Οι θυσίες μας δεν πιάνουν τόπο.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Οι θυσίες μας δεν πιάνουν τόπο..

 


Πιάνουν τόπο τελικά οι θυσίες του ελληνικού λαού, με τα Μνημόνια; 
Βελτιώθηκε η θέση της Ελλάδας στο διεθνή περίγυρο, με το «κούρεμα» και το Μηχανισμό Στήριξης; 



-Στο πρώτο ερώτημα, δηλαδή εάν πιάνουν τόπο οι θυσίες μας, η απάντηση δίνεται καθημερινά από τα.. πραγματικά γεγονότα και επομένως δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Ολοι γνωρίζουμε ότι συνεχώς επιβάλλονται μέτρα τα οποία δεν αποδίδουν ικανοποιητικά και έτσι απαιτούνται και νέα μέτρα, με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις στα ατομικά εισοδήματα και τον κοινωνικό ιστό.

-Στο δεύτερο ερώτημα, δηλαδή εάν βελτιώθηκε η διεθνής θέση της Ελλάδας, η απάντηση είναι περισσότερο πολύπλοκη, όχι άμεσα ορατή και συνεπώς όχι αντιληπτή από τους πολίτες. Ωστόσο πρέπει και αυτή η διάσταση να μας ενδιαφέρει. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, η Διεθνής Επενδυτική Θέση (ΔΕΘ) της χώρας όχι μόνον δεν βελτιώθηκε το 2012 σε σχέση με το 2011, αλλά χειροτέρεψε. Υπενθυμίζουμε ότι με τη ΔΕΘ μετράμε τις καθαρές υποχρεώσεις της χώρας έναντι μη κατοίκων ενώ λαμβάνονται υπόψη οι άμεσες επενδύσεις, οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου, οι λοιπές επενδύσεις και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Η ΔΕΘ λοιπόν κατέγραψε το 2012 αρνητικό υπόλοιπο 219,8 δισ. ευρώ έναντι των 179,6 δισ. ευρώ του 2011. Η αρνητική διαφορά των 40,3 δισ. ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης από δάνεια κατά 109 δισ. ευρώ που προήλθαν από το Μηχανισμό Στήριξης.

Ούτως ή άλλως, η ΔΕΘ στο τέλος του 2012 αντιστοιχούσε στο 112,8% του ΑΕΠ έναντι του 86% του ΑΕΠ που ήταν το 2011, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη οφείλεται και στην ύφεση που προήλθε σε ένα σημαντικό βαθμό στα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Τροϊκα.

Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Το Ακαθάριστο Εξωτερικό Χρέος (Α.Ε.Χ.) της Ελλάδας ανήλθε σε 437,4 δισ. ευρώ το 2012, υψηλότερο από ότι τα προηγούμενα έτη. Για παράδειγμα, το 2011 το χρέος αυτό ήταν 369,9 δισ. ευρώ, το 2010 ήταν 407,2 δισ. ευρώ, το 2009 ήταν στα 416,8 δισ. ευρώ και το 2008 στα 364,4 δισ. ευρώ.

Και ενώ το χρέος αυτό (το Α.Ε.Χ.) δεν ξεπέρασε ποτέ τα τελευταία έτη το 185% του ΑΕΠ, το 2012 έφθασε το 224,29%.

Οι ανωτέρω δυσάρεστες εξελίξεις, που έρχονται να προστεθούν σε όλες τις άλλες που είναι περισσότερο γνωστές στους πολίτες, θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα τους κρατούντες και βεβαίως εμάς που καλούμαστε να υποστούμε και νέες θυσίες.

Σταμπόγλης Διονύσης
Bookmark and Share