Η πρόταση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, αντί της υιοθέτησης του μνημονίου, είναι δίκοπο μαχαίρι.
...Τόσο για την Κύπρο, όσο και για τους δανειστές της και την Ελλάδα.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Π. Κρούγκμαν υποεκτίμησε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτικής ελίτ να διατηρήσει τη χώρα στο ευρώ, παρά το μεγάλο ... οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Όμως, η ίδια αποφασιστικότητα δεν φαίνεται να χαρακτηρίζει ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής ελίτ της Κύπρου.
Η κεντρική επιτροπή του κομμουνιστικού κόμματος της Μεγαλονήσου, ΑΚΕΛ, τάχθηκε υπέρ της συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ και της διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος, αντί της ψήφισης του μνημονίου.
Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα της Κύπρου, καθότι θα κληθούν να ψηφίσουν για τη δανειακή σύμβαση οσονούπω.
Το πιθανότερο είναι ότι αυτή θα υπερψηφιστεί.
Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς σε μερίδα τουλάχιστον Κυπρίων πολιτικών ότι ξέρουν να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνουν την καλύτερη επιλογή.
Η αντίσταση στο πρώτο σχέδιο κουρέματος στα μέσα Μαρτίου απέτρεψε την επιβολή φόρου επί όλων των καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού, όμως οδήγησε σε ένα δυσμενέστερο ντιλ μερικές μέρες αργότερα.
Αν οι απόψεις του ΑΚΕΛ περί εξόδου της Κύπρου από το ευρώ έβρισκαν περισσότερους υποστηρικτές εντός του κοινοβουλίου και της κοινωνίας ευρύτερα, η Μεγαλόνησος θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που θα αποχωρούσε από την ευρωζώνη.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε να απαντηθεί το ερώτημα αν η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ συνεπάγεται επίσης έξοδο από την Ε.Ε.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στυλιανίδης υποστήριξε χθες ότι συνεπάγεται έξοδο από την Ε.Ε., αλλά δεν είναι τόσο απλό.
Η συνθήκη δεν προβλέπει έξοδο χώρας από την ΟΝΕ και υπάρχει νομικό κενό.
Από τη σκοπιά των δανειστών, η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, που χρησιμοποιήθηκε σαν πειραματόζωο, και επομένως δεν θα είχαν πολλούς ενδοιασμούς να την εγκαταλείψουν αν θεωρούσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάστασης.
Ο κ. Σόιμπλε, ειδικότερα, είχε αναφέρει ότι η διάσωση της Κύπρου ήταν αναγκαία για να μη μεταδοθεί η κρίση στην Ελλάδα.
Επομένως, θα περίμενε κανείς ότι οι δανειστές δεν θα έμεναν με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα προσπαθούσαν να... πείσουν την κυπριακή πλευρά να παραμείνει στην ΟΝΕ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απαίτηση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ αντί της εφαρμογής του μνημονίου προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε όλους, π.χ. στην Ελλάδα, να καταγράψουν τις επιπτώσεις αν το σχέδιο υλοποιούνταν.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα φανεί αν η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, π.χ. της λίρας, θα είναι μεγάλη και ποιες επιπτώσεις θα έχει στον πληθωρισμό, στις εισαγωγές και στις εξαγωγές.
Άρα, η στάση του ΑΚΕΛ ενέχει μεν κινδύνους, όμως δίνει τη δυνατότητα σε τρίτους να δουν σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα που ταλανίζουν τις εταιρείες του.
Dr. Money
μαν παραδέχθηκε πριν από αρκετό καιρό ότι έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη γιατί