Κατάθλιψη, φοβίες, άγχος και διαταραχές συμπεριφορές, προκαλεί η οικονομική κρίση σε ολοένα και περισσότερα Ελληνόπουλα.
Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία τριετία καταγράφεται αύξηση κατά 20% στα.. παιδοψυχιατρικά περιστατικά στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2010 ζήτησαν βοήθεια 1.420 παιδιά, το 2011 1.970 παιδιά, ενώ το 2012 τα αντίστοιχα περιστατικά ανήλθαν στις 2.000 περιπτώσεις.
Την ίδια στιγμή, ένας στους τέσσερις εφήβους στη χώρα μας υιοθετεί επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος με αφορμή το 51ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο (21-23 Ιουνίου, Αλεξανδρούπολη). Όπως είπε, τα συνηθέστερα προβλήματα που παρουσιάζουν τα παιδιά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι κατάθλιψη, επιθετικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, σχολικός εκφοβισμός, φοβίες, άγχος και ψυχοσωματικά. Επιπρόσθετα, η οικονομική κρίση φαίνεται να οδηγεί σε στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή.
Τα παχύσαρκα παιδιά πριν από το 2008 ανέρχονταν σε 1:3-4, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 1:7-8 και τα υπέρβαρα παιδιά από 1:6-7, ανέρχονται σήμερα σε 1:15. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις επικίνδυνες συμπεριφορές που υιοθετεί ένας στους τέσσερις εφήβους στη χώρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 22% των εφήβων (δείγμα 1.014 έφηβων), ηλικίας 15-18 ετών, έχουν ήδη ξεκινήσει 4 βασικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, έναρξη πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας και συμμετοχή σε σωματική εμπλοκή τουλάχιστον μία φορά.
Η έναρξη καπνίσματος έρχεται πρώτη με ποσοστό 64%, ενώ ακολουθεί η δοκιμή οινοπνεύματος και η έναρξη σεξουαλικής ζωής με ποσοστό 50%. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ξεκινά στα 13,5 έτη (μέση ηλικία), η δοκιμή τσιγάρου στα 14,5 έτη (μέση ηλικία), ενώ η έναρξη ολοκληρωμένων σεξουαλικών σχέσεων στα 15,5 έτη (μέση ηλικία).
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και τη συσχέτιση με την παιδική νοσηρότητα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Aγλαΐα Κυριακού, από τα 346 παιδιά που προσήλθαν προς εξέταση στην εφημερία, τα 106 εμφάνισαν οξεία συμπτώματα του αναπνευστικού, 37 εμφάνισαν συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας και 32 κρίση βρογχικού άσθματος. Σημειώνεται ότι τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται μεγαλύτερη προσέλευση αρρώστων και υψηλότερες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων, ενώ κατά τη διάρκεια των αργιών οι συγκεντρώσεις των ρύπων ελαττώνονται.
Φτώχεια
Εν τω μεταξύ, στην ετήσια έκθεση της FRA για την παιδική φτώχεια τονίζεται ότι στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική. Η έκθεση απηχεί σε αυτό το θέμα τις παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες» της όσον αφορά «το δικαίωμα στη ζωή, στην επιβίωση και στην ανάπτυξη» των παιδιών και των εφήβων, οι οικογένειες των οποίων χάνουν απότομα τα εισοδήματά τους και την πρόσβασή τους στις κοινωνικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, κυρίως την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ένα ποσοστό ρεκόρ ανεργίας μεταξύ των νέων και ένα υψηλό ποσοστό διακοπής του σχολείου, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών των αθίγγανων.