Τι ζητά η τρόικα για να δώσει το "πράσινο φως" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Τι ζητά η τρόικα για να δώσει το "πράσινο φως"

Νόμους και προαπαιτούμενα αναμένεται ότι θα "βρέχει" όλο το καλοκαίρι.


 Πληθώρα προαπαιτούμενων, βροχή νόμων και δύσκολα «ορόσημα» για την καταβολή των 8,1 δισ. ευρώ σε επιμέρους δόσεις περιλαμβάνει η σκληρή και σε πλήρη εξέλιξη διαπραγμάτευση της τρόικας με τη νέα κυβέρνηση. Οι συζητήσεις έχουν... ήδη ξεκινήσει 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από κοινοτικές πηγές, επιχειρείται σύγκλιση απόψεων το ταχύτερο δυνατό, για να υπάρξουν επίσημες επικυρώσεις από Ε.Ε. και ΔΝΤ μέσα στον Ιούλιο. Τα ανοιχτά μέτωπα, όμως, είναι πολλά και οι λύσεις που προτείνονται δεν έχουν «κλειδώσει»:

1. Επιχειρείται αναβολή έως τον Σεπτέμβριο στο «ορόσημο» για τις 12.500 διαθεσιμότητες, αλλά με «αντάλλαγμα» τη διακράτηση μέρους της δόσης από την Ε.Ε. (4,1 δισ. ευρώ συνολικά).

2. Η τρόικα επιμένει σε διατήρηση του χρονοδιαγράμματος πώλησης του Τ.Τ. και της Proton έως τις 15 Ιουλίου. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρεί να συνδέσει την «υπεραπόδοση» στην κάλυψη κεφαλαίων των τραπεζών με την «υστέρηση» του στόχου αποκρατικοποιήσεων (2,5 δισ. ευρώ έχει οριστεί για φέτος, αλλά μετά την αποτυχία στη ΔΕΠΑ θεωρείται δύσκολος), ώστε να κλείσει το ζήτημα χρηματοδοτικού κενού που θέτει ειδικά το ΔΝΤ.

3. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζεται πολιτικά και από τον επιχειρηματικό κόσμο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζήτημα το οποίο έχει αναδειχθεί και από το ΠΑΣΟΚ αλλά η υστέρηση εσόδων αυξάνει τις αντιδράσεις των δανειστών. Μάλιστα στελέχη του ΔΝΤ φέρονται να παρουσιάζουν και στοιχεία για πρόβλημα που δημιουργούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ενώ κοινοτικές πηγές φέρνουν στην επιφάνεια (αν και εφόσον υπάρχει η επάρκεια πόρων) ζήτημα υποκατάστασης της πρόθεσης για μείωση του ΦΠΑ με μέτρα στήριξης ανέργων ή φτωχών.

4. Το μέγα ζήτημα του δημοσιονομικού κενού των περίπου 1,9 δισ. ευρώ για φέτος και το 2014 παραμένει ανοιχτό. Σημείο-«κλειδί» θεωρείται το αν θα υπάρξει «στήριξη» από την τρόικα για να κλείσει το θέμα χωρίς νέα μέτρα (όπως συνέβη και στην προηγούμενη αξιολόγηση) ή αν θα ζητήσουν παρεμβάσεις τώρα.

Στο τραπέζι παραμένουν το «μαχαίρι» σε παροχές ΕΟΠΥΥ και σε φοροαπαλλαγές, αλλά η διαμόρφωση ενός φορολογικού πλαισίου στα ακίνητα από το 2014, που θα φέρει πρόσθετους φόρους στα κρατικά ταμεία και βάρη για τους πολίτες. Επίσης, η τρόικα φέρεται να επιμένει στην επιβολή της εισφοράς 2%ο στις εταιρείες που έχουν αυτοαπασχολούμενους μέσω του ΟΑΕΕ από το 2014, αλλά και σε ρητές δεσμεύσεις για συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα, που θα ληφθούν στην επόμενη αναθεώρηση, αν παραστεί ανάγκη για κάτι τέτοιο...

5. Μια σειρά από προαπαιτούμενα του Ιουνίου στο πεδίο της απελευθέρωσης των αγορών (με κορυφαίο, από άποψη αντιδράσεων, αυτό της απελευθέρωσης του ωραρίου τις Κυριακές) παραμένουν ανοιχτά. Κάποια θα μεταφερθούν για το φθινόπωρο, ενώ άλλα θα γίνουν προαπαιτούμενα των αποφάσεων καταβολής των δόσεων ή «ορόσημα» υποδόσεων που θα έρθουν το επόμενο διάστημα.

