Από το 2009 ...πλούτισαν οι πλουσιότεροι. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Από το 2009 ...πλούτισαν οι πλουσιότεροι.

 

Τα εισοδήματα του 20% των πλουσιότερων πολιτών το 2009 ήταν πέντε, ενώ σήμερα είναι 7,5 φορές μεγαλύτερα από τα εισοδήματα του 20% των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.



Αυτή η σκληρή πραγματικότητα, την οποία όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποδεικνύεται πλέον και με συγκεκριμένα στοιχεία, που παρουσίασαν οικονομικοί...  επιστήμονες σε ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με τίτλο «Δημοσιονομική Προσαρμογή: Πόσο δίκαιη είναι η κατανομή των βαρών;». Ενδεικτικά, σύμφωνα με αυτά, πριν από την κρίση κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν το 19% του πληθυσμού και σήμερα είναι το 28,9%, ενώ το 42% του πληθυσμού έχει λιγότερα εισοδήματα από τη γραμμή φτώχειας του 2009. Ειδικότερα:

Αύξηση φτώχειας

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνος Ματσαγγάνης ανέφερε ότι το 2009 το 20% των πλουσιότερων πολιτών είχαν εισοδήματα πέντε φορές μεγαλύτερα από το 20% των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων. Σήμερα είναι 7,5 φορές μεγαλύτερα. Επίσης το 42% του πληθυσμού έχει σήμερα χαμηλότερο εισόδημα από τη «γραμμή φτώχειας» του 2009.

«Οι φτωχοί τώρα είναι 56% φτωχότεροι σε σύγκριση με τους ευρισκόμενους σε οικονομική ανέχεια το 2009» πρόσθεσε ο κ. Ματσαγγάνης, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος των ενταγμένων στην κατηγορία αυτή φτωχοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο ιδιωτικός τομέας

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου ενέταξε στις κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο τους ανέργους, τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών και τους νέους.

Αντίθετα εκείνοι που χτυπήθηκαν λιγότερο είναι, όπως διευκρίνισε, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους, εξήγησε ότι δεν επιδεινώθηκε σημαντικά η κατάστασή τους σε εισοδηματικά επίπεδα, αλλά σε βιοτικά καθώς είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν φάρμακα και νοσήλια.

Την κατάσταση επιδείνωσαν, κατά τον ίδιο, η μείωση του επιδόματος ανεργίας και το χαράτσι στα ακίνητα.

Ανάλογο ήταν και το πνεύμα της τοποθέτησης της επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίας Καπλάνογλου. Ανέφερε ότι πριν από την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο το κομμάτι του πληθυσμού που ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας αντιστοιχούσε στο 19%. Αντίθετα, τώρα αγγίζει το 28,9%. Η ίδια υποστήριξε εξάλλου, επικαλούμενη και τα σχετικά στοιχεία, ότι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης επιβάρυνε δυσανάλογα τα μεσαία και τα φτωχά στρώματα.

Στη φτωχοποίηση μεγάλων κομματιών του πληθυσμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταύρος Ζωγραφάκης.

Το «σφαγείο» των αμοιβών

Μιλώντας για τη μείωση των μισθών, είπε ότι ο αριθμός όσων αμείβονται σήμερα με 1.000 ευρώ είναι μειωμένος από την αρχή της κρίσης κατά 600.000 άτομα και τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που παρουσιάζουν οι σχετικοί δείκτες.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι οι δανειστές μας γνώριζαν τα αποτελέσματα που θα έχει η εφαρμοσθείσα οικονομική πολιτική γι' αυτό και ζήτησαν να θεσπιστεί η χορήγηση ελάχιστου μειωμένου εισοδήματος.

Bookmark and Share