Στουρνάρας σε Guardian:«Περιμένω από την Ευρώπη περισσότερη αλληλεγγύη» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Στουρνάρας σε Guardian:«Περιμένω από την Ευρώπη περισσότερη αλληλεγγύη»

 
«Σε μεγάλο βαθμό, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Κανείς δεν μιλά για το Grexit τώρα, ακόμα και οι οικονομολόγοι που υποστήριζαν το Grexit έχουν ζητήσει συγγνώμη για αυτό», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian».



Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πλησιάζει στην... έξοδο από την κρίση, ο κ. Στουρνάρας σχολιάζει ότι η πορεία «είναι σαν μαραθώνιος -τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα πιο δύσκολα επειδή είσαι τόσο κουρασμένος». Λεει χαρακτηριστικά ότι σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα «έχει βγει από το δάσος».

Συνεχίζει αναφερόμενος στη δημοσιονομική προσαρμογή ότι «έχουμε καλύψει τα 2/3 του στόχου». Σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα λέει:«Έχουμε καλύψει τα τρία τέταρτα της πορείας για το στόχο. Η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα σε ό,τι αφορά τη λιτότητα. Όμως, νομίζω ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με ελπίδα».

«Αυτό που περιμένω από την Ευρώπη είναι περισσότερη αλληλεγγύη», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας. «Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θέλω επίσης να υπενθυμίσω στο Εurogroup την απόφασή τους του Νοεμβρίου του 2012 πως όταν η Ελλάδα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα οι εταίροι μας θα κάνουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να ρίξουν τα επιτόκια των δανείων ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε το επίπεδο του χρέους μας», προσθέτει.

Ο κ. Στουρνάρας δε θέλησε να αναφερθεί στο φημολογούμενο κυπριακό αίτημα να δώσει η Ελλάδα 2 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια της αναχρηματοδότησης των τραπεζών της για να στηρίξει τις κυπριακές τράπεζες. «Είναι πολύ ευαίσθητο ζήτημα», απαντά στη σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο υπουργός Οικονομικών προσθέτει ότι λεει συνεχώς στον πρωθυπουργό πως το μέλλον «είναι στα χέρια μας». Απλά, όπως σημειώνει, πρέπει να ανατραπεί η παράδοση της έλλειψης αξιοκρατίας.

Καταλήγει με το σχόλιο ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται επίσης από την Ευρώπη: «Θα εξαρτηθεί από την αρχιτεκτονική της. Χρειαζόμαστε μια πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, στενότερη ένωση, μεγαλύτερη συνοχή. Οι διασώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας είναι ένα παράδειγμα των σημαντικών αλλαγών σε αυτή την αρχιτεκτονική».
Bookmark and Share