Έμπορος φρούτων ...έκανε παράνομες εξαγωγές ακριβών φαρμάκων! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Έμπορος φρούτων ...έκανε παράνομες εξαγωγές ακριβών φαρμάκων!

Με βιτρίνα εταιρεία εμπορίας φρούτων και οικιακών ειδών έκανε παράνομες εξαγωγές ακριβών φαρμάκων από τη Θεσσαλονίκη στη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας.



Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ είναι...Βούλγαρος που δήλωνε ιδιοκτήτης φαρμακαποθήκης με έδρα την Πολίχνη, η οποία ωστόσο δεν βρέθηκε στη διεύθυνση στην οποία είχε δηλωθεί, ενώ η άδεια λειτουργίας της είναι πλαστογραφημένη.
Ο Βούλγαρος κατάφερε να θησαυρίσει και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, καθώς τα φάρμακα που διακινούσε χορηγούνται για την αντιμετώπιση του AIDS και κοστίζουν πανάκριβα, ενώ προς το παρόν παραμένει άφαντος, με τις ελληνικές διωκτικές αρχές να τον αναζητούν. Επίσης άγνωστο παραμένει πού βρίσκονται τα 709 τεμάχια συγκεκριμένου αντιρετροϊκού φαρμάκου, που ο έμπορος προσπάθησε να πουλήσει σε γερμανική εταιρεία, η οποία όμως του τα επέστρεψε, όταν διαπίστωσε ότι η εξωτερική συσκευασία τους είχε παραποιηθεί. Αυτή ήταν και η εξέλιξη από την οποία άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του νήματος.
Την υπόθεση έχει αναλάβει η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΔΟΕ και στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων με ποιους συνεργαζόταν ο έμπορος, από πού προμηθευόταν τα φάρμακα που εξήγαγε παρανόμως, πώς οργάνωνε την παράνομη δράση του και τι χρήματα έχει σε πιθανό λογαριασμό του.
Εντύπωση βέβαια προκαλεί το πώς ο βούλγαρος έμπορος κατάφερε με τόση ευκολία να ξεγελάσει τις αρμόδιες αρχές και να συνεχίσει ανενόχλητος τη δράση του, χρησιμοποιώντας μάλιστα πλαστογραφημένη άδεια λειτουργίας φαρμακαποθήκης, που φέρει την υπογραφή του νομάρχη Αθηνών.
Πρόκειται για μία υπόθεση εξαιρετικής σοβαρότητας, καθώς η παράνομη διακίνηση και παραποίηση φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Μάλιστα ο έμπορος έδρασε σε μία περίοδο κατά την οποία γίνεται πολύς λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας, για τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται και οι παράνομες εξαγωγές τους.


ΤΟΝ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» η δράση του εμπόρου αποκαλύφθηκε, όταν σε γερμανική φαρμακαποθήκη έφτασε ποσότητα φαρμάκου που χρησιμοποιείται ως θεραπευτική αγωγή για το AIDS, του οποίου η εξωτερική συσκευασία είχε παραποιηθεί και δεν αντιστοιχούσε στα στοιχεία του εσωτερικού περιεχομένου. Πρόκειται για 709 τεμάχια του φαρμάκου Viread 245 mg, που στην Ελλάδα πωλείται προς 305,42 ευρώ το κουτί, αλλά στο εξωτερικό η τιμή του είναι πολλαπλάσια.
Οι συσκευασίες είχαν ελληνική επισήμανση και έφτασαν στη γερμανική φαρμακαποθήκη μέσω μεσάζοντα στη Βουλγαρία (άλλη εταιρεία), ο οποίος με τη σειρά του είχε πάρει τα φάρμακα από την εταιρεία του βούλγαρου εμπόρου στη Θεσσαλονίκη.
Όταν η γερμανική εταιρεία διαπίστωσε την παραποίηση των συσκευασιών, επέστρεψε στις 6 Νοεμβρίου του 2012 τα φάρμακα στη Βουλγαρία και από εκεί το φορτίο εστάλη στην Ελλάδα την επόμενη ημέρα. Τελικά στις 8 Νοεμβρίου του 2012 παραλήφθηκε από το βούλγαρο έμπορο σε χώρο που βρίσκεται στην Πολίχνη αλλά σε διαφορετική διεύθυνση από αυτήν που είχε δηλωθεί ως έδρα της υποτιθέμενης φαρμακαποθήκης.


ΕΚΤΟΣ... ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ
Σε έρευνα που έγινε το μόνο που βρέθηκε στη δηλωθείσα διεύθυνση ήταν ένα… λογιστήριο και μάλιστα εκτός λειτουργίας, το οποίο ανήκει σε μία γυναίκα. Το δε τηλέφωνο που υπάρχει στην επιγραφή του λογιστικού γραφείου ταυτίζεται με αυτό της εταιρείας του Βούλγαρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΜτΚ» από τον έλεγχο του σχετικού φακέλου στη ΔΟΥ Νεαπόλεως διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα στην οποία ανήκει το λογιστικό γραφείο λειτουργεί ως αντίκλητος του εμπόρου.
Επιπλέον το ακίνητο που εμφανίζεται ως έδρα της εταιρείας ανήκει σε μία άλλη γυναίκα, η οποία φαίνεται να έχει παραχωρήσει στο βούλγαρο έμπορο και ισόγεια κατοικία στην ίδια διεύθυνση.
Όσον αφορά τη βουλγαρική εταιρεία που έπαιζε το ρόλο του μεσάζοντα, έχει τιμολόγια και παραστατικά επιστροφής των φαρμάκων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, τα οποία έχει αποστείλει στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Μάλιστα από τα αντίγραφα των εγγράφων αυτών διαπιστώθηκε ότι η άδεια λειτουργίας της φαρμακαποθήκης που είχε προσκομίσει ο Βούλγαρος στη βουλγαρική εταιρεία ήταν πλαστογραφημένο έγγραφο.

Ρεπορτάζ Νικολέττα Μπούκα
Πηγή Μακεδονία της Κυριακής
Bookmark and Share