Το ποσοστό ανεργίας στους νέους παραμένει σταθερά πάνω από 50%, παραπέμποντας σε χαμένες γενεές. Όμως, κάποιοι ειδήμονες ισχυρίζονται ότι δεν είναι όλα όπως φαίνονται.
- Ο ρόλος των ...EU Statistics.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού δεν θα αντέξει επί μακρόν αν η ανεργία παραμείνει σε τόσο.. υψηλά επίπεδα και πολύ περισσότερο αν συνεχίσει ανοδικά.
Επομένως, τα νέα από το μέτωπο της απασχόλησης που έγιναν γνωστά χθες δεν είναι καλά για το κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και θα μπορούσαν να είναι χειρότερα.
Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι το επίπεδο της ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε στα υψηλά επίπεδα του 12% τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ελλάδα και στην Ισπανία ξεπέρασε το 26%.
Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι δίχως άλλο τα στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας για νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, αφού η ανεργία ξεπερνά το 50% στην Ελλάδα και στην Ισπανία.
Πολλοί θεωρούν ότι χάνονται γενιές νέων λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας στην ευρωζώνη και στις χώρες του Νότου ειδικότερα.
Κι αυτό γιατί αυτοί οι νέοι δεν έχουν εισόδημα, ούτε αποκτούν δεξιότητες και πείρα που θα τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον, ενώ συχνά επηρεάζονται ψυχολογικά.
Όλα αυτά είναι σωστά.
Όμως, μερικοί αμφισβητούν κατά πόσον το ποσοστό της ανεργίας ανάμεσα στους νέους είναι τόσο υψηλό όσο δείχνουν οι αριθμοί.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το ποσοστό ανεργίας στην πραγματικότητα είναι αρκετά χαμηλότερο και αυτό γιατί ο τρόπος υπολογισμού δεν είναι σωστός.
Ως γνωστόν, το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται διαιρώντας τον αριθμό των ανέργων με την εργατική δύναμη κάθε χώρας.
Αν είναι 20 χωρίς δουλειά σε ένα σύνολο 100 ατόμων που απαρτίζουν την εργατική δύναμη, τότε το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 20%.
Όμως, στην εργατική δύναμη δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που δεν ψάχνουν για δουλειά.
Αν οι τελευταίοι συνυπολογίζονταν στο εργατικό δυναμικό, τότε ο αριθμητής, δηλαδή ο αριθμός των ανέργων, θα ήταν ίδιος, ενώ ο παρονομαστής θα ήταν μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να υποχωρούσε σημαντικά.
Με άλλα λόγια, η διαφορά ή το κουμπί, αν προτιμάτε, βρίσκεται στη μέθοδο υπολογισμού του ποσοστού ανεργίας, ιδίως στις νεαρές ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών.
Κι αυτό γιατί πολύς κόσμος σπουδάζει σε αυτές τις ηλικίες, ενώ άλλοι ακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Οι τελευταίοι δεν αναζητούν εργασία και επομένως δεν συμπεριλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους να εμφανίζεται υψηλότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε να είναι.
Από την άλλη πλευρά, αρκετοί νέοι επιλέγουν να σπουδάσουν γιατί δεν μπορούν να βρουν δουλειά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, και επομένως δεν πρόκειται για ελεύθερη επιλογή τους.
Για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, μερικοί ειδήμονες περί των σταστικών της Ε.Ε. χρησιμοποιούν τον πληθυσμό της χώρας αντί της εργατικής δύναμης στον υπολογισμό της ανεργίας των νέων.
Μάλιστα, η Eurostat εμφανίζεται να υπολογίζει το ποσοστό της ανεργίας των νέων με τους δύο τρόπους, αλλά αποκτά δημοσιότητα μόνο ο ένας τρόπος υπολογισμού.
Ίσως γιατί τα υψηλότερα νούμερα ανεργίας «πουλάνε» περισσότερο στην κοινή γνώμη, ισχυρίζονται μερικοί.
Χονδρικά, το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 15-24 ετών θα υποχωρούσε κάτω από το 20% αν υπολογιζόταν με βάση τον συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας.
Το ποσοστό διαμορφώνεται κάπου κοντά στο 20% για τη δευτεραθλήτρια Ισπανία, με βάση την ίδια μέθοδο.
Υπό αυτήν την οπτική γωνία, η τρικομματική κυβέρνηση ίσως δεν κινδυνεύει τελικά τόσο πολύ όσο θα περίμενε κανείς βλέποντας τα εκρηκτικά νούμερα της ανεργίας των νέων.
Τα EU Statistics έχουν την τιμητική τους αυτήν τη φορά.
Dr. Money