ΟΟΣΑ: Να αρθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΟΟΣΑ: Να αρθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο

 


  • Οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού.




Την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων σε όλο το φάσμα του.. δημόσιου τομέα εισηγείται εκ νέου στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ. Στο σκέλος της έκθεσης που αφορά τη Δημόσια Διοίκηση αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει αλλαγή στο καθεστώς εργασίας που ισχύει στον δημόσιο τομέα, τουλάχιστον για τους νεοπροσ-λαμβανόμενους. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην έκθεση, εφ’ εξής οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα. Το ζήτημα είχε τεθεί στην έκθεση του Οργανισμού το 2011, ωστόσο δεν έγινε καμία ενέργεια, καθώς απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Κατά τα λοιπά, η έκθεση επισημαίνει πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη για «περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με “καθαρά” και “αντικειμενικά” κριτήρια».

Ως προς την επιδιωκόμενη συρρίκνωση, αλλά και την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, επισημαίνεται ότι ο στόχος επιτυγχάνεται για τη διετία 2011-2015, που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περίπου 150.000 αποχωρήσεις, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων. Επιπλέον, γίνεται μνεία στο πρόγραμμα της κινητικότητας, αλλά και στις 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014. Περαιτέρω, η έκθεση αναφέρεται στην επιτευχθείσα μείωση κατά 20% των μισθολογικών δαπανών σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, αλλά και στην προσπάθεια μείωσης των διοικητικών βαρών προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα, αλλά και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Η μείωση των διοικητικών βαρών ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΟΟΣΑ προτείνει μεταξύ άλλων την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών των Α.Ε. και ΕΠΕ και των τροποποιήσεων των καταστατικών τους σε ΦΕΚ, καθώς και την κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση που κατατίθεται κατά την πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σχετική έρευνα του ΟΟΣΑ, ενώ στόχος είναι η μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25% διά της απλούστευσης του ρυθμιστικού πλαισίου. Η συνεργασία με τον Οργανισμό αφορά συνολικά 13 τομείς της οικονομίας, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δαπανούν ετησίως 2 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία.

«Η γραφειοκρατία αποτελεί τον σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «επί της ουσίας, αυτό που συζητάμε είναι η επαναξιολόγηση των κανονιστικών ορίων του κράτους. Πού πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει και τι πρέπει να ρυθμίζει». «Βάζουμε τους σπόρους για το μέλλον, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Γκουρία και επεσήμανε ότι «υπάρχει ζωή μετά το χρέος».
Bookmark and Share