ΣΥΡΙΖΑ: προσωρινός πάγος στην πρόταση Λαφαζάνη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: προσωρινός πάγος στην πρόταση Λαφαζάνη

 

Το θέμα της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, τον Δεκέμβριο, είχαν καταγραφεί σαφείς διαφορές με αιχμή το θέμα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρωζώνη, επανήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος.



Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κύπρο και τα όσα σημειώνονται συνολικά στον... ευρωπαϊκό Νότο και την Ευρωζώνη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από πλευράς της Αριστερής Πλατφόρμας, πρότεινε να επανεξεταστεί η διακήρυξη, η οποία προβλέπει λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας εντός Ευρωζώνης, ώστε να υπάρξουν νέες διατυπώσεις και να μην τεθεί ως έχει στο επερχόμενο συνέδριο, καθώς, όπως είπε, εν τω μεταξύ οι πολιτικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί καθιστούν το κείμενο εν πολλοίς ανεπίκαιρο.

Σε ψηφοφορία

Αντιδρώντας ο Αλέξης Τσίπρας και υπό το προφανές ενδεχόμενο νέου γύρου εσωτερικών αντιπαραθέσεων, ζήτησε η σχετική πρόταση Λαφαζάνη να μη συζητηθεί εκτενέστερα, αλλά να τεθεί σε ψηφοφορία ενώπιον των μελών του οργάνου, όπως και έγινε, και τελικά καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία. Επειτα από αυτή την εξέλιξη και καθώς είχε κυλήσει ο χρόνος, η συνεδρίαση της Γραμματείας διεκόπη και πλέον συνολικά τα θέματα θα μεταφερθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Γραμματείας την ερχόμενη εβδομάδα και, ακολούθως, στην Κεντρική Επιτροπή που ορίστηκε να πραγματοποιηθεί το διήμερο 13-14 Απριλίου.

Στην εισήγησή του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα της Κύπρου, απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή αντέδρασε βιαστικά δίχως να σταθμίσει την αντίδραση της τρόικας. Είπε ότι, ανεξάρτητα από την εξέλιξη που είχε η στάση των Κυπρίων, φάνηκε καθαρά πως η διαχείριση τέτοιων κρίσεων δεν μπορεί να γίνει από συγκαταβατικές στα Μνημόνια κυβερνήσεις, όπως είναι της Κύπρου και της Ελλάδας. Και ότι γι' αυτό είναι επιβεβλημένη η ανάδειξη αριστερής κυβέρνησης. Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι όσα έγιναν στην περίπτωση της Κύπρου αντανακλούν τα αδιέξοδα της έως τώρα πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές ηγεσίες. Προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, όπως διαγράφονται σε Ελλάδα και Κύπρο, επιβεβαιώνουν την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα μας μαζί με τις χώρες του Νότου βρίσκονται αντιμέτωπες όχι απλώς με άθροισμα εθνικών κρίσεων, αλλά μιας συστημικής κρίσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε δηλώσει (ΒΗΜΑ FM) πως ουδέποτε το κόμμα είχε θέση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Το αντίθετο. Θα έλεγα ότι η επιλογή και του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μη φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ηταν πάντοτε, πλειοψηφικά μιλώ, σταθερά σε αυτή την άποψη και διεκδικούσε μια διαφορετική Ευρωζώνη και Ευρώπη», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζεται υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη εάν χρειαστεί.

Πρόσθεσε επίσης ότι αν ο ίδιος ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για τέτοια θέματα, θα αναπαραχθούν από επικοινωνιακά κέντρα που δεν θέλουν τη συζήτηση, αλλά αξιοποιούν διαφορετικές απόψεις και τις διαστρεβλώνουν.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα (Real FM) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, και ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει η προγραμματική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή των συσχετισμών στο ευρωπαϊκό πεδίο, ώστε να υπάρξουν αλλαγές στην αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης, με κέντρο τον κόσμο της εργασίας και τα συμφέροντά του. «Από κει κι έπειτα, στο δικό μας το σχέδιο προφανώς λαμβάνουμε υπόψη μας όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της διάλυσης της Ευρωζώνης, και σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε την πάση θυσία παραμονή στο ευρώ. Εάν πάση θυσία σημαίνει η ανεργία από το 30% να πάει στο 40%, να κλείσουν και άλλα νοσοκομεία και άλλες επιχειρήσεις, να μεταναστεύσουν και άλλοι νέοι άνθρωποι, προφανώς όχι. Πάση θυσία για τίποτα και σε τίποτα», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.
Bookmark and Share