Εναρξη των έργων κατασκευής την άνοιξη του 2014 ...με διαδικασίες-εξπρές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Εναρξη των έργων κατασκευής την άνοιξη του 2014 ...με διαδικασίες-εξπρές.

 
Την άνοιξη του 2014 και με διαδικασίες φαστ τρακ για την υπερπήδηση των γραφειοκρατικών εμποδίων θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «TAP», ο οποίος περνά και από την Ελλάδα.

  • Η συμφωνία για τον αγωγό έχει διάρκεια 25 χρόνια.

 Τη διαβεβαίωση αυτή... έδωσαν ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου, οι οποίοι μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ ΙΙ για την επιλογή του διαδριατικού αγωγού έναντι του Nabucco West, εξειδίκευσαν σημεία της συμφωνίας για τη διαδρομή του από τα ελληνικά εδάφη.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιέγραψε τα οφέλη που αποκομίζει η χώρα μας, λεπτομέρειες της συμφωνίας που υπεγράφη χθες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την κοινοπραξία του «TAP», αλλά και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει το ελληνικό Δημόσιο ώστε να «τρέξει» το έργο.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως μετά την ανακοίνωση του ονόματος του αγωγού «TAP», αμέσως οι βασικοί μέτοχοι της κοινοπραξίας του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, BP, TOTAL και Socar, μπαίνουν στη εταιρεία του αγωγού με σημαντικό ποσοστό. Κάτι που σημαίνει πως οι μεγάλες πολυεθνικές στον χώρο της ενέργειας έχουν πια άμεση εποπτεία ως προς τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση του έργου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα περιέγραψε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, η συμφωνία για τον αγωγό έχει διάρκεια 25 χρόνια.
Ο αγωγός θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το αργότερο την άνοιξη του 2014 και θα έχει ολοκληρωθεί το 2018 ή το 2019.
Στα πρώτα 15 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με υπολογισμούς που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών, θα έχει φορολογικά έσοδα από τους τζίρους της κοινοπραξίας της τάξης των 320 εκατ. ευρώ. Τέλη διέλευσης δεν υπάρχουν, καθώς ο αγωγός είναι διεθνικός.

Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να μπει, και έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις, μέτοχος στην κοινοπραξία του «TAP». Ο κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει μετά το τέλος της κατασκευής του αγωγού και το ποσοστό που συζητείται είναι τουλάχιστον 5%.

Ο «TAP» θα μεταφέρει στη Δυτική Ευρώπη σε πρώτη φάση ποσότητες φυσικού αερίου 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Από αυτήν την ποσότητα η Ελλάδα θέλει 1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Ηδη, όπως είπε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) έχει υποβάλει πρόταση για την αγορά ποσοτήτων.

Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του αγωγού είναι η σύσταση ομάδας εργασίας υπό το ΥΠΕΚΑ, όπου θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του «TAP», της BP και της Socar, αλλά και της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προκειμένου να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι αδειοδοτήσεις του έργου και οι απαλλοτριώσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, τον Σεπτέμβριο θα έχει ετοιμαστεί το χρονοδιάγραμμα, το σχέδιο για τη φάση της προκατασκευής και της κατασκευής του έργου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Bookmark and Share