Προβλήματα τροφοδοσίας σε τρόφιμα και καύσιμα εμφανίζονται στην Κύπρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Προβλήματα τροφοδοσίας σε τρόφιμα και καύσιμα εμφανίζονται στην Κύπρο

Πολλαπλά προβλήματα στην καθημερινότητα των Κυπρίων έχει προκαλέσει η έλλειψη ρευστότητας ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών από το περασμένο Σάββατο.


Στις ουρές στα ΑΤΜ κυρίως της Λαϊκής Τράπεζας, λόγω της φημολογίας για κλείσιμο της τράπεζας, προστίθενται τώρα το «πάγωμα» στην αγορά... ένδυσης και υπόδησης, οι ελλείψεις σε τρόφιμα αλλά και δυσκολίες στην προμήθεια καυσίμων.


Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει στην κυπριακή αγορά το φαινόμενο «μόνο τοις μετρητοίς», που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών και το οποίο προβάλουν αρκετοί έμποροι προκειμένου να διαθέσουν υλικά πρώτης ανάγκης στα κέντρα πώλησης.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος τη ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, απευθύνει έκκληση προς την αλυσίδα εμπορικών συναλλαγών όπως επιδεικνύουν κατανόηση λόγω των δύσκολων στιγμών που έχει περιέλθει ο τόπος. «Η αγορά μπήκε στην κατάψυξη. Μόνο οι εμπορικοί τομείς που διαθέτουν προϊόντα πρώτης ανάγκης διενεργούν αγοραπωλησίες ενώ διογκώνεται το φαινόμενο να θέλουν οι έμποροι να πληρώνονται μόνο τοις μετρητοίς για τα προϊόντα που προμηθεύουν», εξήγησε.

Οι εμπορικές συναλλαγές που γίνονται είναι στο πλαίσιο του ρευστού που διαθέτουν οι επιχειρηματίες και αυτές στα περιθώρια των έκτακτων αναγκών σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης, εξήγησε ο κ. Κουρσάσης.

Προσωρινό λουκέτο
Σύμφωνα με τον Στέφανο Κουρσάρη, υπάρχει η πρόθεση αρκετών επιχειρήσεων να κλείσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να γλυτώσουν λειτουργικά έξοδα αφού δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και τα έξοδά τους σε σχέση με τα έσοδα, είναι ασύμφορα.

Ουρές στα ΑΤΜ
Όπως μετάδωσε πριν λίγο το κυπριακό κανάλι Sigma πανικός επικρατεί σήμερα έξω από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές της Λαϊκής Τράπεζας, υπό τον φόβο που έχουν προκαλέσει οι φήμες για κλείσιμο της τράπεζας.

Αδειάζουν τα ράφια των υπεραγορών
Άδεια κινδυνεύουν να μείνουν τα ράφια των υπεραγορών σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Υπεραγορών, Αντρέα Χατζηαδάμου. «Οι προμηθευτές των βασικών ειδών ανάγκης, άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικά τις υπεραγορές για πληρωμές μόνο τοις μετρητοίς», επεσήμανε προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα καθώς τα ταμεία των υπεραγορών πληρώνονται μόνο με πιστωτικές κάρτες ή επιταγές, έστω κι αν το ποσό είναι πολύ μικρό. «Είναι ορατός ο κίνδυνος να αδειάσουν τα ράφια των υπεραγορών αν οι προμηθευτές συνεχίσου να απαιτούν μετρητά για να αναπληρώνουν τα προϊόντα στα ράφια». Ο κ. Χατζηαδάμου, απηύθυνε έκκληση προς του προμηθευτές όπως δείχνουν κατανόηση για την κατάσταση καθώς και όπως αλλάξουν στάση στην φιλοσοφία που έχουν αποκτήσει τις τελευταίες ημέρες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι πρατηριούχοι
Αν και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου, προέβη πριν λίγο σε δηλώσεις διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει επάρκεια καυσίμων και ότι τα 260 από τα 280 πρατήρια παγκυπρίως δέχονται και πιστωτικές κάρτες, σε πολλά πρατήρια παρατηρήθηκαν σήμερα φαινόμενα όπου πρατηριούχοι δεν δέχονταν πιστωτικές κάρτες και πωλούσαν καύσιμα μόνο με μετρητά ενώ παράλληλα παρατηρούνταν μεγάλες ουρές.

Προβλήματα και στο λιμάνι
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», πρόβλημα υπάρχει και με τις προμηθεύτριες εταιρείες που είχαν την ατυχία τα εμπορεύματά τους να παραμείνουν στο λιμάνι, δεδομένου ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι ναυτιλιακές εταιρείες για να τα παραδώσουν ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς.

Κύκλοι της αγοράς εμφανίζονται απογοητευμένοι από το γεγονός ότι κανένας δεν ανέλαβε τον χειρισμό αυτής της κατάστασης, αφήνοντας ξεκρέμαστους όλους τους εμπλεκόμενους.
Bookmark and Share