Grexit,Grecovery ...και τώρα Gregnation! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Grexit,Grecovery ...και τώρα Gregnation!

Κάθε μεγαλο-οικονομολόγος και ένας νέος ...ανόητος όρος που δήθεν χαρακτηρίζει την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.
Σειρά πήρε ο πολύς κ.Ρουμπινί.



 Η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι περίμεναν, όμως, αυτή η ανάκαμψη δεν είναι αρκετά γρήγορη για να δικαιολογηθεί ο όρος “Grecovery”, που κάποιοι προσπαθούν να... καθιερώσουν στη θέση του “Grexit”, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της εταιρείας ερευνών του Nouriel Roubini, Roubini Global Economics (RGE).

Σύμφωνα με την ανάλυση του οικονομολόγου Christian Odendahl, στην περίπτωση της Ελλάδας ταιριάζει καλύτερα το νέο σλόγκαν “Gregnation” (από το “Greece” και το “stagnation” - στασιμότητα).

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία μακρά, επώδυνη περίοδο εσωτερικής προσαρμογής, που συνήθως συνοδεύεται από στασιμότητα ή στην καλύτερη περίπτωση, χαμηλή ανάπτυξη αντί για μια αξιοπρεπή ανάκαμψη.

Η RGE στηρίζει την ανάλυσή της, μεταξύ άλλων, στις ροές πιστώσεων στην Ελλάδα.

Στις παλαιότερες περιπτώσεις ξαφνικής διακοπής των ροών κεφαλαίου, που οδήγησαν σε κρίση του ισοζυγίου πληρωμών και βαθιά ύφεση (κυρίως σημειώθηκαν σε αναδυόμενες αγορές), η αντιστροφή των ροών πιστώσεων αποτέλεσε μια σημαντική ένδειξη της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών, ακόμα και όταν οι συνολικές πιστώσεις συνέχιζαν να παρουσιάζουν πτώση.

Η RGE θεωρεί ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, οι ροές πιστώσεων έχουν πράγματι αλλάξει σελίδα. “Θα ακολουθήσει και το ΑΕΠ;”, αναρωτιέται.

Και εδώ, οι αναλυτές της εταιρείας εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς, όπως επισημαίνουν, οι παλαιότερες κρίσεις των αναδυόμενων χωρών δεν μπορούν να θεωρηθούν απολύτως ενδεικτικές των όσων θα συμβούν στην Ευρώπη.

Οι περισσότερες αναδυόμενες χώρες που βίωσαν μια κρίση, για παράδειγμα, υποτίμησαν το νόμισμά τους. Αυτό έκανε την παραγωγή τους ανταγωνιστικότερη και οδήγησε σε αύξηση των εξαγωγών. Στην Ελλάδα, παρότι οι τιμές πέφτουν, η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης θα χρειαστεί σημαντικά περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί, τονίζει η RGE.

Επομένως, η αντιστροφή των ροών πιστώσεων είναι μια ένδειξη σταθεροποίησης: Δείχνει ότι η ελληνική οικονομία έχει σταματήσει την ελεύθερη πτώση της, σημειώνει η ανάλυση, χωρίς όμως να προβλέπει κάποια αξιοσημείωτη ανάκαμψη. Σύμφωνα με την RGE, η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση το 2014 και το 2015 και θα μπει σε μία αργή προσαρμογή στη συνέχεια.
Bookmark and Share