Το σχεδιαζόμενο κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο προκάλεσε την αγανάκτηση τoυ Κρεμλίνου και των Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι καλούνται να συμβάλλουν με.. ποσοστό των καταθέσεών τους στην οικονομική διάσωση της Κύπρου σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Η ρωσική ηγεσία είναι αγανακτισμένη. «Άδικη, ερασιτεχνική και επικίνδυνη», χαρακτήρισε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την απόφαση για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο.
Στον απόηχο της απόφασης οι δύο κορυφαίες ρωσικές τράπεζες, VTB και Sberbank, είδαν τη μετοχή τους να πέφτει κατά 5% στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης οι δύο αυτές τράπεζες έχουν καταθέσεις στην Κύπρο που υπερβαίνουν τα 10 δισ. δολάρια.
Όσοι αναζητούν τους λόγους για τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας θα πρέπει να γνωρίζουν μόνο ένα στοιχείο: 78,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακριβώς τόσα επένδυσε, μόνο το 2011, η Κύπρος στην Ρωσία, σύμφωνα με την ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat.
Σε συνέντευξή του στην DW o Χάινριχ Στάινχαουερ διευθυντής του ρωσικού παραρτήματος της τράπεζας των γερμανικών κρατιδίων της Έσσης και Θουριγγίας HELABA τονίζει ότι «είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται για κυπριακά χρήματα. Πρόκειται για ρωσικά κεφάλαια τα οποία επανεπενδύονται μέσω Κύπρου. Υπάρχει στο νησί μια υποδομή, με την ίδρυση εταιριών, οι οποίες στη συνέχεια πραγματοποιούν τις επενδύσεις μέσω Κύπρου. Η σχετική διαδικασία απλή γεγονός που οι Ρώσοι βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστικό. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα αλλάξει στο μέλλον εκτός και αν ληφθούν και νέα μέτρα προς αυτή τη κατεύθυνση. Προς το παρόν όμως δεν θεωρώ πιθανό κάτι τέτοιο».
Κλίμα αβεβαιότητας στους ολιγάρχες
Η Ρωσία παρακολουθεί με προσοχή όσα γίνονται στην Κύπρο και για ένα άλλο λόγο. Το 2011 το Κρεμλίνο χορήγησε στη Κύπρο δάνειο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για τεσσεράμισι χρόνια. Η Λευκωσία θα επιθυμούσε την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί τώρα με φόντο την απόφαση για την έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις. «Θα παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ στο πρακτορείο Interfax.
Μιλώντας στην DW ο γερμανός τραπεζίτης Χάινριχ Στάινχαουερ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που αναμένει από τους Ρώσους επενδυτές μετά την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων: «Υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των Ρώσων επενδυτών επειδή η απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων δεν έχει προηγούμενο. Το ερώτημα που θα θέσουν, ενδεχομένως, Ρώσοι επενδυτές είναι ποια χώρα θα μπορούσε να είναι η επόμενη. Επιπλέον το σχεδόν 10% φορολόγησης είναι σημαντικό ποσοστό αν λάβουμε υπόψη ότι στην Ρωσία ο φόρος εισοδήματος είναι 13%. Εκείνοι που ενδεχομένως έχουν βγάλει τα χρήματα εκτός Ρωσίας παράνομα θα πρέπει να καταβάλλουν τώρα αναγκαστικά φόρο».
Ο ειδικός σε ζητήματα Ρωσίας Χάνς/Χένινγκ Σρέντερ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου θεωρεί πιθανό οι Ρώσοι να στραφούν σε άλλες χώρες για επενδύσεις αναφέροντας μεταξύ άλλων την Ολλανδία, την Αυστρία ή ακόμα και φορολογικούς παραδείσους όπως οι βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι.