Το σοβαρό ενδιαφέρον της Gazprom για την απόκτηση της ΔΕΠΑ και τις εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη επαναβεβαίωσε το ταξίδι-αστραπή του διευθύνοντος συμβούλου του ρωσικού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ, στην Αθήνα, για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες.
Ο ισχυρός άνδρας της Gazprom, μετά τις δύο... ξεχωριστές συναντήσεις που είχε την Τετάρτη με τον υπουργό Ανάπτυξης- Yποδομών Κωστή Χατζηδάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη φαίνεται ότι εξασφάλισε τις διαβεβαιώσεις που επιδίωκε για «καθαρούς όρους» στο παιχνίδι, για φόρμουλα που θα διασφαλίζει τον ρωσικό όμιλο από κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν εγκρίνει την εξαγορά και για στήριξη στις Βρυξέλλες.
Εγγυητική επιστολή
Η εγγυητική επιστολή ήταν εξ αρχής ένα από τα βασικά θέματα που έθεσε η Gazprom στο τραπέζι, καθώς από τη διατύπωση στα τεύχη προκήρυξης προκύπτει ότι αν η Ε.Ε. δεν εγκρίνει την εξαγορά, τότε η εγγυητική καταπίπτει υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Η εγγυητική ανέρχεται στο 20% του τιμήματος, πράγμα που σημαίνει ότι, σε περίπτωση που η δεσμευτική προσφορά φθάσει στα 900 εκατ. ευρώ, όσο περίπου ήταν η ενδεικτική πρόταση που είχε υποβάλει τον Νοέμβριο, ο όμιλος θα κινδύνευε να χάσει περί τα 180 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ επεξεργάζεται νομική γνωμοδότηση, κατά την οποία η εγγυητική δεν θα καταπίπτει αν η εξαγορά ματαιωθεί για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνεται ο πλειοδότης.
Η διαβεβαίωση της ελληνικής πλευράς, που φαίνεται ότι εξασφάλισε η Gazprom, ότι το τίμημα θα αποτελέσει το καθοριστικό κριτήριο για την ανακήρυξη του πλειοδότη και ότι δεν θα υπάρξουν οι «παρελκυστικές τακτικές», που οδήγησαν σε ναυάγιο άλλες ιδιωτικοποιήσεις, ήταν το άλλο βασικό ζητούμενο, δεδομένων των πιέσεων που είχαν ασκήσει Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προκειμένου η ΔΕΠΑ να μην περάσει σε ρωσικό έλεγχο.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διερευνά τη Gazprom για παραβίαση των αντιμονοπωλιακων κανονισμών, ενώ ο ρωσικός όμιλος θέλει να εξασφαλίσει οτι η εξαγορά της ΔΕΠΑ δεν θα οδηγήσει σε υποχρεωτική αποεπένδυση από άλλες χώρες της Ε.Ε., αν η Κομισιόν κρίνει ότι με την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας αυξάνεται υπέρμετρα το μερίδιο της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στις επαφές που είχε με τον κ. Χατζηδάκη, ο επικεφαλής του ρωσικού ομίλου συζήτησε ευρύτερα για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Στα σχέδια της Gazprom είναι η ανάπτυξη νέου τερματικού υγροποιημένου αερίου (LNG), η ηλεκτροπαραγωγή, ενώ επανήλθε στο τραπέζι η προοπτική για το νότιο σκέλος του διεθνούς αγωγού South Stream, που θα περνά από την Ελλάδα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες τουλάχιστον.
Διάσωση Κύπρου
Στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, στα σενάρια περί εμπλοκής της Gazprom στη διάσωση της Κύπρου, η αίσθηση που φαίνεται ότι αποκόμισε η ελληνική πλευρά ήταν ότι η εταιρία δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει τράπεζες. O ρωσικός όμιλος, πάντως, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα αερίου σε Κύπρο και Ισραήλ, μάλιστα με τους Ισραηλινούς βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για απόκτηση δικαιωμάτων σε οικόπεδο στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της ΔΕΠΑ θα κατατεθούν στις 29 Aπριλίου. Στους υποψηφίους περιλαμβάνονται ακόμα ο ρωσικός όμιλος Sintez, μέσω της Negusneft, η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η «Μ&Μ Gas» κοινη εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη και η ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την τσεχική PPF, που έχει υποβάλει πρόταση μονον για τον ΔΕΣΦΑ, τη θυγατρική της ΔΕΠΑ στην οποία ανήκουν οι βασικοί αγωγοί και οι εγκαταστάσεις LNG στη Ρεβυθούσα. Επίσης, η Negusneft έχει υποβάλει πρόταση τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για τον ΔΕΣΦΑ.