To νομοσχέδιο για τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που ψηφίστηκε στόχο έχει να αποτρέψει την φυγή, δηλαδή το λεγόμενο bank run και να κρατήσει τα διαθέσιμα μέσα στις κυπριακές τράπεζες.
Αυτό όμως θα εγκλωβίσει τα κεφάλαια εντός των αναξιόπιστων, μετά από τις εξελίξεις τραπεζών για... αγορές, επενδυτές και επιχειρήσεις, μπλοκαροντάς τα επί μακρό και άγνωστο για πόσο μεγάλο διάστημα.
Κατά τον τρόπο αυτό οι κυπριακές τράπεζες θα αδρανοποιηθούν και πολύ δύσκολα θα μπορούν να εκτελέσουν τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες,δηλαδή να ανατροφοδοτούν την οικονομία.Η απειλή μιας βαθιάς ύφεσης από πλήρη έλλειψη ρευστότητας αλλά και απο τα επερχόμενα συμπληρωματικά μέτρα αναμένεται να οδηγήσει σε οδυνηρή συρρίκνωση το κυπριακό ΑΕΠ.Την ίδια στιγμή τα εργαλεία ανάκαμψης δεν υφίστανται ενώ η εμπιστοσύνη που έχει κλονισθεί δεν πρόκειται να αποκατασταθεί.
Τα μέτρα ελέγχου που παγώνουν τους λογαριασμούς ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών στην Κύπρο περιλαμβάνουν από δεσμεύσεις λογαριασμών με υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης καταθέσεων προθεσμίας μέχρι περιορισμούς στην διακίνηση για πληρωμές και μεταφορές.Κατά τον τρόπο αυτόν τα ελληνικά κεφάλαια στην Κύπρο παγώνουν και μένουν παγιδευμένα και αδρανή σε μια οικονομία,για την οποία το πιθανότερο σενάριο είναι η επιδείνωση.
Με μαθηματική ακρίβεια το πακέτο μέτρων όπως θα εκτελεστεί αποδυναμώνει πλήρως την κυπριακή οικονομία η οποία χάνει κάθε διαπραγματευτικό ατού και κινδυνεύει πια να γίνει έρμαιο των γεωπολιτικών δυνάμεων, που θα αναμετρηθούν για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.Στα πλαίσια αυτά ο πρώην υπουργός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Λιέλ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνομιλήσει με την Τουρκία για το φυσικό αέριο, ρίχνοντας γέφυρα στην εξομάλυνση της σχέσης με την Τουρκια.
Δυο στοιχεία επίσης αποτιμούν την δραματική ανατροπή των δεδομένων για τις ΑΟΖ της ΝΑ Μεσογείου.Η δημοσιοποίηση των απόψεων Τούρκων αναλυτών, ότι το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του με την Τουρκία αλλά και οι τελεφωνικές συνομιλίες Νετανιάχου-Ερτνογάν,που μετέδωσε το Ρόιτερς κατά την αποχώρηση του προέδρου Ομπάμα από το Τελ Αβίβ.