Βόρεια Ελλάδα: «Θερίζει» το AIDS στις νέες ηλικίες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Βόρεια Ελλάδα: «Θερίζει» το AIDS στις νέες ηλικίες..

 
  • Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει το AIDS σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. 
  • Από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα καταγράφεται θεαματική αύξηση των νέων περιπτώσεων HIV λοίμωξης, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι.




Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι τα νέα κρούσματα θα φτάσουν τα... 130 - 140, τη στιγμή που πέρυσι ήταν 110, ενώ συνεχώς μικραίνουν οι ηλικίες, στις οποίες κάνει την εμφάνισή του ο ιός.
«Έχουμε θεαματική αύξηση των κρουσμάτων του AIDS στη Βόρεια Ελλάδα. Ενώ πέρυσι είχαμε 110 νέες περιπτώσεις, φέτος εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε τα 130 - 140 νέα άτομα.
Και φυσικά αναφερόμαστε σ’ αυτούς που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί, διότι υπάρχουν κι άλλοι που έχουν τη HIV λοίμωξη και δεν το γνωρίζουν.
Πρώτη φορά φτάνουμε σε τόσο μεγάλα νούμερα.
Τις προηγούμενες χρονιές ήμασταν συνήθως στις 100 - 110 νέες περιπτώσεις», δηλώνει στη «Μακεδονία της Κυριακής» ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του «ΑΧΕΠΑ» Παναγιώτης Κολλάρας.
Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που «χτυπά» ο ιός είναι όλο και νεαρότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με τις ηλικίες να κυμαίνονται από τα 25 έως τα 35 έτη.

«Οι κύριες αιτίες για την ανησυχητική αυτή αύξηση είναι η έλλειψη ενημέρωσης τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένεια, αλλά και η μη λήψη μέτρων προφύλαξης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Δυστυχώς, θυμόμαστε το AIDS μία φορά το χρόνο, την 1η Δεκεμβρίου, οπότε εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και μετά το ξεχνάμε πάλι», εξηγεί ο κ. Κολλάρας και προσθέτει ότι είναι αναγκαίο να γίνονται πιο οργανωμένες δράσεις και να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση, τόσο από την πολιτεία όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα την αρνητική πρωτιά σε HIV λοίμωξη κατέχουν οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι, και όχι οι ενδοφλέβιοι χρήστες ναρκωτικών, όπως συμβαίνει στην Αθήνα.

«Ευτυχώς δεν έχουμε την επιδημία που υπάρχει στην Αθήνα με τους ενδοφλέβιους χρήστες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή και στη Θεσσαλονίκη», τονίζει ο κ. Κολλάρας.

ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Την ίδια στιγμή, κορόνα - γράμματα παίζεται η ζωή των ασθενών με AIDS που ακολουθούν θεραπεία, η οποία αποδεικνύεται σωτήρια. Τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή του το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», όπου λειτουργεί η μοναδική σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, είναι «ψαλιδισμένα» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Συνεπώς, εξαντλούνται γρήγορα, λόγω του υψηλού κόστους των αντιρετροϊκών φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Άλλωστε, το 60% - 70% του προϋπολογισμού του «ΑΧΕΠΑ» αφορά τα αντιρετροϊκά φάρμακα, που είναι τα ακριβότερα και ήδη δημιουργείται πρόβλημα, καθώς τα χρήματα τελειώνουν και το νοσοκομείο δεν μπορεί να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του. Το κόστος των φαρμάκων αυτών αγγίζει τις 550.000 ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες ασθενών, την προηγούμενη βδομάδα υπήρχε έλλειψη σε αντιρετροϊκά φάρμακα επειδή εξαντλήθηκαν τα χρήματα του προϋπολογισμού.
Τελικώς, έπειτα από ενέργειες των γιατρών της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων και της διοίκησης του «ΑΧΕΠΑ», δόθηκε μία προσωρινή λύση με την έγκριση επιπλέον χρημάτων, τα οποία όμως επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε αντιρετροϊκά φάρμακα μόνο έως το τέλος του Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αντιρετροϊκή θεραπεία, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να την «κάψουν», διότι υπάρχουν μόνο πέντε διαθέσιμα σχήματα θεραπείας και οι επιλογές περιορίζονται δραματικά.
«Συνολικά έχουμε 1.200 ασθενείς που παρακολουθούνται στη μονάδα.
Το υπουργείο Υγείας οφείλει να μεριμνήσει ώστε στα ειδικά νοσοκομεία, όπως είναι το ΑΧΕΠΑ, όπου λειτουργεί μονάδα ειδικών λοιμώξεων, να βγει ένα ειδικό κονδύλι μόνο για την αντιρετροϊκή θεραπεία», τονίζει ο κ. Κολλάρας και εξηγεί ότι «σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν το ποσό εξαντληθεί και δεν υπάρχει δυνατότητα να χορηγούνται τα φάρμακα στους ασθενείς, ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος. Η διακοπή της θεραπείας εγκυμονεί κινδύνους για τους ίδιους τους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και ο δημόσιος κίνδυνος. Ένας ασθενής που παίρνει τα φάρμακά του δεν μεταδίδει τον ιό ή τον μεταδίδει σε πολύ μικρή πιθανότητα.
Ένας ασθενής, όμως, που δεν παίρνει τα φάρμακά του, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός».

Η ΜΟΝΑΔΑ
Υπό δύσκολες και τραγικές συνθήκες λειτουργεί η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», η οποία δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί 150 οροθετικούς, αλλά σήμερα παρέχει τις υπηρεσίες της σε πάνω από 1.200.
Καλύπτει περιστατικά από την Κέρκυρα και τα Ιωάννινα έως τη Λάρισα, τον Βόλο και την Αλεξανδρούπολη, και οι ίδιοι οι ασθενείς την αποκαλούν «ζωοδότρα», γιατί σώζει ανθρώπινες ζωές. Στεγάζεται σε στενό και μικρό δωμάτιο διαστάσεων μόλις 5 επί 3 τ.μ. Εκεί υπάρχουν ένα γραφείο και λίγες καρέκλες και τριγύρω στοιβαγμένοι οι φάκελοι 1.200 ασθενών.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα λειτουργούν 12 τέτοιες μονάδες, στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν έχει δημιουργηθεί μία δεύτερη, αλλά και το χρόνιο αίτημα γιατρών και ασθενών να μετεγκατασταθεί η μονάδα του «ΑΧΕΠΑ» σε μεγαλύτερο χώρο παραμένει στα χαρτιά.
Μάλιστα, ενώ ήδη έχει βρεθεί ο χώρος αυτός, πάλι εντός του νοσοκομείου, η μετακίνησή της «σκοντάφτει» στο κονδύλι των 250.000 ευρώ που θα χρειαστεί. Όλος ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί στην αρμόδια υγειονομική περιφέρεια κι από κει στο υπουργείο Υγείας, και πλέον η πολιτεία αναζητά πόρους είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω δωρεάς.
«Είναι δύσκολο για τους τέσσερις γιατρούς της μονάδας να εργαζόμαστε υπό τέτοιες συνθήκες. Ο νέος χώρος για τη μετεγκατάσταση της μονάδας έχει βρεθεί και είναι το παλιό κτίριο της αιμοδοσίας. Στη νέα μονάδα τα κρεβάτια θα αυξηθούν από έξι σε 8, ο χώρος θα είναι μεγαλύτερος και θα υπάρχει ξεχωριστή είσοδος για τους ασθενείς. Γίνονται προσπάθειες, όπως μας είπαν από το υπουργείο Υγείας, να καλυφθεί το κόστος της μετεγκατάστασης ακόμη και μέσω δωρεάς, αλλά ακόμη δεν έχουμε κάποια εξέλιξη», αναφέρει ο κ. Κολλάρας.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Μπούκα
Πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής"
Bookmark and Share