασμούς μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα, ενώ και στην Κίνα συνεχίζονται οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης». Καταλήγοντας, ο Matthew Lynn επισημαίνει: «Οι Γερμανοί δεν πήραν μαθήματα από το αμερικανικό Βατερλώ με τη Lehman Brothers».

Της Ζ.Ζήκου
Bookmark and Share