"Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

"Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα"

Πριν από ένα μόλις χρόνο η Ελλάδα ήταν ένα τοξικό μέρος για τους επενδυτές, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal. 
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε εξαφανίσει περισσότερα από 100 δισ. ευρώ σε κυβερνητικά ομόλογα, το χρηματιστήριο είχε υποχωρήσει στο ένα δέκατο των επιπέδων του 2007 και η χώρα όδευε σε εκλογές. 



Σήμερα όμως, αναφέρει η WSJ, οι... αγορές επιστρέφουν.

Οι τελευταίοι μήνες σχετικής ηρεμίας στην Ευρώπη – και η πίεση να βρεθούν ικανοποιητικές αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων – οδήγησαν τους επενδυτές να ξανακοιτάξουν την Ελλάδα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει ράλι άνω του 80% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ τα ελληνικά ομόλογα επανήλθαν στο προσκήνιο.

Το τελευταίο σημάδι: τα hedge funds και οι ιδιωτικές τράπεζες αναζητούν ομόλογα που έχουν εκδώσει ελληνικές εταιρείες οι οποίες επιστρέφουν στις αγορές σε αυξανόμενους αριθμούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μεταξύ των αγοραστών είναι οι York Capital Management, Dromeus Capital, LNG Capital και CQS LLP. Ταυτόχρονα η Third Point LLC του Daniel Loeb ξεκινά ένα hedge fund το οποίο θα εστιάζει σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι "ταύροι" για την Ελλάδα, σημειώνει η WSJ, δηλώνουν ότι η απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ η τεράστια υποχώρηση των τιμών κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει δημιουργήσει πληθώρα αγοραστικών ευκαιριών.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι την Πέμπτη η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα σε B- επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει "υποχωρήσει".

"Είμαστε ενεργοί στην Ελλάδα από την επίσκεψη της Angela Merkel στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2012. Ήταν ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης για το σχέδιο του ευρώ", δηλώνει ο Michael Hintze, διευθύνων σύμβουλος και credit specialist της CQS στο Λονδίνο η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 12 δισ. δολ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Hintze αυτό το έτος αγόρασε ομόλογα του ΟΤΕ μετά την έκδοση χρέους 700 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο με επιτόκιο 7,875%.

Η έκδοση ήταν η πρώτη από τις δύο συνολικά που έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ αυτό το έτος, αναφέρει η WSJ. Η άλλη ήρθε από τα ΕΛΠΕ με την έκδοση ομολόγων με επιτόκιο 8%.

Ωστόσο, η εφημερίδα προειδοποιεί ότι παραμένουν οι κίνδυνοι, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 20% από το 2008 όταν εισήλθε σε ύφεση, ενώ η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 27%.

"Συνεχίζουμε να αποφεύγουμε την Ελλάδα προς το παρόν", αναφέρει ο Nicola Marinelli, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Glendevon King Asset Management στο Λονδίνο. "Εάν υπάρξει κάποια αδυναμία στην αγορά, τα ελληνικά ομόλογα θα δυσκολευτούν να αποδώσουν".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ενδιαφέρον για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα έρχεται κυρίως από αμερικανικά και βρετανικά hedge funds και ιδιωτικές τράπεζες. Αυτό αποτελεί μια σχετικά μικρή δεξαμενή, αναφέρει η WSJ προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν θύλακες ζήτησης.

"Λαμβάνουμε συνεπή μηνύματα από επενδυτές ότι νιώθουν ολοένα και περισσότερο άνετα με την Ελλάδα και είναι πιο πρόθυμοι να ρίξουν μια ματιά", δηλώνει ο Jason Bruhl, επικεφαλής του τμήματος υψηλών αποδόσεων της Citigroup στο Λονδίνο.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην πρόσφατη έκδοση του ομολόγου των 250 εκατ. ευρώ της Frigoglass με επιτόκιο 8,25% σημειώνοντας ότι συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντλήσει σχεδόν 2 δισ. δολ. από πωλήσεις χρέους αυτό το έτος.

Σημειώνει μάλιστα ότι την αντίστοιχη περυσινή περίοδο δεν υπήρξαν εκδόσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Louis Gargour, chief investment officer στο hedge fund LNG Capital, άλλο ένα fund το οποίο έχει επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, δηλώνει ότι οι τηλεπικοινωνίες, τράπεζες και ναυτιλιακές, μεταξύ άλλων, είναι ελκυστικές καθώς οι αποδόσεις είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με άλλες εταιρείες που φέρουν παρόμοια αξιολόγηση στην Ομάδα των 10 χωρών.

Η WSJ σημειώνει εξάλλου ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται και στις ελληνικές τράπεζες εν μέσω εικασιών για την ανάκαμψη της χώρας.

"Τα warrants προσφέρουν μια επιλογή για την επικείμενη ανάκαμψη μετά την κρίση", δηλώνει ο Achilles Risvas της Dromeus Capital. "Αυτή είναι μια ρύθμιση που μας θυμίζει το παιχνίδι κορώνα κερδίζουμε, γράμματα χάνετε".
Bookmark and Share