Στα πρώτα τους σχόλια οι γερμανοί αναλυτές αποδίδουν την ξεκάθαρη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στην ίδια την Α. Μέρκελ.
Το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν... επένδυσαν σε ένα πρόγραμμα, αλλά σε ένα πρόσωπο: στην καγκελάριο. Η τακτική απέδωσε. Με τη στήριξη ενός θερμού βαυαρικού αέρα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση έγινε και πάλι η ισχυρότερη δύναμη και μάλιστα με διαφορά. Έλαβε περισσότερες ψήφους από ότι στις δυο τελευταίες αναμετρήσεις. Η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε τόσο πολύ, που την καθιστά ξεκάθαρη νικήτρια των εκλογών. Το αποτέλεσμα είναι μια επιβεβαίωση της πολιτικής της αλλά και του πολιτικού της στιλ».
Η Frankfurter Rundschau: «Αυτό που έζησε η Α. Μέρκελ τη βραδιά των εκλογών, ήταν μάλλον η πιο γλυκιά αγωνία στον πολιτικό της βίο: το ερώτημα που έμενε να απαντηθεί ήταν απλώς εάν θα κυβερνήσουν μόνοι τους οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές ή εάν θα πρέπει να επιλέξουν τον επόμενο κυβερνητικό τους εταίρο. Δεν θα πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο ότι η απόλυτη πλειοψηφία ήταν ο διακαής πόθος της Μέρκελ».
Η Mannheimer Morgen: «Η καγκελάριος χαίρει της μεγάλης εμπιστοσύνης των πολιτών οι οποίοι δεν θέλουν πειράματα. Θέλουν τη Μέρκελ να τους οδηγήσει και στο μέλλον με ασφάλεια εν μέσω της ευρωκρίσης, να τους δώσει το καθησυχαστικό συναίσθημα ότι με την ίδια η χώρα βρίσκεται σε καλά χέρια».
«Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της Άνγκελα Μέρκελ», διερωτάται η Mitteldeutsche Zeitung; «Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία είχε μια καλή οικονομική ανάπτυξη, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε ακόμη περισσότερο, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν, όπως και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης».
Η Nürnberger Nachrichten: «Το ότι υπήρχε έστω και η παραμικρή πιθανότατα να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία όπως ο Χ. Ζέεχοφερ στη Βαυαρία, μάλλον δεν το περίμενε η καγκελάριος ούτε στα πιο τρελά της όνειρα. Κι όμως, το φαινομενικά αδιανόητο έγινε πιθανό».