Θεσσαλονίκη: Πάνω από 50.000 σπίτια κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 50.000 σπίτια κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί..

Ως χαριστική βολή σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων χαρακτηρίζεται το ενδεχόμενο άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης αλλά και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στην αγορά ακινήτων, πάνω από 50.000 σπίτια θα βγουν στο σφυρί «με το καλημέρα», σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να «ξεπαγώσει» τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας..



Μόνο στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται ότι από το 2000 μέχρι και σήμερα.. έχουν αγοραστεί πάνω από 200.000 σπίτια με στεγαστικά δάνεια, οι επισφάλειες των οποίων, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, έχουν ξεπεράσει το 25% και δεν αποκλείεται έως το τέλος του έτους να φτάσουν το 30%!

Σε βαθιά ύφεση
Σε βαθιά ύφεση παραμένει η κτηματαγορά στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία του Πρωτοδικείου. Μετά την «απογείωση» του 2007, οπότε και καταγράφηκε ο αριθμός - ρεκόρ συναινετικών προσημειώσεων, φτάνοντας τις 28.621, η «φούσκα» έσκασε και τα επόμενα χρόνια αυξήθηκαν οι αιτήσεις έκδοσης διαταγών πληρωμής, καθώς και οι αιτήσεις για πλειστηριασμούς. Χαρακτηριστική είναι η «βουτιά» που σημείωσε το 2011 ο αριθμός των συναινετικών προσημειώσεων από την «κορυφή» του 2007, καταγράφοντας μείωση 82%! Οσον αφορά τους πλειστηριασμούς από το 2000 έως σήμερα, στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έχουν κατατεθεί 9.861 αιτήσεις.

Εκδηλη αγωνία
«Τσουνάμι» πλειστηριασμών απειλεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που σήμερα αδυνατούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων. Παρά το προστατευτικό καθεστώς που ισχύει για την α΄ κατοικία, η αγωνία είναι έκδηλη, καθώς άνοιξε ουσιαστικά πριν από περίπου ένα μήνα ο διάλογος για τη σταδιακή κατάργησή του.
Στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι αυτήν τη στιγμή περισσότερα από 100.000 ακίνητα προστατεύονται και δεν έχουν βγει σε πλειστηριασμό, ενώ παράλληλα εκτινάσσονται στα ύψη οι επισφάλειες στον τομέα της στεγαστικής πίστης. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτές ανήλθαν στο τέλος του 2012 στο 20% των στεγαστικών δανείων (σ.σ.: τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων ανέρχονται συνολικά σε 75 δισ. ευρώ), ανεβάζοντας το ύψος των «κόκκινων» δανείων στη συγκεκριμένη κατηγορία στα 15 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, που αναφέρονται ωστόσο στον Ιούλιο του 2012, κάνουν λόγο για 222.384 ρυθμίσεις (επί συνόλου 1,5 εκατ. στεγαστικών δανείων), αξίας περίπου 12,3 δισ. ευρώ, αριθμός που αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, ενώ η αγωνία για την τύχη των ενυπόθηκαν «κόκκινων» στεγαστικών δανείων κορυφώνεται.

Πλανάται η απειλή
«Μέγιστο έγκλημα» θα είναι, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Γρηγόρη Λιάντα, η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, όπως ο ίδιος εκτιμά, η απειλή πλανάται πάνω απ' όλη τη χώρα και σχεδόν πάνω απ' όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης. «Ολο το πολεοδομικό συγκρότημα και τα προάστια είναι ''στο κόκκινο'', καθώς με δάνεια αγοράστηκαν σπίτια σε ακριβές περιοχές αλλά και σε δήμους όπου κατοικούν μισθοσυντήρητοι», είπε στον «ΑτΚ» ο κ. Λιάντας, υπογραμμίζοντας πως στεγαστικά δάνεια πήραν και όσοι αγόρασαν σε Πανόραμα, Ρετζίκι και στα προάστια αλλά και στις δυτικές συνοικίες. «Ολόκληρες πόλεις χτίστηκαν γύρω από τον αστικό ιστό και χιλιάδες μεζονέτες και διαμερίσματα αγοράστηκαν με δάνειο. Ηταν τότε που οι τράπεζες ''βομβάρδιζαν'' τους πελάτες τους να πάρουν στεγαστικό με δέλεαρ τη χαμηλή δόση αλλά κι ένα έξτρα ποσό με επιτόκιο στεγαστικού για την αγορά αυτοκινήτου», θυμίζει επίτιμος πρόεδρος της ομοσπονδίας μεσιτών.

Προς νέα συμφωνία
Πάντως, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται ο κ. Λιάντας, ήδη άρχισαν οι κατασχέσεις (οι οποίες δεν απαγορεύονται από το νόμο) πρώτης κατοικίας, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχωρούν σε νέα συμφωνία με τους δανειολήπτες, στους οποίους επιτρέπουν να παραμείνουν στο σπίτι, πληρώνοντας όμως ενοίκιο στην τράπεζα, που είναι πλέον ο νέος ιδιοκτήτης.
Οπως εξηγεί επίσης ο Κώστας Γεωργάκος, μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, οι περιοχές που θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα θα είναι εκείνες στις οποίες τα τελευταία χρόνια αγοράστηκαν ακίνητα για πρώτη κατοικία κυρίως με στεγαστικά δάνεια. Μία από αυτές θα είναι η δυτική Θεσσαλονίκη, που είχε τεράστια ανοικοδόμηση και επιλέχτηκε ως τόπος πρώτης κατοικίας από πολλά νέα ζευγάρια -μισθωτούς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα- αλλά και από παλιννοστούντες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, διότι οι τιμές ήταν πιο προσιτές για την τσέπη τους. Αυτές οι ομάδες πληθυσμού ήταν οι πρώτες που χτυπήθηκαν από την κρίση και βρέθηκαν στην ανεργία, με αποτέλεσμα να καθίσταται σήμερα αδύνατη η εξυπηρέτηση των δανείων.
«Στο κόκκινο» θα βρεθούν επίσης το Ρετζίκι, το Πανόραμα, ο Αϊ-Γιάννης και η Θέρμη, αλλά και τα περίχωρα, όπως Τρίλοφος, Πλαγιάρι και Καρδία, όπου τα σπίτια ήταν ακριβά, τα δάνεια ήταν μεγάλα και οι μηνιαίες δόσεις ιδιαίτερα υψηλές. Το «τσουνάμι» των πλειστηριασμών θα πλήξει με μικρότερη ένταση άλλες περιοχές, όπως η Ευκαρπία, το Ωραιόκαστρο, η Πολίχνη και η Πυλαία. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, λιγότερο απ' όλες θα πληγούν το κέντρο και οι περιοχές γύρω από τα Πανεπιστήμια, όπου οι όποιες αγορές έγιναν αφορούσαν κυρίως επενδύσεις σε ακίνητα και δεν είχαν πραγματοποιηθεί με στεγαστικό δάνειο.

Ρεπορτάζ: Β.Κυριακούλης και Δ.Ιωαννίδου
Πηγή: Αγγελιοφόρος της Κυριακής
Bookmark and Share