Δημοσιονομική εποπτεία

Αυγουστιάτικα και διά νόμου θα τεθεί σε ισχύ ένα νέο, πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και αυτόματων περικοπών δαπανών, αν υπάρχουν αποκλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά, πέραν του νέου πλαισίου πολυετών προϋπολογισμών που ήδη έχει συμφωνηθεί, την άμεση ενσωμάτωση των αποφάσεων για τη νέα δημοσιονομική εποπτεία στην Ε.Ε., που περιλαμβάνουν τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο ίδιο νομοθέτημα θα πρέπει να υιοθετηθεί και η αναθεώρηση του Προϋπολογισμού, όπως θα ισχύσει από το 2014, ώστε να υπάρχουν δεσμευτικά ανώτατα 3ετή όρια δαπανών στα υπουργεία και στον κλάδο υγείας. Ειδικά για τους ΟΤΑ, πέραν των ορίων, θα υπάρχουν και στόχοι απόδοσης για καθέναν. Επίσης, ζητείται από τους δανειστές η άμεση και πλήρης ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, με αναμόρφωση των προϋπολογισμών σε όσους έχουν ήδη αποκλίσεις από τους στόχους.

Ακόμα, θα υπάρξει όρος εκ των προτέρων «παγώματος» του 10% των κονδυλίων, που θα απελευθερώνεται μόνο το δεύτερο εξάμηνο και εφόσον οι στόχοι πλεονάσματος εκπληρώνονται. Παραμένουν, πάντως, και οι όροι για χρήση του 70% τυχόν υπεραπόδοσης για στήριξη κοινωνικών στόχων, αλλά και αύξησης της περικοπής δαπανών έως και κατά 1 δισ. ευρώ, αν υπάρχει απόκλιση στον στόχο αποκρατικοποιήσεων...

Ειδικά για το υπ. Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για καθυστερήσεις σε υποχρεώσεις του Μνημονίου από την προηγούμενη ηγεσία. Ζητούν άμεσα να τροποποιηθεί το νομοθετικό διάταγμα 3026/54 ώστε να αρθούν εμπόδια επανεισόδου στο επάγγελμα του δικηγόρου, να «απελευθερωθούν» οι αμοιβές και να καταργηθούν οι κατώτατοι μισθοί για δικηγόρους που εργάζονται με πάγια αντιμισθία.

Νόμοι και prior actions

Σειρά παρεμβάσεων στις τράπεζες, στις αποκρατικοποιήσει, αλλά και στο Δημόσιο, στα φάρμακα, στις φοροαπαλλαγές, στις αγοραίες τιμές ακινήτων και σε πολλά άλλα πεδία συστήνουν οι δανειστές, ώστε να δώσουν το «ΟΚ» για την επόμενη δόση. Ζητούν, επίσης, «αναβάθμιση» της Αρχής κρατικών ενισχύσεων, παρεμβάσεις για επιτάχυνση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και πληθώρα τομών σε αγορές, ενέργεια, εξαγωγές και κλειστά επαγγέλματα. Μεταξύ των παρεμβάσεων που θα λάβουν τη μορφή των προαπαιτούμενων, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνονται:

• Πλήρης εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που δεν έχουν γίνει πράξη το 2013 (π.χ., εισιτήρια, νέες τιμές ακινήτων κ.λπ.).

• Παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ για να διασφαλιστεί ότι θα κλείσει η «τρύπα».

• Νέα φορολογία εισοδήματος.

• Διά νόμου κωδικοποίηση φορολογικών παρεμβάσεων και ειδικά στο πεδίο των φοροαπαλλαγών, με στόχο, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, να γίνει νέο «ξεκαθάρισμα» στις εξαιρέσεις και τις φοροαπαλλαγές, ακόμα και στα αναπτυξιακά κίνητρα που υπάρχουν για επενδύσεις.

• Υποχρεωτική νέα -πιο αναλυτική- υποβολή E9 από όλους τους φορολογουμένους.

• Υπουργική απόφαση περαιτέρω ενίσχυσης της γενικής γραμματείας Εσόδων.

• Σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την πλήρη λειτουργία και ενίσχυση της Ενιαίας Αρχής Κρατικών Προμηθειών.

• Παρεμβάσεις στην αγορά πετρελαιοειδών σε συμφωνία με τις συστάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

• Παρεμβάσεις σε κλειστά επαγγέλματα που έχει συστήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μαζί με απολογιστική έκθεση για τα κλειστά επαγγέλματα και υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας στις επαγγελματικές ενώσεις.

Στον Κυριάκο και τον Άδωνι οι «καυτές πατάτες»

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην πρώτη «πανηγυρική» συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου έκρυβε μία είδηση... για τους μυημένους: «Να αποφύγουμε νέα μέτρα». Με τον τρόπο αυτόν ο πρωθυπουργός έκανε σαφές το διακύβευμα της σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους νέους και τους παλιούς της κυβέρνησης ότι «τα ψέματα τελείωσαν». Άλλωστε, όλα τα στελέχη και των δύο -πια- κυβερνητικών εταίρων παραδέχονται στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους πως, εάν αυτή η κυβέρνηση υποχρεωθεί να φέρει νέα μέτρα, «θα πέσει την ίδια στιγμή».

