Η Ελλάδα, η οποία αναβαθμίστηκε το 2001 στο καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς από... την Russell Investments (που παρέχει συμβουλές σε funds με 2,4 τρις. δολάρια assets) , δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί σε μία ή και στις δύο αξιολογήσεις οικονομικού και λειτουργικού ρίσκου των Russell Indexes, από το 2011 και μετά, σύμφωνα με note στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
«Από τη στιγμή που η χώρα άρχισε να εμφανίζει μη βιώσιμα επίπεδα του δημοσίου χρέους της το 2009, βρισκόταν σε μια ατυχή οικονομική δίνη που κατά καιρούς έχει απειλήσει να διαλύσει ολόκληρη την ευρωζώνη», σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Russell, Max Lystra. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν και οι διασώσεις από την Ευρώπη έχουν ελαφρύνει το χρέος της, οποιαδήποτε δυνατότητα/ευκαιρία στην ελληνική οικονομία έχει καταστεί έκθεση υψηλότερου ρίσκου για τους επενδυτές παγκοσμίως.
Στην ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται ακόμη ότι οι ανακατατάξεις είναι σπάνιες και απαιτούν τρία χρόνια συνεχών αλλαγών στα οικονομικά κριτήρια. Οποιαδήποτε υποβάθμιση κατηγοριοποίησης μιας αγοράς είναι μια επακόλουθη απόφαση και η εταιρεία δεν λαμβάνει αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία, επισημαίνεται από την εταιρεία.
«Αν και το μέγεθος της ελληνικής αγοράς έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, υπάρχουν ακόμη κόστη που συνδέονται με αυτή την αλλαγή για τους δείκτες των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Επιπλέον, ένα αρνητικό στίγμα μπορεί να συνοδεύει οποιαδήποτε αναπτυγμένη αγορά που χάνει τον προσδιορισμό της ως προηγμένη», επισημαίνεται από την Russell.
Σημειώνεται ότι οι ταξινομήσεις των χωρών από τη Russell ανακοινώνονται κάθε χρόνο το Μάρτιο και οι αλλαγές που ενδεχομένως προκύπτουν από την ετήσια διαδικασία ανασύστασης του δείκτη, τίθενται σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου.