Αναχωρεί η τρόικα, εξ αποστάσεως, πλέον, οι διαπραγματεύσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Αναχωρεί η τρόικα, εξ αποστάσεως, πλέον, οι διαπραγματεύσεις

 


Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πλέον αποχωρούν από τη χώρα μας.




Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο 15νθήμερο εξ αποστάσεως και μέσω ηλεκτρονικών οδών επικοινωνίας.
Παραμένει η αδυναμία εξεύρεσης του τρόπου με τον οποίο θα...αντιμετωπιστεί το έλλειμμα που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία το 2014 λόγω μείωσης εσόδων και χαμηλότερης - κατά 1,8 δισ. ευρώ- κρατικής χρηματοδότησης, προκαλεί νέα προβλήματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία θεώρησε περιττή την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για χθες συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας. Η ακύρωση της συνάντησης, ύστερα από το τηλεφώνημα του κ. Ματίας Μορς στον κ. Γ. Βρούτση, μπορεί να μην έθεσε σε κίνδυνο την καταβολή της επόμενης δόσης, πυροδότησε, ωστόσο, φήμες για εμπλοκή των διαπραγματεύσεων λόγω των ελλειμμάτων που εμφανίζουν τα Ταμεία ήδη από το 2013. Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και την τρόικα υπάρχουν για πρώτη φορά μεγάλες διαφορές σχετικά με μέτρα που, ενώ έχουν ψηφιστεί και αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης του ασφαλιστικού συστήματος και της συνεχιζόμενης ύφεσης που επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα των Ταμείων.

Τα προβλήματα στα Ταμεία δεν αφορούν τόσο το 2013, μολονότι η απόκλιση από τον στόχο του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 3,013 δισ. στο τέλος του έτους υπολογίζεται σε 1,2 δισ. (αν συμπεριληφθεί και ο ΕΟΠΠΥ θα ανέλθει στα 2 δισ.). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, τα Ταμεία εμφανίζουν μια ισορροπημένη εικόνα και έχουν ήδη πλεόνασμα 992 εκατ. ευρώ. Το μείζον θέμα αφορά το 2014, χρονιά κατά την οποία όχι μόνο πρέπει να έχει προϋπολογιστεί πώς θα καλυφθεί η τρύπα του 1,8 δισ., αλλά και πώς δεν θα τεθεί εκτός ασφαλιστικού συστήματος η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών, που αδυνατεί να ενταχθεί στη ρύθμιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις καταβολής δόσεων, η ρύθμιση των 48 δόσεων δεν προχωρά. Επίσης, ότι ο στόχος για είσπραξη 250 εκατ. ευρώ το 2013 από την εφαρμογή της καλύφθηκε μόνο κατά 115 εκατ. Αντιθέτως από τις παλαιότερες ρυθμίσεις τα Ταμεία εισέπραξαν 930 εκατ., υπερκαλύπτοντας τον στόχο των 750 εκατ. Δεδομένης αυτής της δυσκολίας το υπουργείο ζήτησε, κατά τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, να αυξηθούν οι δόσεις από 48 σε 60, εισπράττοντας την άρνηση της τρόικας που διαφωνεί με όποια αλλαγή στα συμφωνηθέντα για ενιαία ρύθμιση σε ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές. «Σε αυτό το θέμα η τρόικα είναι αμετάπειστη», μεταφέρουν ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες. Τεράστια είναι και η απόκλιση με την τρόικα αναφορικά με την επιβολή της παρακράτησης του 2‰, δηλ. της εισφοράς που έχει νομοθετηθεί και μόνο για το 2013, εάν εφαρμοζόταν, θα απέδιδε στον ΟΑΕΕ 150 εκατ. Στις πιέσεις το υπουργείο είχε αντιτάξει την εξεύρεση αντισταθμιστικών μέτρων, με πρώτο αυτό «της διεύρυνσης της ασφαλιστικής βάσης». Η τρόικα δεν πείθεται από γενικές υποσχέσεις, επιμένοντας στην υλοποίηση της ρύθμισης με την οποία ασχολείται πλέον ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Το τρίτο αγκάθι αφορά τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Το μέτρο κρίνεται μη ρεαλιστικό, καθώς για να εφαρμοστεί πρέπει να έχει εξευρεθεί τουλάχιστον 1 δισ.

Σε αυτά τα τρία ζητήματα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν κατά βάση με το υπ. Οικονομικών. Σε όλα τα άλλα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα κλείσουν μέσα στον Νοέμβριο. Σε αυτό το δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνονται τα εξής θέματα:

• H μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα εισφορών του ΙΚΑ για την ασφάλιση των εργαζομένων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και όσων τραπεζών συνεχίζουν να λειτουργούν με τα δεδομένα παλαιότερων εποχών. Η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών παροχών.

• Η ολοκλήρωση των ατομικών μερίδων για τις επικουρικές συντάξεις, που θα αναπροσαρμοστούν βάσει της ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών.

• Η θεσμοθέτηση νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ με συνέπεια μια ακόμη μείωση στην παροχή που συνοδεύει την έξοδο των δημοσίων υπαλλήλων.

• Την αποδέσμευση των ομαδικών απολύσεων από την κρίση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και τη θέσπιση ορίου σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική των περισσότερων κρατών-μελών της Ε.Ε. Η σχετική μελέτη ανατέθηκε στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Bookmark and Share