Θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2014 προβλέπουν μεγάλες ξένες τράπεζες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2014 προβλέπουν μεγάλες ξένες τράπεζες.



  • UBS, Morgan Stanley, Credit Suisse, Societe Generale αναθεωρούν προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις τους.


 

Σε εβδομαδιαία βάση, πλέον, βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκθέσεις...μεγάλων ξένων οίκων, όπως η UBS, η Credit Suisse και η Morgan Stanley, με τις οποίες αναθεωρούν, επί του θετικότερον, τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία, αναμένοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014, έστω και οριακά. Καταλύτες για την ακολουθία των αισιόδοξων προβλέψεων είναι σε μεγάλο βαθμό –όπως αναφέρουν– τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου, η καλή πορεία του τουρισμού και ο σχηματισμός πρωτογενούς πλεονάσματος. Επιπλέον, οι ξένοι οίκοι επικαλούνται τη δραστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη διαφαινόμενη διαμόρφωση ευρωπαϊκής συναίνεσης για τη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους.

H UBS


Η UBS αυτή την εβδομάδα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το ελληνικό ΑΕΠ προβλέποντας πως η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,9% και όχι στο 4,5%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της, και αναμένοντας πλέον πως το 2014 θα σημειωθεί ανάπτυξη της τάξεως του 0,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μηδενικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Στην έκθεσή της που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελλάδα: το ποτήρι μισογεμάτο;» βλέπει επίσης να εξισορροπείται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013 και να γίνεται πλεονασματικό το 2014. «Το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου καθιστά πιο πιθανό το ότι η Ελλάδα θα πετύχει ισοσκελισμένο πρωτογενές προϋπολογισμό φέτος», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

H Morgan Stanley

Λίγες ημέρες πριν τη σημερινή της ανάλυση, η Morgan Stanley, σε έκθεσή της για την Ελλάδα, στο κεντρικό σενάριό της προέβλεψε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών από τα τέλη του 2013 και αναδιάρθρωση των χρεών προς τον επίσημο τομέα κατά το α΄ εξάμηνο του 2014. Εκτίμησε πως η κατάσταση έχει αρχίσει να μην είναι τόσο αρνητική όσο μέχρι πρότινος, και βλέπει έτσι σταθεροποίηση το 2014. Συγκεκριμένα, προβλέπει ύφεση 4% φέτος, μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 και αύξηση 0,4% του ΑΕΠ το 2015. Την αναβάθμιση των εκτιμήσεών της αποδίδει, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός. Υπογραμμίζει επίσης τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και θεωρεί πως έχει ανακτήσει το σύνολο του χαμένου εδάφους από την ένταξή της στην Ευρωζώνη. Τονίζει βέβαια πως μένει να σημειωθεί επιπλέον πρόοδος, ενώ είναι σκεπτική για την επιτυχία σε άλλα μέτωπα, όπως η είσπραξη φόρων. Για το χρηματοδοτικό κενό θεωρεί πως η λύση θα έλθει με αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων διάσωσης, αλλά και τρίτο πακέτο. Τοποθετεί χρονικά τις σχετικές διαπραγματεύσεις μετά τις γερμανικές εκλογές και εξαρτά την επιτυχία τους από την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα. Οι εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκονται στο 4% του ΑΕΠ φέτος, στο 3,6% το 2014 και στο 2,7% το 2015, με το πρωτογενές πλεόνασμα σε 0,1%, 1,2% και 2,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

H Credit Suisse

Τις ίδιες ημέρες του Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε έκθεση της Credit Suisse που μιλάει για τα τελευταία εμπόδια στο σίριαλ της διάσωσης της Ελλάδας και, μάλιστα, τουλάχιστον για την τρέχουσα δεκαετία. Η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε αίσθηση, διότι ο ελβετικός οίκος, εν αντιθέσει με πολλούς άλλους, διατυπώνει την άποψη ότι το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για το διαβόητο χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015 είναι συγκριτικά μικρό με τα δάνεια που έχουν ήδη εκταμιευθεί και ως εκ τούτου εξασφαλισμένο, ενώ υπολογίζει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες από το 2015 έως το 2020 είναι σχεδόν μηδενικές.

Societe Generale-Nomura

Αισιόδοξη πως η Ε.Ε. θα διευθετήσει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε και η Societe Generale, τοποθετώντας χρονικά την απαρχή της σχετικής διαπραγμάτευσης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου. Προ δεκαημέρου, η έως τότε επιφυλακτική για την ελληνική υπόθεση ιαπωνική Nomura δημοσίευσε έκθεση, στην οποία σημειώνει πως είναι πλέον πιο αισιόδοξη για την Ελλάδα. Αναμένει πλέον μικρότερη ύφεση για φέτος (-3,8%) και πολύ καλύτερα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2013. Εξακολουθεί πάντως να περιμένει συρρίκνωση της οικονομίας και το 2014. αν και μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

«Η ανάκαμψη θα φρενάρει την ανεργία»


Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank, που στις 6 Σεπτεμβρίου, σε έκθεσή της για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, μιλάει για σημείο καμπής στην Ευρωζώνη και διαβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014 τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Σημειώνει μάλιστα πως η βελτίωση της εικόνας στην αγορά απασχόλησης αυτών των χωρών είναι «πολιτική αναγκαιότητα για τη συνέχιση της οικονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ παράλληλα η μείωση του δημοσίου χρέους είναι χρηματοοικονομική και οικονομική αναγκαιότητα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης». Υπολογίζει, δε, πως η απασχόληση στην Ελλάδα θα σταθεροποιηθεί μόλις επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 0,6% και θα αυξηθεί σε κάθε μεγαλύτερη του 0,6% επέκταση της οικονομίας. Τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό έρχεται να υποδείξει ακόμα και έκθεση της Royal Bank of Canada, στην οποία επισημαίνεται ότι οι εκτιμήσεις των ανά τις διεθνείς αγορές αναλυτών για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών έχουν αρχίσει να αναθεωρούνται έντονα ανοδικά. Στο μπαράζ των θετικών, αν και με επιφυλακτικότητα, εκθέσεων για την οικονομία πρέπει να συμπεριληφθεί και η προ τριών εβδομάδων έκθεση του οίκου Moody’s, που διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτή η βελτίωση δεν είναι ακόμα αρκετή για τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης.
Του Ηλια Γ. Μπελλου
Bookmark and Share