- Το σενάριο συζητήθηκε στη διάρκεια της χτεσινής τηλεδιάσκεψης
- Τί δείχνoυν τα πρακτικά
Τα πρακτικά της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup Working Group —στο οποίο συμμετέχουν οι υφυπουργοί των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης, αντιπρόσωποι της... Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής— για την Κύπρο δείχνουν πως αναγνωρίστηκε ότι η κατάσταση εξελίσσεται σε έναν «κυκεώνα», ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων ώστε να προστατευτεί η ΕΕ από τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας.
Στα πρακτικά της συνομιλίας, που είδε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ένας από τους συμμετέχοντες λέει πως τα συναισθήματα είναι «πολύ έντονα», κάτι το οποίο καθιστά δύσκολο να δοθούν λογικές λύσεις, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να «συζητηθεί ανοικτά το ενδεχόμενο (η Κύπρος) να βγει από την ευρωζώνη».
Του οργάνου αυτού προεδρεύει ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ.
Στην τηλεδιάσκεψη δεν έλαβε μέρος κάποιος εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Κύπρου, κάτι που αρκετοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι αποτελούσε αιτία προβληματισμού και ένδειξη της σύγχυσης για την κατάσταση.
«Η (κυπριακή) βουλή προφανώς είναι πολύ φορτισμένη και δεν θα αποφασίσει για τίποτε, εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται ότι μπορεί να λάβει μέρος ακόμα και σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς», είπε ο εκπρόσωπος της Γαλλίας, σύμφωνα με τα πρακτικά. «Δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτό», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στη συνομιλία επισήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο στη Ρωσία και στην Βρετανία και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε ενωμένοι» στην προσπάθεια «να βρεθεί μία λύση άμεσα», εφόσον τηρηθούν οι παράμετροι της συμφωνίας που είχε συναφθεί ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο.
Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, που αμφότερες βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση, ενώ επίσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Σε περίπτωση εξόδου Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι, σε περίπτωση εξόδου, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ώστε να «θωρακιστεί» η υπόλοιπη ευρωζώνη από τις συνέπειες και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταδοθεί η κρίση στην Ελλάδα.
Ένα ζήτημα το οποίο τέθηκε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης είναι ο κίνδυνος μεγάλων εκροών κεφαλαίων όταν ανοίξουν ξανά οι τράπεζες στην Κύπρο, ενδεχομένως την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και γίνονται «τεχνικές προετοιμασίες» για να υπάρξει ένα όριο στο μέγεθος της όποιας εκροής κεφαλαίου.
«Χρειάζεται να εγκριθούν ορισμένοι πρόσθετοι νόμοι. Συνολικά, βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», ανέφερε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τα πρακτικά. «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν (. . .) για να περιορίσουμε τις εκροές».
«Οι αγορές πιστεύουν ότι θα εξεύρουμε μία λύση και ότι θα δώσουμε περισσότερα χρήματα (. . .) αυτό μπορεί να μην συμβεί», είπε ο ένας από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τα πρακτικά που επικαλείται το Ρόιτερς.
Κλείνοντας την συνομιλία ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατάσταση χαρακτηρίζοντάς την «ομιχλώδη», ενώ εξέφρασε ανησυχία για την απόφαση της Λευκωσίας να μην λάβει μέρος σε αυτή. «Η οικονομία πρόκειται να υποστεί μεγάλη ζημιά στην Κύπρο, ό,τι κι αν συμβεί», είπε, προσθέτοντας ότι «πιθανώς θα επιβληθούν περιορισμοί (στις κινήσεις) κεφαλαίων». Ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξουν και νέες τέτοιες επαφές τις επόμενες ημέρες