Σόιμπλε: “Έλληνες συνεχίστε την προσπάθεια και μην ανησυχείτε για τη συμπαράστασή μας. Σας στηρίζουμε” - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Σόιμπλε: “Έλληνες συνεχίστε την προσπάθεια και μην ανησυχείτε για τη συμπαράστασή μας. Σας στηρίζουμε”

 

Δάκρυα συγκίνησης έφεραν στα μάτια όλων των Ελλήνων τα λόγια του πονόψυχου και ...αξιοζήλευτου Βόλφανγκ.



Μήνυμα στήριξης και αισιοδοξίας προς την Ελλάδα επιχείρησε να στείλει ο
Type Your Post Summary Here Γερμανός υπουργός Οικονομικών με νέα συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

“Συνεχίστε με συνέπεια τον δρόμο που συμφωνήθηκε, φτάστε στο "ορόσημο" του πρωτογενούς πλεονάσματος και μην ανησυχείτε για τη συμπαράσταση των εταίρων”, ανέφερε χαρακτηριστικά, επιδιώκοντας να τονώσει το ηθικό των Ελλήνων ώστε να συνεχίσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην επισήμανση ότι το πρώτο κούρεμα του ελληνικού χρέους οδήγησε στη χρεοκοπία των κυπριακών τραπεζών, ο 70χρονος υπουργός “αντεπιτέθηκε” και απάντησε:
“Στη διάρκεια της κρίσης το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε τόσο πολύ ώστε η χώρα ακόμη και με βοήθεια από τους εταίρους της ευρωζώνης ποτέ δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει τα χρέη της. Η Ελλάδα θα πάθαινε ασφυξία από το χρέος. Χωρίς κούρεμα δεν θα είχε καμία πιθανότητα να αναρρώσει, να μειώσει την ανεργία, να έχει μέλλον. Οι πιστωτές της Ελλάδας είχαν ωφεληθεί προηγουμένως από τις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, κατά συνέπεια αυτοί έπρεπε να αναλάβουν το ρίσκο. Ωφελήθηκαν επίσης από το γεγονός ότι ο οφειλέτης τους σταθεροποιήθηκε με το κούρεμα και το πρόγραμμα βοήθειας. Το κούρεμα ήταν απαραίτητο για να βγει η Ελλάδα από την παγίδα του χρέους. Για αυτό αγωνίστηκα πολύ. Πολλοί στην Ευρώπη δεν το ήθελαν. Η Ελλάδα το ήθελε, είναι εύλογο, ο καθένας που έχει πολλά χρέη θέλει τη διαγραφή τους. Στο τέλος διαγράφηκε το 50% του ελληνικού χρέους. Το κούρεμα έπληξε σημαντικά και τον γερμανό φορολογούμενο, διότι ορισμένες γερμανικές τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ήταν τράπεζες που προηγουμένως είχαν δυσκολίες και έπρεπε να στηριχθούν από τον γερμανό φορολογούμενο. Στο θέμα αυτό λοιπόν δεν δέχομαι καμία κριτική, διότι αυτό το μέτρο ήταν επιβεβλημένο για να βοηθηθεί η Ελλάδα”.


"Δεν προκάλεσαν οι απλοί άνθρωποι τα προβλήματα της Ελλάδας"

Ερωτηθείς για τον “γολγοθά” που ανεβαίνουν οι Έλληνες πολίτες από την πολιτική λιτότητας, ο κ. Σόιμπλε απάντησε:
“Έχω πολύ μεγάλη κατανόηση για τους πολίτες στην Ελλάδα που υποφέρουν από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οι απλοί άνθρωποι δεν είναι εκείνοι που προκάλεσαν τα προβλήματα της Ελλάδας... Και εδώ η Ευρώπη θέλει και πρέπει να βοηθήσει. Αλλά και η εκάστοτε χώρα πρέπει να είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματά της. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του”.

Παράλληλα, επισήμανε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα απέκτησε πρωτογενές πλεόνασμα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν και η ανεργία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης κι αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που η Ελλάδα πρέπει να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς “η συνταγή αποδίδει”.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει ένα δεύτερο “κούρεμα”, αυτή τη φορά για τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει, ενώ για την παροχή βοήθειας και μετά το 2014 που το πρόγραμμα τελειώνει απάντησε ότι η Ελλάδα επανακτά την αξιοπιστία της και θα συνεχίσει πιο εύκολα να έχει τη στήριξη που ίσως χρειαστεί ακόμη αύριο. “Η Ελλάδα πληροί τις υποχρεώσεις της και κερδίζει την εμπιστοσύνη μας”, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.


“Ο κ. Τσίπρας δεν βλέπει την κατάσταση πολύ διαφορετικά”
Για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ενθάρρυνε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει τη γραμμή μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Σαμαρά, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά ότι βλέπει την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις σε βάθος, αλλά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν δίκαια.


“Η Κύπρος θα βγει δυνατότερη από την κρίση”.
Υπεραμυνόμενος του προγράμματος λιτότητας που ακολουθείται στην Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ευρωζώνη και κυρίως οι χώρες που είναι σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα βγουν ισχυρότερες από την κρίση.
“Οι χώρες σε πρόγραμμα παίρνουν βοήθεια από τον ESM και υλοποιούν θαρραλέα προγράμματα προσαρμογής. Αυτό μόνο στασιμότητα δεν είναι. Τώρα, αν οι συζητήσεις αναφορικά με την Κύπρο κρατούν από τον Ιούνιο του 2012, για αυτό δεν ευθύνεται κανένας άλλος εκτός από την Κύπρο. Και πραγματικά, δεν πρέπει να ανάγεται σε μέτρο”, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.
Bookmark and Share