Δυσκολεύει την επάνοδο στις αγορές για την Ελλάδα το διεθνές ξεπούλημα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Δυσκολεύει την επάνοδο στις αγορές για την Ελλάδα το διεθνές ξεπούλημα..

 
  • Κοντά στο 11,5 % το κόστος δανεισμού, απομακρύνει το στόχο της επιστροφής στις αγορές ομολόγων
  • Ανησυχεί για την Ελλάδα το Eurogroup
  • Δυσκολότερος και ο στόχος για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα



Στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τους ελληνικούς σχεδιασμούς “χάλασε” το κλίμα στις διεθνείς αγορές.  Την ώρα που η πολιτική κρίση δημιούργησε ανησυχίες στους εταίρους, αποδέκτης των οποίων έγινε ο... υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, αυξάνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λόγω της επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος, ενώ απομακρύνεται και ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα παγκοσμίως παρέσυρε και τις αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων η οποία έφτασε το 11,5%, ενώ μόλις εβδομάδες πριν είχαν φτάσει κάτω από το 8,5%. Αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να πέσει κοντά στο 6%, για να μπορέσει η Αθήνα να βγει για δανεισμό στις αγορές ομολόγων. Και η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει έστω σε κάποια μικρή έκδοση ομολόγων μέσα στο 2014.

Η πτώση των ομολόγων άλλωστε ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία του success story για το οποίο γινόταν λόγος στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Η επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές ομολόγων δυσχεραίνει συνολικά την προσπάθεια εξομάλυνσης της εικόνας για τα ελληνικά ομόλογα και επανόδου στις αγορές με έκδοση νέων ομολόγων το 2014 όπως ήταν αρχικά ο σχεδιασμός.

Το αρνητικό κλίμα συμπαρέσυρε φυσικά και το χρηματιστήριο της Αθήνας...

Επιπλέον, στις δυσκολίες για την ελληνική οικονομία προστίθεται και το γεγονός ότι τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το πρωτογενές έλλειμμα στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 έφτασε τα 970 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013 ή, έστω, για μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα.
Bookmark and Share