Ανησυχία ότι η ευρωπαϊκή απόφαση για την Κύπρο αναμένεται να πλήξει ανεπανόρθωτα την τραπεζική πίστη καθώς δημιουργεί εμφανώς ένα δυσμενές "προηγούμενο" εκφράζει ο διεθνής Τύπος, ενώ η γερμανική μιλά - αρκετά γλαφυρά - για το "προπατορικό αμάρτημα".
"Η Κύπρος θέτει ένα προηγούμενο. Αυτό που συμβαίνει εκεί μπορεί να... συμβεί οπουδήποτε" αναφέρει η εφημερίδα παραλληλίζοντας το σπάσιμο του "ταμπού" των τραπεζικών καταθέσεων με το φάγωμα του μήλου από τους πρωτόπλαστους και την εκδίωξη τους από τον Παράδεισο.
"Στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, οι διασώσεις των τραπεζών οδήγησαν στην εκτόξευση του δημοσίου χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα. Και εκεί η Ευρωζώνη θεωρητικά θα μπορούσε να βάλει το χέρι της σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε ένα επόμενο βήμα" αναφέρει το άρθρο. "Ουσιαστικά κανείς καταθέτης δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως ο τραπεζικός του λογαριασμός θα μείνει απείραχτος - ούτε στη Γερμανία" συμπληρώνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική Welt που αναφέρει: "Ποιος μπορεί να πει ότι το μοντέλο της Κύπρου δεν θα εφαρμοστεί στις τράπεζες της Ισπανία και της Ιταλίας; Και ότι οι καταθέτες δεν θα χάσουν πάνω από 10%;".
Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: "Τράπεζες έκλεισαν, τα χρήματα εξαφανίστηκαν, η εμπιστοσύνη καταστράφηκε. Το τελευταίο ταμπού της ευρωπαϊκής κρίσης έσπασε και αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η κρίση γύρω από το ευρώ έφτασε απρόσμενα σε νέα επίπεδα κορύφωσης".
Τους κινδύνους για την τραπεζική πίστη είχε διαπιστώσει εξ' αρχής και ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος σε άρθρο του στους New York Times είχε αναφέρει: "Είναι σαν να ανάρτησαν φωτεινές πινακίδες στα ελληνικά και στα ιταλικά που γράφουν: Ώρα να απομακρύνετε τα χρήματα σας από τις τράπεζες".
πηγή Ντόιτσε Βέλλε