Είναι ενδεικτικό ότι τρεις ώρες μετά την ορκωμοσία τους οι νέοι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας κλήθηκαν στο Μαξίμου... για να βγουν απ΄ αυτό λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την τρόικα στις αρχές της εβδομάδας. Ποντάροντας και προβάλλοντας το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο (σ.σ.: είναι γνωστές και εκπεφρασμένες οι θέσεις του για την εξυγίανση και τη μείωση του δημόσιου τομέα), θα ζητήσει τρίμηνη παράταση για να παρουσιάσει «τα ονοματεπώνυμα» των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν αμέσως στην κινητικότητα (ήταν το πλάνο του πρώτου εξαμήνου του έτους), με τη δέσμευση ότι οι επιπλέον 12.500 θα έχουν βρεθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Σ΄ αυτήν τη συνάντηση θα παραδώσει τις 2.670 απολύσεις, που ήταν ο στόχος του πρώτου εξαμήνου - δηλαδή τις απολύσεις λόγω κλεισίματος της ΕΡΤ. (Επ΄ αυτού, το ίδιο το πρωθυπουργικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι οι εν λόγω απολύσεις δεν θα ακυρωθούν με τις 2.000 τρίμηνες συμβάσεις που θα υπογραφούν για τη μεταβατική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, διότι «η τρόικα μετρά μονιμότητες και όχι συμβάσεις»)...

Για τις... 1.400 απολύσεις που υπολείπονται (σ.σ.: η υποχρέωση ήταν για 4.000 μέσα στο 2013), ο νέος υπουργός θα σφυροκοπά τους συναδέλφους του, διότι «η μείωση του Δημοσίου είναι υπόθεση όλων των υπουργών, ο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απλώς συντονίζει την προσπάθεια». Ακόμα κι αν επιλεγεί λύση «α λα ΕΡΤ» στον τομέα των αμυντικών συστημάτων, η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης...

Ο κ. Μητσοτάκης θα ρίξει το βάρος στην υλοποίηση της κυβερνητικής θέσης «μία απόλυση - μία πρόσληψη», για να περάσει το μήνυμα ότι ο ίδιος δεν θα είναι «υπουργός των απολύσεων», αλλά «της αξιολόγησης, της αξιο-κρατίας και της ποιοτικής αναβάθμισης του Δημοσίου» - γι΄ αυτό και οι απομακρύνσεις αναζητούνται από τους υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης...

Ο Άδωνις Γεωργιάδης «πήρε πάνω του» τον τομέα του φαρμάκου και ανέθεσε τον ΕΟΠΥΥ στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών και νυν Υγείας, Αντώνη Μπέζα. 0 καταμερισμός έχει τη σημασία του: ο κ. Μπέζας, γνωρίζοντας τη λειτουργία της οικονομικής μηχανής, αναλαμβάνει να ρίξει το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, που φέτος κλείνει στο 1 δισ. ευρώ - «με τρόπο που δεν θα θίξει τους ασφαλισμένους», κατά τις διαβεβαιώσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης, πέραν του συντονισμού των πάντων, αναλαμβάνει να κρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη εντός μνημονιακών στόχων (2,4 δισ. ευρώ για το 2013 και 2,1 δισ. ευρώ για το 201 4), δεδομένου ότι, μέχρι στιγμής, η παρέκκλιση είναι μόνο 80 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, είναι να καταφέρει να κρατήσει το ισοζύγιο και, ταυτόχρονα, να επιτρέψει να βγουν στην αγορά τα νέα, καινοτόμα φάρμακα (σ.σ.: πιο ακριβά κατά βάση από τα παλιά), κάτι που αποτελεί αίτημα των φαρμακοβιομηχανιών.

Οι κινήσεις που θα απαιτηθούν και στα δύο καυτά προβλήματα είναι... χειρουργικές. Για την «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης από τους ιατρούς, αλλά και παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις και ιδιωτικές κλινικές.

Σφίγγει ο κλοιός στον νέο νόμο για τον Προϋπολογισμό. Αυτόματες οι περικοπές δαπανών, υπό πίεση οι ΟΤΑ οποίο είχε αναδειχτεί και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά η υστέρηση εσόδων αυξάνει τις αντιδράσεις των δανειστών. Μάλιστα, στελέχη του ΔΝΤ φέρονται να παρουσιάζουν και στοιχεία για πρόβλημα που δημιουργούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ενώ κοινοτικές πηγές φέρνουν στην επιφάνεια (αν και εφόσον υπάρχει η επάρκεια πόρων) ζήτημα υποκατάστασης της πρόθεσης για μείωση του ΦΠΑ με μέτρα στήριξης ανέργων ή φτωχών.πηγή capital.gr.

Των Δήμητρας Καδδά – Μαρίνας Μάνη
Bookmark and Share