Η Εθνική πουλά το φθινόπωρο τις εφεδρείες της.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Η Εθνική πουλά το φθινόπωρο τις εφεδρείες της..

Στην πώληση τραπεζικών δραστηριοτήτων της για τις οποίες υπάρχει διαπιστωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον θα προχωρήσει, μέσα στο φθινόπωρο, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας.
Η περίπτωση της θυγατρικής της Finansbank φαίνεται ότι θα παραμείνει «χρυσή εφεδρεία» σε έσχατη περίπτωση, σημείωναν κύκλοι της διοίκησης της ΕΤΕ.



Στην πώληση τραπεζικών δραστηριοτήτων της για τις οποίες υπάρχει διαπιστωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον θα προχωρήσει, μέσα στο φθινόπωρο, ο... όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Η περίπτωση της θυγατρικής της Finansbank φαίνεται ότι θα παραμείνει «χρυσή εφεδρεία» σε έσχατη περίπτωση, σημείωναν κύκλοι της διοίκησης της ΕΤΕ.
Τόσο η Εθνική όσο και οι άλλες συστημικές τράπεζες ήταν εξαρχής υποχρεωμένες να συντάξουν οργανόγραμμα-πλαίσιο αξιοποίησης τραπεζικών δραστηριοτήτων και εκχώρησης μη τραπεζικών εργασιών, παγίων κ.λπ. Η Εθνική έχει τον πρόσθετο λόγο να επισπεύσει τη σχετική διαδικασία προκειμένου να διαμορφώσει επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα.

Σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση Αλέξ. Τουρκολιά - Γ. Ζανιά έχει ήδη δρομολογήσει σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ την πώληση του «Αστήρ Palace», ενώ βρίσκεται σε επαφές για την αξιοποίηση της «Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ».

Η πώληση του τουριστικού συγκροτήματος με τη γειτονική έκταση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014. Πηγές της διοίκησης, ωστόσο, δεν αποκλείουν να προηγηθεί η αξιοποίηση της «Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ». Η «Πανγαία» είναι η μεγαλύτερη σε ενεργητικό εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας με υπό διαχείριση ενεργητικό 962 εκατ. ευρώ στις 30/6, από τα οποία περί τα 147 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα.

Η ΑΕΕΑΠ πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να εισαχθεί σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς λήγει και η τελευταία παράταση 18 μηνών που είχε δοθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να απολέσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που διέπει τις ΑΕΕΑΠ, επιβαρύνοντας τον όμιλο.

Με αυτή τη λογική η είσοδος στο Χρηματιστήριο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τον όμιλο. Κάτι που διευκολύνεται από το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει Αμερικανοί επενδυτές να συμμετάσχουν ως στρατηγικοί επενδυτές στην εταιρεία αποκτώντας μειοψηφικό μερίδιο.

Η Finansbank αφήνεται τελευταία, ως έσχατη λύση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καθώς η θυγατρική στην Τουρκία αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, το ισχυρότερο στοιχείο ενεργητικού του ομίλου.

Σημειώνεται ότι στο ενημερωτικό της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αναφερόταν ότι στις προτεραιότητες του ομίλου περιλαμβάνεται η συνέχιση της στήριξης των διεθνών δραστηριοτήτων σε χώρες όπου το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται ή έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά, όπως στην Τουρκία.

Αυτή η αναφορά δείχνει ότι η διοίκηση αφ' ενός δεν βιάζεται, αφ' ετέρου προτιμά να μην αποεπενδυθεί από την Τουρκία.

Στη χειρότερη περίπτωση, σημειώνουν, η ΕΤΕ θα μπορούσε να προχωρήσει σε πώληση μειοψηφικού ποσοστού ή ακόμη καλύτερα σε αύξηση κεφαλαίου με ολική παραίτηση από τα δικαιώματα προτίμησης. Η Εθνική ελέγχει το 94% του μ.κ. της Finansbank. Η τρέχουσα λογιστική αξία της θυγατρικής εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ.

Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ
Bookmark and Share