Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.
Ο κ. Τουρκολιάς ανέφερε χθες ότι δεν του έχει γίνει επίσημη ή ανεπίσημη νύξη για το ντιλ με τη Eurobank, όμως η τρόικα φαίνεται ότι ...έχει πάρει φόρα μετά την Κύπρο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει καθυστερήσει πολύ, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας σε ρευστότητα.
Ευθύνες γι’ αυτήν την καθυστέρηση έχουν όλοι οι... εμπλεκόμενοι, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο στη συγκεκριμένη φάση.
Κυβερνητικές πηγές έχουν αφήσει να διαρρεύσει στον Τύπο ότι η τρόικα αντιδρά στη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank όπως αυτή είχε καθοριστεί από το περσινό φθινόπωρο και για την οποία είχε ασφαλώς γνώση.
Οι διεθνείς ελεγκτές φέρονται να προκρίνουν τώρα την επανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας από τις δύο τράπεζες ξεχωριστά.
Με δεδομένο ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τραπεζίτες αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η τρόικα θα στυλώσει τα πόδια ή θα βάλει νερό στο κρασί της.
Αναλυτές και άλλοι δεν αμφιβάλλουν ότι τα γεγονότα στην Κύπρο με το «σπάσιμο» της Λαϊκής Τράπεζας σε καλή και κακή τράπεζα και το «κούρεμα» στις καταθέσεις της ίδιας και της Τράπεζας Κύπρου έχουν επηρεάσει τους ελεγκτές.
Το μεγάλο μέγεθος του ενεργητικού της νέας τράπεζας που υπολογίζεται σε 170 δισ. ευρώ έναντι προβλεπόμενου ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) ύψους 183 δισ. φέτος προβληματίζει λόγω των γεγονότων στη Κύπρο και στην Ισλανδία.
Αυτή η εξέλιξη έχει σίγουρα παίξει κάποιο ρόλο.
Παρ' όλα αυτά, η αντιμετώπιση της συγχώνευσης από τους ελεγκτές θα μπορούσε να είναι πιο θετική αν η Εθνική είχε αναλάβει το μάνατζμεντ της Eurobank από νωρίς και εφάρμοζε πρόγραμμα ριζικής αναδιάρθρωσης με μεγάλη μείωση του κόστους.
Όμως, το ερώτημα παραμένει τι θα κάνει η τρόικα με δεδομένες τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας;
Ακόμη κι αν οι διεθνείς ελεγκτές αποδεχθούν την ολοκλήρωση του ντιλ, όπως έχει σχεδιαστεί, θα ήταν έκπληξη αν οι ίδιοι δεν έθεταν κάποια άλλα ορόσημα-στόχους για τη νέα τράπεζα.
Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα συμπεριελάμβανε την ορθολογικοποίηση του δικτύου υποκαταστημάτων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, π.χ. 6μήνου.
Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την πώληση κάποιων θυγατρικών του ομίλου στο εξωτερικό που έχουν αξία το ίδιο διάστημα.
Κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε αφενός τον στόχο της εξασφάλισης μέρους των δανείων που δόθηκαν για την επανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας και αφετέρου τη μείωση του ενεργητικού της.
Άλλωστε, η επανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών στοχεύει στην παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και όχι στη ρουμανική, βουλγαρική ή τουρκική, όπως τονίζουν έμπειροι αναλυτές.
Χωρίς αμφιβολία, τα πρόσφατα γεγονότα στη Μεγαλόνησο με τις τράπεζες έχουν ενθαρρύνει τους εκπροσώπους των πιστωτών, που φέρονται να είναι πιο απαιτητικοί.
Η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank προσφέρεται για επίδειξη δύναμης από τους πιστωτές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Όμως, ο βασικός σκοπός των τελευταίων είναι ότι μπορεί να επιστραφεί σχετικά σύντομα ένα μέρος των δανείων που έδωσαν για την επανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων του ομίλου.
Dr. Money