Ιστορίες για μπικίνι και αρχαιότητες στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ιστορίες για μπικίνι και αρχαιότητες στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς..

  • Πότε φορέθηκε για πρώτη φορά το μπικίνι και ποιοι έκαναν πρώτοι τατουάζ;
  • Πότε έφτασε στη Ρόδο ο πρώτος σύγχρονος τουρίστας και πόσο καιρό έμεινε;
  • Ποια φόρεσε πρώτη λευκό νυφικό;
  • Και ποια τείχη που γεννήθηκαν στην αρχαιότητα αποδείχθηκαν «αξιόμαχα» έως τους Βαλκανικούς Πολέμους;


Αντί να ξεφυλλίζετε εγκυκλοπαίδειες ή να αρχίσετε την έρευνα στο Διαδίκτυο, μια βόλτα στα.. Type Your Post Summary Here μουσεία, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα από την Παρασκευή έως την Κυριακή θα αποδειχθεί αρκετή για να σας λύσει όλες σας τις απορίες.
Διότι από την Παρασκευή (αποκλειστικά για σχολικές ομάδες) και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο περισσότερα από 100 μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτά και με ελεύθερη είσοδο θα γιορτάσουν για 19η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς - τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θεσμό σε πολιτιστικό επίπεδο - που και φέτος έχουν θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου».

Και χρόνος δεν σημαίνει μόνο ρολόγια, ώρες και δευτερόλεπτα, εναλλαγή φωτός και σκιάς. Αφήνει τα σημάδια του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους κι εμείς σε τούτο το ξεχωριστό τριήμερο θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναζητήσουμε είτε μέσω του αγώνα των συντηρητών αρχαιοτήτων, που θα ανοίξουν τα εργαστήρια τους για το κοινό στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (29/9), είτε στις βυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας την εποχή που η Πρωτοχρονιά γιορταζόταν την 1η Σεπτεμβρίου (27-29/9), είτε στα εδώλια του Θεάτρου της Δωδώνης (27-28/9).

Από την κρησάρα του χρόνου όμως δεν γλιτώνει ούτε η μόδα, που έχει την τιμητική της σε αυτή τη διοργάνωση.
Κι έτσι στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς μαθαίνουμε ότι τα πρώτα μπικίνι έκαναν την εμφάνισή τους σε ένα ψηφιδωτό του 4ου αι. μ.Χ. από τη Σικελία, ότι τα πρώτα «τατουάζ» εμφανίζονται σε προϊστορικά ειδώλια στο Αιγαίο και ότι όταν ενώ «οι Ινδιάνες, οι Κινέζες και οι Σουφλιώτισσες ντύνονταν νύφες με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, η βασίλισσα της Αγγλίας Βικτωρία, το 1840, ήταν η πρώτη που φόρεσε λευκό νυφικό συνδυάζοντας το χρώμα του φορέματος με την αγνότητα», όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Τράντα, αρχαιολόγος - μουσειολόγος του ΠΙΟΠ. (28/9)

Μέσα από ένα αρχαίο ψαλίδι για το κούρεμα των προβάτων, ένα αντίγραφο αργαλειού, αγγεία όπου απεικονίζονται γυναικεία ενδύματα αλλά και αρχαιολόγους που θα φορέσουν ιμάτια, πέπλους και χιτώνες, οι αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας Βίβιαν Στάικου, Κατερίνα Λεονταρίτη, Βαρβάρα Γκιζά υπόσχονται να ταξιδέψουν μαθητές Δημοτικού «Από τη δορά του Νεάντερταλ έως το διάδημα της Κλεοπάτρας».

Η λήθη που φέρνει μαζί του ο χρόνος πήρε και τον πρώτο σύγχρονο «τουρίστα» της Ρόδου, τον Μπερνάρ Ροτιέρ. Ο φλαμανδός περιηγητής, που έμεινε τέσσερις μήνες στο νησί και έγραψε το πρώτο αφιερωμένο βιβλίο αποκλειστικά στη Ρόδο, μας προσκαλεί να ακολουθήσουμε τα ίχνη του μέσα από μια έκθεση κι ένα κουίζ στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο (27/9-20/10).

Οσο για εκείνους που αντιστέκονται στον χρόνο, τρανό παράδειγμα αποτελούν οι οχυρώσεις της ακρόπολης του Μεγάλου Γαρδικίου, που δεσπόζουν στο βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και αν και χτίστηκαν τον 4ο αι. π.Χ., η στρατηγική αξία του υψώματος αξιοποιήθηκε ακόμη και στους Βαλκανικούς Πολέμους, όπως εξηγεί η αρχαιολόγος της ΙΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θάλεια Κύρκου...

Της κ.Μαίρης Αδαμοπούλου
Bookmark and Share