Τα τουρκικά μέσα για την επίσκεψη Α. Σαμαρά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Τα τουρκικά μέσα για την επίσκεψη Α. Σαμαρά

 


«Ώρα να προχωρήσουμε», «να αφήσουμε το πρόβλημα της Κύπρου στο παρελθόν», «ενίσχυση των σχέσεων για την τόνωση του εμπορίου», είναι μερικοί από τους τίτλους με τους οποίους σχολιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan.




Η ηλεκτρονική αγγλική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet αναφέρει ότι το... αμοιβαίο ελληνο-τουρκικό εμπόριο το οποίο διαμορφώθηκε στα 6,6 δισ. δολάρια σε 10 χρόνια, «υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, όπως θεωρούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών που γειτνιάζουν».

Σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως «έχουμε αυξήσει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών κατά 100% στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Συμφωνήσαμε να αυξήσουμε το διμερές εμπόριο το συντομότερο δυνατό, και οι ομάδες που πρέπει να το αντιληφθούν αυτό, οι επιχειρηματίες και των δύο χωρών, είναι εδώ».

Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ahmet Gul, τόνισε στη συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά, ότι ο αριθμός των τουρκικών εταιρειών που επενδύουν στην Ελλάδα έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στον τραπεζικό και ναυτιλιακό τομέα, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν νέες ευκαιρίες συνεργασίες στην ενέργεια και στον τουρισμό.
Ο Erdogan τόνισε ακόμη ότι το τίμημα των πολέμων και των διαφωνιών ήταν υψηλό και για τις δύο χώρες, τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά, και ότι η κυβέρνησή του μαζί με αυτή του Α. Σαμαρά «θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν το ζήτημα της Κύπρου και να αφήσουν τα συνεχιζόμενα προβλήματα να γίνουν παρελθόν».

Όπως επισημαίνει η Hurriyet, το ερώτημα της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα, και ότι οι δύο ηγέτες έκαναν μόνο μικρές αναφορές. «Ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ξεκάθαρα. Ο Erdogan τόνισε πως οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να είναι σε μια win-win κατάσταση εάν θα κατέληγαν σε μια συμφωνία για το ζήτημα». Η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο Erdogan αναφερόταν στον Α. Σαμαρά ως «ο φίλος μου».

Επίσης, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τονίζει ότι ο Erdogan κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να εντείνουν τις προσπάθειες και να δώσουν τέλος στη διαφωνία για την Κύπρο. «Ας ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα και ας θάψουμε αυτό το πρόβλημα βαθιά στην ιστορία. Πιστεύω ότι με μια ισχυρή πολιτική βούληση, η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά και η δική μου θα πάρουν ένα αποτέλεσμα που είναι σημαντικό για την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Επίσης, ο Erdogan έκανε λόγο για μια «θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι «οι τουρκικές και ελληνικές μειονότητες που ζουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αποτελούν μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών, προσθέτοντας ότι η ευμάρεια των μειονοτήτων θα ενισχύσει τους τουρκό-ελληνικούς δεσμούς».

Από την πλευρά της η Zaman επικεντρώνεται και αυτή στο κυπριακό, τονίζοντας πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Erdogan δήλωσε ότι «η Τουρκία θέλει να κάνει το κυπριακό ζήτημα ένα ζήτημα του παρελθόντος», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι αποφασισμένες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες των χρόνιων προβλημάτων μέσω του διαλόγου.

Η τουρκική εφημερίδα τονίζει ακόμη ότι ο Α. Σαμαράς δήλωσε πως μια δίκαιη διευθέτηση για την Κύπρο θα άνοιγε το δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ και θα βελτίωνε τη συνεργασία και τη φιλία.

Επίσης, η Zaman τονίζει πως ο Α. Σαμαράς αρνήθηκε να σχολιάσει για την ΑΟΖ που οι δύο χώρες φέρεται να ετοιμάζονται να ανακηρύξουν, ενώ ο Erdogan δήλωσε πως το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα. «Ο (Τούρκος) πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζήτησαν τρόπους για την καθιέρωση των οικονομικών ζωών στην Αν. Μεσόγειο με την αρχή του win-win», αναφέρει η εφημερίδα.

Εξάλλου, σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του Τύρκου υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, ο ίδιος τόνισε πως οι σχέσεις με την Ελλάδα έχουν αλλάξει δραστικά (προς το καλύτερο) την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, ανακαλώντας στη μνήμη του την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο Davutoglu δήλωσε πως οι δύο χώρες προκαλούσαν η μία την άλλη σε όλα σχεδόν τα διπλωματικά πεδία
Bookmark and Share