Οι περιφερειακές χώρες της Ευρώπης- η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα- έχουν πληγεί το περισσότερο από την κρίση του 2008 και την επακόλουθη ευρωπαϊκή κρίση χρέους, και θεωρούνται πιο επικίνδυνες επενδυτικά, από ό, τι οι χώρες του πυρήνα.
Ωστόσο, μια σειρά από θετικές οικονομικές εκθέσεις αυτό το καλοκαίρι, δημιούργησαν ελπίδες ότι η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής «παγιώνεται». Επίσης...
επίσημα στοιχεία τον Αύγουστο έδειξαν πως η ζώνη του ευρώ σημείωσε ανάπτυξη κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο.
Οι αναλυτές της Barclays, Hamish Pepper και Cagdas Aksu, σημειώνουν πως τα κρατικά ομόλογα της ευρω-περιφέρειας θα υπεραποδόσουν σε σχέση με τα γερμανικά μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της πολύ θετικής έκπληξης από την απόφαση της Fed να μην αλλάξη πολιτική, της πιθανότητα για περαιτέρω βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και την επιστροφή της όρεξης για ρίσκο.
Όπως επισημαίνουν, τα spreads της περιφέρειας έχουν πολύ καλύτερη πορεία συνολικά σε σχέση με τα spreadsτης Γερμανίας και ποτέ δεν υποαπέδωσαν πολύ, παρά το sell-off που σημειώθηκε σε άλλες κατηγορίες assets υψηλού ρίκσκου, όπως οι αναδυόμενες αγορές και ορισμένα τμήματα των πιστωτικών αγορών.
Καθώς η «risk-on» διάθεση επιστρέφει, σύμφωνα με την Barclays, ακόμα και στα assets με το υψηλότερο ρίσκο, λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που διατηρούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, τα ομόλογα των πέντε χωρών της περιφέρειας θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν.