Μια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι η μετανάστευση υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού από την χώρα μας- και τις άλλες χώρες του Νότου- στην πιο ισχυρή οικονομία της ευρωζώνης, την Γερμανία.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι Γερμανοί, που μέχρι στιγμής αντέχουν τους κλυδωνισμούς που... φέρνει η παρατεταμένη ύφεση των οικονομιών της ζώνης του ευρώ, επιθυμούν την είσοδο στην χώρα τους υψηλά μορφωμένων μεταναστών, καθώς αυτό ευνοεί την οικονομία τους. Αυτό γίνεται ακόμα πιο φανερό με το φαινόμενο Έλληνες γιατροί κατά χιλιάδες τα τελευταία χρόνια να μεταναστεύουν στην Γερμανία. Έχουμε μία επαγγελματική τάξη με υπερπολύτιμες για μια κοινωνία γνώσεις, της οποίας πολλά νέα μέλη αισθάνονται την ανάγκη να φύγουν από την Ελλάδα για να βρουν δουλειά (ή τουλάχιστον αξιοπρεπή δουλειά).
Παλιά λέγαμε ότι τουλάχιστον αν είσαι γιατρός ή δικηγόρος δεν θα πεινάσεις. Τώρα φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και τουλάχιστον οι γιατροί βρίσκουν μια διέξοδο στο εξωτερικό.
Το πρόβλημα είναι για την ελληνική κοινωνία σημαντικό. Οι άνθρωποι του χώρου της υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι με τον ρυθμό που μεταναστεύουν οι νέοι γιατροί στην Γερμανία, τα νοσοκομεία σε κάποια χρόνια θα παρουσιάζουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
Από την πλευρά τους οι Γερμανοί τι κάνουν; Όχι μόνο δεν είναι αρνητικοί στο κύμα αυτό μετανάστευσης πτυχιούχων, αλλά το ενθαρρύνουν κιόλας. Οι επίσημες αρχές των Γερμανών δηλώνουν πολύ ικανοποιημένες για το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των μεταναστών που έρχονται στην χώρα τους από τον Νότο, όπως έχουμε ξαναγράψει.
Το εντυπωσιακό είναι πως στο θέμα της μετανάστευσης γιατρών, όχι μόνο δεν αντιδρούν με οιονδήποτε τρόπο, αλλά προσπαθούν να τους προσελκύσουν, όπως οι Έλληνες προσπαθούν να προσελκύσουν τουρίστες.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι μία γερμανική επιτροπή επισκέφτηκε ελληνικό νοσοκομείο προσπαθώντας να συλλέξει βιογραφικά Ελλήνων γιατρών, προκειμένου αυτοί να πάνε να εργαστούν στην Γερμανία. Αυτό δείχνει δύο πράγματα: Κατ' αρχάς, πόσο χρήσιμη είναι για την γερμανική πλευρά η εισροή στην χώρα τους καταρτισμένων γιατρών από το εξωτερικό. Και ακόμα το πόσο μεθοδικοί άνθρωποι είναι. Εξετάζουν ποιος τους κάνει και ποιος όχι, πριν ακόμα ο άλλος έρθει στην χώρα τους. Αυτό δείχνει, εκτός των άλλων, πόσο υψηλού επιπέδου μεταναστευτική πολιτική έχουν.
Γ.Σμυρνής