Τι μπορεί να καταφέρει το σύστημα παρακολουθήσεων "GSM XP" αλλά και τα μεταγενέστερα,
που χρησιμοποιεί η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος των παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την ΕΥΠ, προκειμένου να «δέσει» η...υπόθεση του χαρακτηρισμού της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης.
Στην συγκεκριμένη υπόθεση το χειρισμό στο περίφημο «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ είχε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ είχαν προηγηθεί περί τις 300 άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών.
Οι συνομιλίες που καταγράφηκαν από την αστυνομία σε συνδυασμό με τις συνακροάσεις, που είχε πραγματοποιήσει η ΕΥΠ βοήθησαν καθοριστικά το έργο της Δικαιοσύνης για να συντάξει το πόρισμα.
Κάτι που οδήγησε στη σύλληψη του Ν. Μιχαλολιάκου, βουλευτών και μελών της Χ.Α., ενώ προηγήθηκε προετοιμασία υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.
Ο «κοριός» έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει αθόρυβα με ειδικό λογισμικό στη τηλεφωνική γραμμή.
Το πρώτο σύγχρονο «βαλιτσάκι» τύπου GSM XP είχε προμηθευτεί η ΕΥΠ τον Απρίλιο του 2004.
Η ΕΥΠ παρήγγειλε άλλο ένα σύστημα παρακολουθήσεων το 2007. Χρησιμοποιήθηκε στην εξάρθρωση της σπείρας, που έκανε την απαγωγή του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου.
Κόστισε 3,4 εκατ. ευρώ και έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί 3.000 τηλέφωνα σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων.
Το «βαλιτσάκι» ή GSM-XP, όπως είναι η χαρακτηριστική ονομασία του κινητού υπερκοριού, ανήκει στην κατηγορία συσκευών παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας, καθώς όχι μόνο μπορεί να κάνει υποκλοπές σε σταθερά, κινητά ή γραπτά μηνύματα, αλλά, το κυριότερο, έχει τη δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού του τηλεφώνου - στόχου με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων. Ο υπερσύγχρονος κοριός μπορεί να πραγματοποιεί όλες αυτές τις λειτουργίες χωρίς να απαιτείται η συνεργασία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Αυτή η αυτονομία του το καθιστά εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των κατόχων του. Διαθέτει λογισμικό τελευταίας γενιάς, που παρέχει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων σε υπολογιστή από απόσταση. Το «βαλιτσάκι» έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει με ακρίβεια χιλιοστού τα κινητά με ενσωματωμένο GPS χωρίς τη συνεργασία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.
Ο εντοπισμός των κινητών που δεν έχουν GPS γίνεται μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνεργασία με την εταιρεία). Η συνέχεια είναι απλή: ο χειριστής με το βαλιτσάκι πλησιάζει τον στόχο (τώρα μιλούν για δυνατότητα και άνω των 500 μέτρων) και αρχίζει την υποκλοπή με το «βαλιτσάκι» να λειτουργεί ως «ψευδοκεραία» του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Το πρώτο «βαλιτσάκι» ήρθε στην κατοχή της ΕΥΠ στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Τώρα οι μυστικές υπηρεσίες έχουν προμηθευτεί αρκετά και φυσικά πιο εξελιγμένα. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν -ανεπιβεβαίωτες- πληροφορίες ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν τουλάχιστον άλλα «επτά βαλιτσάκια» που έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου που διαπλέκονται με το πολιτικό σύστημα της χώρας.